Afrički divlji pas

Izvor slike

Afrički divlji pas The Afrički divlji pas (Lycaon Pictus) sisavac je podrijetlom samo iz Afrike. Član je obitelji canidae koja također uključuje pse, kojote, dingo, šakale i vukove. Afrički divlji pas poznat je pod drugim imenima kao što su Slikani lovački pas, Afrički lovački pas, Rt lovački pas i Slikani vuk. Na svahiliju se naziva 'Mbwa mwilu'.

Znanstveno ime Afrički divlji psi 'Lycaon Pictus' dolazi iz grčkog jezika za 'vuk', a iz latinskog za 'naslikano'. Afrički divlji pas jedina je vrsta iz roda 'Lycaon'.

Opis afričkog divljeg psa

Afrički divlji pas ima kaput s jedinstvenim uzorkom. Nepravilan uzorak obojen je bijelim, žutim, smeđim i crnim oznakama. Svaki uzorak jedinstven je za svakog pojedinca, baš kao i Žirafe uzorak i otisci prstiju ljudi pojedinačno su jedinstveni. Afrički divlji psi imaju vitka, vitka tijela i duge, vitke noge. Imaju velike, zaobljene prepoznatljive uši i dugačak rep koji na kraju ima bijelu perjanicu.



Njuške su im crne i imaju crnu crtu koja im se proteže niz čelo. Afrički divlji psi mjere oko 1,5 metra duljine, što uključuje glavu i rep dužine oko 30 - 40 centimetara. Stoji oko 75 centimetara uz rame i teži 37 - 80 kilograma.

yorkie chihuahua mješanac štene

Psi s istočne i zapadne Afrike obično su manji od onih u Južnoj Africi. Mužjaci su obično veći od ženki u svim regijama. Afrički divlji psi razlikuju se od ostalih članova obitelji kanida po tome što na svakoj šapi imaju samo četiri prsta umjesto pet, jer im nedostaju rosne kandže (što je peta znamenka na ostalim kanidama). Afrički divlji psi imaju oko 42 zuba, uključujući pretkutnjake koji su puno veći nego kod ostalih kanida, što im omogućuje da troše velike količine kostiju.

Stanište afričkog divljeg psa

Najdraža staništa afričkih divljih pasa su otvorena šuma, travnjaci i savane. Psi u južnim regijama nastanjuju otvorene savane pustinje Sahara.

Afrička prehrana divljih pasa

Afrički divlji psi strogi su mesožderi. Oni plijene razne životinje na ispaši, posebno papkare srednje veličine, poput zebra, antilopa, impala, gazela i Springboksa. Većina njihove prehrane je plijen sisavaca, međutim, ponekad love velike ptice poput nojeva. Veći čopor može loviti veće životinje kao što su gnuovi. Warthogs se također lovi, međutim, mora se pripaziti da mu oštre kljove ne nanesu potencijalno smrtonosnu ranu, iako je sigurnost u broju obično rješenje. Divlji psi rijetko konzumiraju strvinu i neće se vratiti ranijem ubijanju.

Ponašanje i lov afričkih divljih pasa

Afrički divlji psi žive zajedno u čoporima koji sadrže između 10 - 20 jedinki. Rasponi kuća variraju u veličini i ovise o raspoloživosti plijena, ali mogu biti veći od 1000 kvadratnih kilometara (620 četvornih kilometara). Čopori često sadrže više muškaraca nego žena. Većina članova čopora na neki su način međusobno povezani. Paketi će sadržavati alfa mužjaka i ženku koji su glavni uzgojni parovi.

mješanac njemačkog ovčara bostonskog terijera



Muškarci i žene imaju svoje hijerarhije, a najstarija je ženska osoba dominantna osoba, a za razliku od njih, najmlađi muškarac preuzima kontrolu nad muškarcima. Divlji psi vrlo su društvene životinje i imaju pokornu hijerarhiju, a ne dominantnu. Dominacija se uspostavlja bez borbe ili prolijevanja krvi. Čak i zbog hrane, pojedinac će energično prositi, a ne ući u sukob. Ovaj je neagresivan pristup naglašen možda zato što ako se dogodi bilo kakva ozljeda, čoporu će nedostajati lovaca i neće moći pružiti toliko za svoje članove.

Čopori afričkih divljih pasa imaju intenzivne društvene veze i te su veze velika prednost tijekom lova. Izuzetno su suradljivi kao lovački čopor kad trče i nadjačavaju plijen u potjerama na velike daljine. Lovci uopće nisu strateški lukavi. U rana prohladna jutra i kasna popodneva divlji psi približit će se svom plijenu naočigled. Iznenađujući napadi su nepotrebni jer afrički divlji psi imaju izdržljivost za progon plijena dok se ne iscrpi.

Najveća brzina divljih pasa je 60 kilometara na sat (37 milja na sat), a plijen će najčešće moći galopirati, pa što brže. Međutim, plijen će na kraju biti progonjen na udaljenosti od 6 kilometara (3,5 milje). Tipični lovi više se doživljavaju kao jurnjava na izdržljivost. Tijekom ovih dugogodišnjih potjera, divlji psi raširit će se kako bi spriječili plijen u bilo kakvim pokušajima bijega sa strane. Plijeni cik-cak izbjegavajući pokrete koji bi obično zbunili usamljenog lovca kao što je Gepardi , neučinkoviti su protiv čopora divljih pasa.

Lovački čopor neprestano je u kontaktu tijekom lova proizvodeći visoke razgovore za kontakt. Kako se iscrpljeni plijen na kraju usporava, psi ga okružuju ciljajući njihov mekši donji dio i ubijajući svoju žrtvu. Lov na divlje pse ima visoku stopu uspjeha s 3 od 4 lova što rezultira ubojstvom. Iako se može ciljati cijelo stado kopitara, konačna žrtva bit će ona koja zaostaje zbog starosti ili bolesti.

prodajem black lab pitbull mix

Afrički divlji psi imaju vrlo moćan ugriz, a veliki molari i pretkutnjaci omogućuju im lako lomljenje kostiju ulova. Kad psi pojedu svoj plijen, vraćaju se u čopor i podvrgavaju hranu mladuncima, starijim psima i članovima koji tamo nisu dio lova.

crveni i bijeli štenci haskija

Reprodukcija afričkog divljeg psa

Ne postoji posebna sezona razmnožavanja afričkog divljeg psa, iako se parenje može povećati tijekom drugog dijela kišne sezone oko ožujka i lipnja. Nakon razdoblja trudnoće od oko 70 dana, ženka rađa leglo od oko 10 mladunaca (rijetko tko preživi zbog grabežljivaca).

Mladunci se rađaju u podzemnoj jazbini ili u napuštenim jazbinama drugih životinja (obično Aardvark). Mladunci se odbijaju s 10 tjedana, a kad dosegnu 3 mjeseca, ostavljaju brlog da bi počeo trčati s čoporom. Oni mogu ubiti mali plijen sa 11 mjeseci, a sami se mogu snalaziti s oko 14 mjeseci. Mladunci se mogu razmnožavati kad dosegnu spolnu zrelost između 12 - 18 mjeseci.

Muški divlji psi i dalje ostaju uz svoj rodni čopor, međutim, ženke mogu napustiti i pridružiti se ostalim čoporima u kojima nedostaje spolno zrelih ženki. Ovo je ponašanje prilično neobično jer je obrnuto kod većine drugih društvenih životinja. Ostale neobične osobine divljih pasa su da će se ženke natjecati za pristup mužjacima, a mužjacima je često ostavljeno da uzgajaju mladunce dok se ženka pridruži lovačkom čoporu. Prosječni životni vijek divljeg psa je 10 godina.

Status zaštite afričkih divljih pasa

Afrički divlji psi su ugrožena vrsta. Nekad ih je bilo oko 500 000, a danas ih postoji samo 2 000 - 5 000, koji uglavnom žive u nacionalnim parkovima ili rezervatima.

Glavne prijetnje divljim psima su lov i gubitak staništa. Natjecanje s većim zvijerima poput lavova i pjegavih hijena također predstavlja problem divljem psu jer obojica slijede istu vrstu plijena. Lavovi ubit će što više divljih pasa, ali ih ne pojede. Divlje pse također ubijaju poljoprivrednici koji žele zaštititi stoku, a bolesti se mogu proširiti od domaćih životinja. Svi su ovi problemi pridonijeli maloj populaciji divljih pasa.