Slike i činjenice s angolskog kolobusa

Angolski kolubusAngolski kolobus ( Colobus angolensis ) pripada skupini od pet vrsta crno-bijelih kolobusa iz roda Colubus. Svih pet ima slične jedinstvene karakteristike, uključujući vrlo dugačak rep i dugu, mekanu kosu. Bez palca su, za razliku od bilo koje druge vrste majmuna. Zapravo, riječ colobus znači 'unakaženi'. Uglavnom su crne boje, s dugim bijelim krznom na ramenima, repovima, obrvama, obrazima i vratu. Zbog toga doista izgledaju slično Cruelli Deville.

Ovi prekrasni majmuni su srednje veličine, s tim da su mužjaci nešto veći od ženki. U zrelosti se kreću od 13 do 26 kilograma (6 do 12 kg), a mužjaci mogu narasti do 76 centimetara. Podrijetlom su iz mnogih afričkih zemalja, uključujući Nigeriju, Zair, Etiopiju i Keniju.

Angolski majmun kolobus može se naći u širokom rasponu staništa, od močvarnih područja i savana, do tropskih šuma i velikih nadmorskih visina. Oni više vole ostati visoko u krošnjama drveća, ali doći će na zemlju kako bi se hranili vegetacijom i pili. Kao i većina majmuna, oni jedu prvenstveno lišće, ali se hrane i malim insektima, korom drveća, voćem i cvijećem. Među omiljenim jelima su lišće stabla Hackberry.

Majmuni Colobus su teritorijalni i imaju tendenciju da žive u malim skupinama, iako su povremeno viđene vrlo velike trupe. Često postoji samo jedan mužjak s mnogo ženki, a on ih aktivno štiti ričući i skačući kako bi uplašio moguće grabežljivce. Budući da većinu vremena borave u krošnjama, izbjegavaju mnoge svoje prirodne grabežljivce, premda ih plijene životinje koje se mogu penjati ili letjeti, poput leopardi , veliki orlovi, ali također ljudi , nažalost.

Bebe angolskog kolobusa rađaju se nakon razdoblja trudnoće koje se kreće od 147 do 178 dana. Majke obično imaju samo jedno dijete, iako se blizanci ipak javljaju. Bebe su pri rođenju sve bijele, a dvobojne postaju kad napune oko tri mjeseca. Ne odbijaju se od mlijeka dok ne napune 15 mjeseci.

Ovi majmuni imaju dug životni vijek, žive i do 20 godina u divljini. Poznato je da, pak, žive u zatočeništvu čak 30 godina. Ima ih prilično u čitavoj Africi, ali prijeti im uništenje njihovih prirodnih staništa. Uz to se love zbog mesa i kože, što dovodi do naglog smanjenja njihove populacije u nekim područjima.

Slika angolskog kolobusa autora Ryan E. Poplin , licencirano pod Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generička licenca .

Ključne riječi: crno , bijela



Angolski crno-bijeli kolobus, angolski kolobus naveden je kao najmanja zabrinutost (LR / lc), najniži rizik. Ne ispunjava uvjete za rizičniju kategoriju. Rasprostranjeni i bogati svojti uključeni su u ovu kategoriju na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta

Zemlje
Angola , Burundi , Kongo, Demokratska Republika , Kenija , Malavi , Ruanda , Tanzanija , Uganda i Zambija
Neke činjenice o
Angolski kolobus

Težina odraslih : 8,625 kg (18,975 lbs)



Maksimalna dugovječnost : 35 godina

koliko koštaju pitbulovi plavog nosa



Veličina legla: 1

Izvor: Starost , licencirano pod DC

Više životinja koje počinju s A