Azijski slon

OGLAS Izvor slike

The Azijski slon (Elephas Maximus), nalazi se prvenstveno u velikim dijelovima Bangladeša, Indije, Šri Lanke, Indokine i dijelovima Indonezije. Azijski slon smatra se ugroženim, u divljini je ostalo između 25.600 i 32.750 jedinki. Azijski slonovi pripadaju obitelji slonova (Elephantidae), koja je uključena u red sisavaca 'Proboscidea'. Azijski slon se prije nazivao indijskim slonom.

Karakteristike azijskog slona

Azijski slon ima veliku kupolastu glavu s relativno malim ušima, zasvođena leđa i jedan prehezilan prst koji se nalazi na vrhu trupa. Azijski slon ima 5 prstiju na prednjoj strani stopala i 4 na stražnjoj strani. Veliki muški azijski slon obično može biti težak 6 tona i u ramenu mjeriti 10 stopa. Muški azijski slonovi imaju kljove, a ženke 'kljove', kratki su drugi sjekutići koji samo strše izvan gornje usne.

Azijski slon ima nizak vrat koji je zakrivljen prema gore i izbočena čela koja se čine kao dvije primjetne kvrge. Pod usnica im je duga, uska i šiljasta. Koža azijskih slonova manje je naborana od afričkih slonova, a samo oko 50% bikova azijskih slonova ima duge kljove.



Azijski slonovi imaju prilično slab vid i sposobni su jasno vidjeti samo na vrlo kratkim udaljenostima do oko 10 metara. Međutim, imaju izvrstan sluh koji je superiorniji od ljudskih standarda. Njihove velike uši djeluju kao pojačala i upozoravaju na moguće opasnosti. Azijski slonovi imaju izvrstan njuh za koji se smatra da je superiorniji od bilo kojeg drugog kopnenog sisavca. Imaju izvrsnu ravnotežu postignutu visokim taktilnim osjećajem. Deblo, nevjerojatno svestran organ, uvelike pridonosi ovoj sposobnosti.

na prodaju štenad pitbull rottweiler mix

Reprodukcija azijskog slona

Muški azijski slonovi prilično su usamljeni i pridružuju se stadu samo u sezonama parenja. Ponekad će se muški slonovi dvobojati i pobjednik postaje primarni partner za parenje cijelog stada. Ženke azijskih slonova bježe nakratko, kao dio rituala, prije nego što se sparuju s pobjednikom. Par parenja ostaje zajedno oko 3 tjedna prije nego što mužjak krene prema neženjama.

koliko je zlatni koker retriver

Razdoblje trudnoće ženke azijskog slona je između 19 i 22 mjeseca. Kad rodi, ostale ženke krda čine krug oko trudne krave. Zauzima položaj čučnja dok rađa i porod traje oko 2 sata. Samo 2 sata nakon rođenja tele može ustati i počinje sisati majku.

Slonovi (telad) doje majku koristeći usta, a ne trupce. Slonovi se odvikavaju od mlijeka između 2 i 4 godine. Iako će tele prirodno privući majka, druge se ženke u stadu često izmjenjuju kako bi čuvale bebu. Ako majka umre, ostale slonice čuvaju siroče tele.

U regijama u kojima veliki zvijeri, poput velikih mačaka, plijene tek rođene slonove, majka sklapa saveze s ostalim članovima stada. Majka i pripadajući zaštitnici tada svojim trupcima pušu prašinu po novorođenom teletu kako bi ga osušili.

Slonovi mogu nositi mlade u dobi od 15 do 16 godina. Potpuno su odrasli s 20 godina. Slonovi su u radnoj dobi između 20 - 40 godina. Ženski slonovi počinju ćelaviti oko 30 godina, a počinju usporavati s oko 40 godina i počinju obavljati samo lagane dužnosti tek kad napune 50 godina. Ženke azijskog slona žive oko 70 godina.

Veličine azijskih slonova



  • Slonovi su najveće od svih kopnenih bića.

  • Muški slon može stajati 2,7 metra (9 stopa).

  • Muški slon može težiti između 3 - 5 tona.

    kako izgleda peekapoo


  • Slonovi mogu stajati 2,3 metra (7,5 stopa) u visinu.

  • Ženski slonovi mogu težiti između 2,3 ​​- 4,5 tone.

  • Novorođena beba slonovi (teladi) stoje na oko (0,9 metara) 3 metra.



  • Novorođena beba slonovi teže 90 kilograma.

    mješavina pastira/laboratorija

Azijski slonovi

Slon je najraznovrsniji od svih životinjskih organa. Deblo se može koristiti za tako raznolike zadatke kao što je prebacivanje trupca od 600 kilograma na skupljanje vlati trave. To je mesna masa bez kostiju i sadrži do 100 000 mišića koji su vrlo fleksibilni. Obično je dugačak 2 metra i težak oko 140 kilograma.

Trup na kraju ima mali prst poput usne koji može razlikovati veličinu, oblik, teksturu, vruće i hladno. Životinja koristi svoje deblo za hranjenje i piće donoseći hranu i vodu u usta. Slon također koristi svoje stablo da bi disao, ispuštao zvukove, milovao svoje mladunce. Kad je potpuno potopljen u vodi, deblo se također može koristiti kao dihalica. U gepeke se može smjestiti šest litara vode i često se koriste kao fleksibilna cijev za tuš crijevo. To je vrhunski organ mirisa i lako se može usmjeriti prema mjestu odakle miris dolazi.

Nasilnim udaranjem trupom po zemlji slon signalizira svoj bijes ili nezadovoljstvo. Kada je slon na nestalnom ili nepoznatom tlu, on će koristiti vanjsku stranu trupa da tuče zemlju, utvrđujući je li tlo dovoljno čvrsto za hodanje. Nakon što se potvrdi sigurnost, prednja noga pomiče se naprijed na ispitivano područje. Slijedi stražnja noga i pažljivo je smještena u potpuno isti trag.