Allenovi močvarni majmuni

OGLAS Izvor slike

Rod: Allenopithecus - Allenov močvarni majmun

The Allenov močvarni majmun (Allenopithecus nigroviridis) vrsta je primata koja je svrstana u vlastiti rod Allenopithecus u obitelji majmuna Starog svijeta. Allenov močvarni majmun može se naći u slivu Konga, u Republici Kongo i na zapadu Demokratske Republike Kongo.

Allenov močvarni majmun prilično je čvrsto građen majmun sive / zelene kože. Lice Allenovih močvarnih majmuna crvenkasto je sa snopovima duge kose na obrazima. Lagano tkanje prstiju na nogama ukazuje na njegov djelomično vodeni način života. Allenov močvarni majmun može doseći cijelu dužinu tijela od 45 do 60 centimetara s repom dugim 50 centimetara. Mužjaci, teški do 6 kilograma, prilično su veći od ženki teških i do 3,5 kilograma.

Prosječna veličina grupe je oko 40 osoba. Te su velike skupine podijeljene u podskupine od 2 - 6 jedinki koje zajedno traže hranu. Mjesta za spavanje grupa obično se nalaze u blizini vode, mjesta za spavanje postaju uobičajena mjesta i opetovano se koriste. Močvarni majmun Allens ima multimale-multifoman društveni sustav.



Majmun Allenove močvare ispušta gunđajući zvuk koji se koristi za održavanje kontakta između članova grupe. Pojedinci će se dotjerivati ​​kako bi uklonili mrtvu kožu i parazite. Ovakvo ponašanje jača veze između dviju osoba.

Majmun Allenove močvare nastanjuje močvarna područja bogata vodom. Vrlo su dobri plivači i mogu dobro roniti. Kad im prijete, mogu brzo zaroniti u vode kako bi izbjegli opasnost.

Allenov močvarni majmun dnevna je životinja (aktivna danju i spava noću) i redovito hranu traži na zemlji. Dijeta Allenovih močvarnih majmuna sastoji se od voća i lišća kao i kornjaša i crva i ostalih malih beskičmenjaka. Također konzumiraju kralježnjake, uključujući mladunce ribe koji se sakupljaju s korita rijeka tijekom sušne sezone.

Životni vijek Allenovih močvarnih majmuna može trajati čak 23 godine. Oni obično žive duže u zatočeništvu nego u divljini.

prodajem psa špic

O navikama parenja majmuna Allenove močvare malo se zna. Ono što je poznato jest da ženke rađaju jedno jedino potomstvo, koje se odbiva za 3 mjeseca, a sazrijeva nakon 3 do 5 godina. Većina rođenja unutar ove vrste događa se u lipnju.

Raptori, zmije i Bonobo svrstavaju se među prirodne neprijatelje Allenovog močvarnog majmuna. Za razliku od ostalih primata, njegovo močvarno stanište nije toliko jako izloženo opasnosti šuma. Međutim, čovjek ga lovi zbog mesa. IUCN navodi da je Allenov močvarni majmun gotovo ugrožen zbog lova i uništavanja staništa.

Rod: miopitek - angolski talapoin / gabonski talapoin

Talapoinski majmuni su dvije vrste majmuna Starog svijeta svrstane u rod Miopithecus. Majmuni Talapoin žive u središnjoj Africi, a njihov se domet proteže od Kameruna i Demokratske Republike Kongo do Angole.

Uobičajeno je da se samo jedna vrsta prepoznaje u rodu Miopithecus talapoin, angolski Talapoin, međutim, populacija u Kamerunu (južno od rijeke Sanage), Riu Muni i Gabonu može se izdvojiti kao zasebna vrsta, Miopithecus ogouensis, gabonski Talapoin .

australski ovčar crni laboratorij

Talapoinski majmuni najmanji su majmuni Starog svijeta i patuljci su gotovo sigurno evoluirali od pretka većeg tijela. Krzno im je grubo vezano žuto-crno leđno i trbušno bijelo ili sivkasto bijelo. Glava im je okrugla i kratko njuškana, bez dlake. Nos im je crn, a koža koja graniči s licem također je crna. U mužjaka je skrotum obojan u ružičastu boju, a bočno u plavo.

Veličina tijela ima blagi spolni dimorfizam. Prosječna duljina glave i tijela je 16 centimetara (40 centimetara), a prosječna duljina repa 21 inč (52,5 centimetara). Talapoini teže 1380 grama za muškarce i 1120 grama za žene.

Talapoinski majmuni su i dnevni i pretežno drveni, iako se povremeno mogu spustiti na zemlju dok traže hranu. Talapoin majmuni su dobri plivači i obično spavaju na granama nadvijenim rijekama kako bi mogli roniti kako bi pobjegli od grabežljivaca.

Talapoin majmuni žive u velikim skupinama od 60 do 100 životinja. Okupljaju se noću na drveću u blizini vode, dijeleći se u manje podskupine tijekom dana kako bi se raširili kako bi pronašli hranu. Skupine se sastoje od nekoliko potpuno zrelih mužjaka, brojnih ženki i njihovih potomaka. Za razliku od blisko povezanih Guenona, Talapoin majmuni nemaju teritorijalno ponašanje. Talapoin majmuni vole se igrati i to se uglavnom događa između maloljetnika, međutim, odrasli se također uključuju u igru. Talapoin majmuni imaju dvije vrste igre - hrvanje, što uključuje hvatanje i hvatanje, a ponekad uključuje i igru ​​i trčanje, što uključuje brzo jurnjavu za jednim pojedincem. Muški talapoini imaju tendenciju češće se baviti društvenom igrom od ženskih talapoina.

Verbalni repertoar Talapoin Monkeysa prilično je manji, iako kada ga pojedinac napadne, on će ga pogledati i dati će 'dahtanje' drugim pojedincima da ne napada, a oni odgovaraju pridruživanjem napadu. Kao i kod svih primata, komunikacija i kod ove vrste vjerojatno će biti složena. Primati koriste i vokalizaciju i vizualne signale (poput držanja tijela i izraza lica) za komunikaciju s kon-specifičnostima. Uz to, taktilna komunikacija može igrati određenu ulogu u održavanju društvenih veza, kao u obliku dotjerivanja. Neki se primati koriste kemijskom komunikacijom, posebno u reproduktivnom kontekstu.

Talapoin majmuni su svejedi, njihova prehrana sastoji se uglavnom od voća, sjemena, vodenih biljaka, insekata, školjki, ptičjih jaja i malih kralježnjaka.

Najviša zabilježena starost majmuna Talapoina u zatočeništvu je 28 godina, dok životni vijek u divljini nije dobro poznat, međutim, vjerojatno će biti niži od onoga viđenog u zatočeništvu. Ženka Talapoin majmuna razdoblje trudnoće 160 dana (obično od studenog do ožujka) rezultira rođenjem jednog mladića. Potomstvo je znatno veliko i dobro razvijeno (novorođenčad je teška preko 200 grama i otprilike je četvrtina težine majke) i brzo se razvija. Unutar 6 tjedana jedu krutu hranu i neovisni su u dobi od 3 mjeseca.

mješavina zlatnog laboratorijskog retrivera

Predatori Talapoin majmuna uključuju leoparde, zlatne mačke, genete, grabljivce, velike zmije i monitore Nila. Talapoin majmuni mogu pomoći u širenju sjemena plodova koje jedu i kontroliranju populacija insekata. Oni također djeluju kao važne životinje plijen za srednje do velike grabežljivce. Majmuni Talapoin trenutno se ne smatraju ugroženima. Povremeno ih se lovi kao izvor mesa grma, iako to zbog male veličine tijela čini relativno neisplativim.

Rod: Erythrocebus - Patas Monkey

The Noge majmuna (Erythrocebus patas) je majmun koji obitava u tlu i distribuiran je u zapadnoj Africi. Jedina je vrsta svrstana u rod Erythrocebus. Postoje dvije podvrste Patas Monkey, zapadni Erythrocebus patas patas (Common Patas) i istočni Erythrocebus patas pyrrhonotus (Nisnas).

Nisne imaju bijeli nos, a majmun Common Patas crni nos. Patas majmuni su najbrži zemaljski primati. Muški patas majmun sposoban je trčati najmanje 35 milja na sat. U divljini, Patas majmuni provode više vremena na zemlji od bilo kojeg drugog majmuna.

Tjelesni plan majmuna patas ima nevjerojatnu sličnost s psom hrta. Ima iste duge noge, usko tijelo i istaknuti rebrni kavez. Duge noge daju mu ogroman korak u trčanju. Zbog brzine, boje i hoda, Patas majmune često su tijekom trčanja zamjenjivali za geparde.

Patas majmuni su crvenkaste preplanule boje s vrlo izražajnim licima ušarana. Brkovi sjede na sivoj bradi i imaju bijele brkove 'poput vojnika'. Patas majmuni narastu do 85 centimetara duljine, isključujući rep, koji mjeri 75 centimetara i prosječno težak 18 kilograma kad je potpuno odrastao. Kao i svi majmuni Starog svijeta, oni imaju dobro razvijene ruke s suprotstavljenim palcem. Majmun Patas poznat je i pod nazivom „majmun koji pleše“, „majmun Husar“, „vojni majmun“, „crveni majmun“ i „majmun narednik“. Mužjaci Patas majmuna imaju proporcionalno najduže očnjake bilo kojeg primata.

Majica Patas majmuna obično ima samo jednog odraslog mužjaka i 4 do 10 majmuna. Ostali Patas mužjaci žive sami ili u neženjama. Za postrojbu je zadužena najviše rangirana ženka, a ne mužjak. Muški majmun Patas provodi veći dio svog vremena smješten visoko na drveću ili u izdancima stijena, u potrazi za predatorima i drugim opasnostima. Mužjaci koji žive u momačkim skupinama povremeno će se približiti četi ženki i postaviti se na svog samohranog majmuna pokušavajući ga otjerati i zauzeti njegovo mjesto. Takvi su slučajevi prilično česti i biološki poželjni jer sprečavaju križanje srodstva. Kada se opuste, Patas majmuni se zaležu i podižu noge. Iako općenito tihi, Patas majmuni će lajati pri susretu s drugom četom. Patas majmuni izbjegavaju šume i žive u savani bez drveta i polu pustinjama. Oni se kreću od Senegala do Etiopije i juga do Tanzanije. Patas majmuni su svejedi, ali posebno ovise o mahunama, sjemenkama, žuči, mladom lišću, gumi i cvjetovima stabala akadije. Također jedu trave, bobice, sjemenke, voće, insekte, jaja, guštere, gomolje i mlade ptice. Majmun Patas može u obraze spremiti onoliko hrane koliko može stati u njegov želudac.

Majmun Patas ima životni vijek od 15 do 20 godina u divljini i preko 20 godina u zatočeništvu. Ženke Patas majmuna postižu spolnu zrelost s oko 2 i pol godine. Mužjaci postaju spolno zreli između 3 i pol i 4 i pol godine. Razdoblje trudnoće traje otprilike 167 dana, nakon čega ženka rodi jedno jedino potomstvo.

Primarni grabežljivci majmuna Patas uključuju leoparde, geparde, orlove, hijene i šakale. Ako se grabežljivac približi, uvijek budni muški majmuni Patas stvaraju diverzijski prikaz. Bučno odskačući po grmlju ili drveću, on skreće pozornost na sebe i dalje od ženki i mladih. To ostatku čete daje vremena da šutke pobjegne ili se sakrije u dugoj travi. Uz to, obojenost Patasa omogućuje im korištenje okoline savane kao kamuflaže.

Patas majmuni nisu navedeni kao ugrožena ili ugrožena vrsta, iako su uništavanje staništa i teška ispaša stoke te pretvaranje područja savane u poljoprivredno zemljište smanjili dostupno stanište Patas majmuna. Međutim, u nekim slučajevima krčenje šuma pretvorilo je nekoć vlažna područja u sušnije zone savane. Zauzvrat, ovo zapravo povećava pogodno stanište za Patas majmune.