Afrički jastreb

Specie je u stanju loviti lavove i nilske konje kao i veliki raptor

mješavina chihuahua russell terijera
Slika afričkog jastreba licencirana je pod GFDL
Izvorni izvor : Dick Daniels (http://carolinabirds.org/)
Autor : Dick Daniels (http://carolinabirds.org/)
Dopuštenje : GNU licenca za besplatnu dokumentaciju



Afrički jastreb - stručni šumski predatorski stroj

Afrički jastrebAfrički jastreb ( Accipiter tachiro ), koji je poznat i kao Afrikaanse Sperwer, ptičji je stručnjak u potrazi za plijenom kroz guste šume u kojima voli živjeti. Ovaj lijepi, srednji raptor široko je rasprostranjen u većini afričkih zemalja južno od Sahare i više voli živjeti u šumama i riječnim šumama. Ova ptica nije dosadna u gniježđenju ili lovu na grmlje i drveće koji su uljezi vanzemaljaca u Africi, kao što je eukaliptus.






Afrički jastrebovi imaju kraća krila od mnogih drugih grabljivaca, što im omogućuje da manevriraju kroz gusto drveće i grmlje i uhvate svoj plijen, često, usred leta. Prosječni raspon krila ovih prekrasnih ptica je oko 70 centimetara ili 27,6 inča. Ovi kompaktni grabljivci imaju otprilike 38 do 45 centimetara duljine - otprilike 15 do 17,7 inča, s tim da su ženke veće od mužjaka. Odrasli afrički jastrebovi teže oko 220 do 360 grama - ili otprilike 7,7 do oko 12,7 unci.


Muški afrički jastreb s gornje je strane plavo-sive boje i ima bijela sanduka s šipkama ružičaste boje. Podkrilo ovog raptora je također zabranjeno. Ova ptica ima žute oči i žute noge. S druge strane, gornji dio ženskog afričkog jastreba tamno je smeđe boje. Ona također ima bijelo-smeđe prsni koš, iako su oznake manje fine od onih na mužjaku. Nezreli afrički jastrebovi također su smeđi.




Ove se ptice, iako česte, uglavnom ne viđaju često, jer uglavnom ostaju skrivene u gustom drveću i grmlju s kojeg vole zasjedati. Međutim, poznati su po tome što rano ujutro, a ponekad i u ranim večernjim satima vrte kružne letove visoko u zrak. Dok lete, afrički jastreb upućuje prepoznatljiv poziv koji se sastoji od dva do tri oštra klika u intervalima od oko dvije do tri sekunde.




Afrički jastreb monogamna je ptica koja se pari doživotno. Između mjeseci srpnja i prosinca ženke polažu otprilike jedno do tri jaja. Nakon približno 35 do 37 dana inkubacijskog razdoblja, pilići se izlegnu, a roditelji će se o njima brinuti još otprilike 30 do 35 dana.


Slika afričkog jastreba Dick Daniels i licenciran je pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licenca.

Afrički jastreb klasificiran je kao najmanje zabrinuti. Ne ispunjava uvjete za rizičniju kategoriju. U ovu su kategoriju uključeni široko rasprostranjeni i svojstveni svojte.