Afrički pingvin

OGLAS Izvor slike

Afrički pingvini (Spheniscus demersus) izgledaju slično kao Humboldtovi pingvini . Afrički pingvini imaju široku traku crne boje koja je u obliku naopake potkove na svojim frontama. Imaju crne mrlje razasute po području prsa. Afrički pingvini ispuštaju glasan zvuk zamorca koji im je dao alternativno ime 'pingvin Jackass'.

Afrički pingvin Karakteristike



pomeranac pomiješan s haskijem

Afrički pingvini visoki su oko 27 centimetara (60 centimetara) i teški su od 7 do 11 kilograma. (2,5 do 4 kilograma). Afrički pingvini žive i uzgajaju se na obali Južne Afrike i na priobalnim otocima. Tijekom 17. i 18. stoljeća afrički pingvin ubijen je zbog hrane i nafte. U novije vrijeme kolekcija gvana uništila je područja za gniježđenje. Jedno vrijeme procjenjivalo se da je broj stanovnika milijunski. Taj se broj smanjio na oko 160 000 u 1993. godini.



Raspon afričkih pingvina

Afrički pingvin jedina je vrsta pingvina koja se razmnožava u Africi, a nema je nigdje drugdje. Njegova se distribucija približno podudara s hladnom, bogatom hranjivim tvarima, Benguela Current. Rasprostranjenost afričkih pingvina dalje je određena dostupnošću pučinskih otoka kao uzgajališta.

Afrički pingvin Dijeta

Afrički pingvini hrane se prvenstveno jatom pelagične ribe poput inćuna, sardela (sardina), šura i okruglih haringa, nadopunjenih lignjama i rakovima. U lovu na plijen, afrički pingvini mogu postići najveću brzinu do 20 kilometara na sat.

Udaljenost koju afrički pingvini moraju prijeći da bi pronašli hranu varira, vremenski i prostorno. Na zapadnoj obali tipično putovanje hranom moglo bi se kretati od 30 do 70 kilometara. za jedno putovanje. Na južnoj obali ptice koje traže hranu u prosjeku pređu 110 kilometara po putovanju. Kada pingvini hrane svoje mladunce, udaljenost koju mogu prijeći od uzgajališta je ograničenija. Prosječni zaron afričkog pingvina traje oko dvije i pol minute i redovito je dubok oko 30 metara, iako su zabilježene dubine zarona do 130 metara.

Afrički pingvin Gniježđenje

Gnijezda se grade daleko od ostalih gnijezda. Mogu se graditi ispod grmlja ili na pješčanim plažama. Obično se polože dva jaja i u godinama kada ima puno hrane, obje će piliće preživjeti. Inkubacija traje 38 do 41 dan da se jajašca izlegu. Ovaj zadatak ravnopravno dijele oba roditelja u smjeni od 1 do 3 dana. Pilići se čuvaju na toplom i štite oko 40 dana nakon što se oba roditelja izlegu. Pilići dobivaju odraslo perje kad napune 70 do 100 dana. U ovo vrijeme odlaze na more i sami su.

Afrički pingvin Reprodukcija

Afrički pingvini počinju se uzgajati između 2 i 6 godine starosti, ali obično s 4 godine. Kao i kod većine ostalih pingvina, i afrički pingvin gnijezdi kolonijalno, uglavnom na stjenovitim pučinskim otocima, bilo da se gnijezde u jazbinama koje sami iskopaju, ili u udubljenjima ispod gromada ili grmlja. Sklonište na mjestu gnijezda važno je kako bi se osigurala sjena (i zaštita od umjerene klime) i zaštita od grabežljivaca jaja i pilića, poput galeba morskih algi i svetih ibisa.

Za razliku od mnogih drugih vrsta ptica, afrički pingvini imaju produženu sezonu razmnožavanja. U većini kolonija ptice će u nekom uzgoju biti prisutne tijekom cijele godine. Široke regionalne razlike ipak postoje, a vrhunac sezone razmnožavanja u Namibiji (studeni i prosinac) obično je ranije od vrhunca za Južnu Afriku (od ožujka do svibnja).

Afrički pingvini su monogamni i isti će se par obično vraćati u istu koloniju i često na isto gnijezdište svake godine. Otprilike 80 do 90% parova ostaje zajedno u uzastopnim sezonama razmnožavanja, a poznato je da su neki ostali zajedno više od 10 godina. Prosječna veličina kvačila za afričke pingvine je 2, a razdoblje inkubacije oko 40 dana, s tim da mužjak i ženka ravnopravno sudjeluju u dužnostima inkubacije. Duljina smjene inkubacije ovisi o raspoloživosti hrane u to vrijeme, ali obično iznosi oko dva i pol dana.

Oba roditelja nastavljaju s leglom pilića, a otprilike prvih 15 dana piliće neprestano legla jedna od odraslih osoba. Nakon toga, pilići postižu potpunu kontrolu nad tjelesnom temperaturom. Međutim, u ovoj fazi pilići su i dalje u opasnosti od grabežljivaca, a odrasli nastavljaju čuvati piliće dok ne napune oko 30 dana, nakon čega oba roditelja mogu istovremeno ići na more. Pilići koji ostanu sami često stvaraju pukotine koje služe više za smanjenje napada na piliće odraslih nego za izbjegavanje grabežljivosti.

Pilići afrički pingvini mogu leteti bilo kada u dobi od 60 do 130 dana. Razdoblje pojave i težina pilića, kao i broj pilića u leglu koji su uspješno izrasli, ovise o dostupnosti i kvaliteti hrane. Odrasli nastavljaju hraniti piliće dok su mladi još uvijek prisutni u koloniji. Kad mladi na kraju napuste koloniju, to čine bez roditelja. Ovi maloljetnici ostaju daleko od svojih natalnih kolonija bilo što od 12 do 22 mjeseca, nakon čega se vraćaju, obično u svoju natalnu koloniju, da bi se pretapali u odraslo perje.

Afrički pingvin Adaptacije

Pingvini su prilagođeni prvenstveno hladnom vodenom okruženju, a potreba za smanjenjem gubitka topline od velike je važnosti za sve pingvine. Međutim, neke vrste, uključujući afrički pingvin, uspjele su iskoristiti toplo kopneno okruženje. Bihevioralne i fiziološke prilagodbe omogućile su afričkom pingvinu da prevlada problem prevelike izolacije za život na kopnu u umjerenoj klimi.

shih tzu pomiješan s yorkiejem

Jedan od načina na koji su se afrički pingvini prilagodili kopnenom životu u umjerenom pojasu jest ograničavanje svojih aktivnosti na uzgajalištima uglavnom na razdoblja zore i sumraka. Plodne se ptice gnijezde uglavnom u jazbinama ili pod nekim drugim oblikom skloništa, poput gromada i grmlja, koje pružaju određenu zaštitu od jakih vrućina tijekom dana. Ptice koje ne inkubiraju ili razmnožavaju piliće i druge ptice koje se ne uzgajaju, dan provode na moru ili u štruci u skupinama na plaži i redovito plivaju. Neke ptice ostaju na otvorenom (tj. Izvan jazbina i drugih zaštićenih gnijezda) u koloniji; ali ove se ptice uglavnom postavljaju okrenute prema suncu tako da im stopala, peraja i usne površine budu zasjenjene.

Afrički pingvin Konzervacija

S obzirom na godišnju stopu pada od oko 2% godišnje, postoji velika zabrinutost zbog dugoročne održivosti afričkih pingvina u divljini. Krajem 1990-ih stanovništvo se malo oporavilo, a 1999. procjenjuje se 224 000 jedinki. Afrički pingvin klasificiran je kao ranjiv u Južnoafričkoj crvenoj knjizi ptica, smatra se ranjivim u smislu kategorija ugroženih vrsta IUCN-om i naveden je u Dodatku II CITES-a i Bonnske konvencije za očuvanje migratornih vrsta.

Razlozi za značajan pad populacije afričkih pingvina dobro su poznati. U početku je pad nastao uglavnom zbog eksploatacije pingvinskih jaja za promjenu hrane i staništa i poremećaja povezanih sa sakupljanjem gvana u kolonijama za razmnožavanje. Ti su čimbenici sada uglavnom prestali, a glavne trenutne prijetnje uključuju konkurenciju komercijalnim ribarima zbog pelagičnog ribljeg plijena i onečišćenje uljem. Ostale prijetnje uključuju natjecanje tuljana iz rtskog krzna za prostor u uzgojnim kolonijama i za prehrambene resurse, kao i grabež tuljana na pingvinima. Divlje mačke su prisutne i predstavljaju problem u nekoliko kolonija. Afrički pingvini također se suočavaju s plijenom jaja i pilića od strane ptičjih grabežljivaca poput galeba alga i svetih ibisa, dok su prirodni kopneni grabežljivci, poput mungosa, geneta i leoparda, prisutni u kopnenim kolonijama.

Afrički pingvin zaštićena je vrsta, ali njihova staništa i dalje oštećuju izlijevanja nafte iz tankera s južne obale Afrike. Nedavno se uspješno nastoji uspostaviti nove kolonije uzgoja afričkih pingvina na tom području. Postoje i spasilačke službe za pomoć pingvinima kojima su nanijete naftne mrlje.