Addax slike i činjenice

AddaxAddax ( Addax nasomaculatus ) je ozbiljno ugrožena vrsta i navedena je kao kritično ugrožena sa samo 500 u divljini i 800 u zatočeništvu, od kojih su neke uzgajane za lov na trofeje. Addax stoji oko metra visok uz rame (tri metra) i težak je oko 60-100 kilograma (132-220 lbs), a ima dva uvijena roga koja mogu narasti do 120 centimetara duljine (47 inča). Addax je obično bijele boje i ima smećkasto krzno na prsima, vratu i glavi su smeđe - međutim zimi kaput mijenja boju u smeđu. Vrh nosa je bijel, a nosnice crvene. Napokon imaju bradu ili kozju bradicu koja je smećkastog izgleda, ali varira od pojedinca do pojedinca. Noge su im jake i proučavaju, a kopitna stopala također imaju snažnu krpu koja pomaže u šetnji dubokim pijeskom i mekim tlom.

Addax pripada rodu Addax - tamo nema iznenađenja - a rod pripada podfamiliji Hippotraginae koja sadrži oriks (na primjer gemsbok ) i antilope (na primjer an impala ). Podporodica Hippotraginae pripada obitelji Bovidae koja sadrži bizone i krave, zajedno s mnogim drugima. Napokon je Bovidae u redu Artiodactyla , kojem pripadaju svi papkani kopitarci, poput svinja i deva. Međutim, s nedavnim napretkom u molekularnim istraživanjima, kitovi mogu biti povezani i s kopitarima s jednokrakim prstima, koji su evoluirali da bi se vratili u more.

Addax živi na uglavnom sušnim pustinjskim terenima koji podržavaju mnoge od njihovih prirodnih izvora hrane, poput lišća s niskog drveća, trava i cijelog grmlja kad su dostupni. Obično će danju Addax iskopati plitku rupu i ležati u njoj do noći. Kao noćna vrsta, vid im je vrlo dobro prilagođen, kao i sluh i miris. Obično će živjeti u krdima od dvije do dvadeset dvije ili više. Međutim, zbog opadanja njihove populacije, oni nemaju brojeve za uzdržavanje stada koja su se nekad mogla brojati na stotine. Njihove ih prehrambene navike lutaju nadaleko na pašu i obično će svaku večer pokriti veliko područje u potrazi za hranom, jer svu hranu dobivaju iz hrane.

Socijalna struktura većine stada temeljila se i još uvijek se temelji na dobi u većim stadima. Dominantni najstariji mužjak obično se nalazi kao vođa, a njegovo iskustvo u pronalaženju više mjesta za ispašu i bolji teren korisno je za stada. Obično se nalaze i s mužjacima i sa ženkama u određenom krdu, a obojica imaju istu šminku rogova - što daje ženkama jednaku prednost u samoobrani. Trenutno se ulažu napori na rehabilitaciji populacije programa koji se temelje na Addoxu u zoološkom vrtu, s nadom da će postići isti uspjeh kao i europski bizon, koji je svojedobno bio na dvanaest osoba. Budući da Addax i dalje broji preko tisuću, nada se da postoji dovoljno genetske raznolikosti da bi se vrsta spasila i vratila u prirodna staništa kako bi se uspostavio ekološki poredak.

Zanimljive činjenice o Addaxu :