Azijski lav

Izvor slike

The Azijski lav (Panthera leo persica) je podvrsta lava koja danas preživljava samo u Indiji i stoga je poznata i kao indijski lav. Azijski lavovi nekada su se protezali od Mediterana do Indije, pokrivajući veći dio jugozapadne Azije gdje je bio poznat i kao perzijski lav.

Trenutna divlja populacija azijskog lava sastoji se od oko 350 jedinki ograničenih na šumu Gir u državi Gujarat u Indiji i pod privatnom je zaštitom vladara male države. Azijska staništa lavova uključuju tropske suhe šume, tropske travnjake, pustinje i polupustinje.

Karakteristike azijskog lava

U usporedbi s afričkim rođacima, azijski lavovi imaju čupave kapute, s dužom kićankom na kraju repa i duljim čupercima dlaka na laktovima. Najuočljivija fizička karakteristika koja se nalazi u svih azijskih lavova, ali rijetko u afričkih lavova, je uzdužni nabor kože koji prolazi duž trbuha.



Griva azijskog lava uglavnom je kraća od gripe afričkog lava, tako da su uši uvijek vidljive. Azijski lavovi općenito su nešto manji od afričkih lavova.

Muški azijski lavovi imaju dužinu od 1,7 - 2,5 metra i teže 150 - 250 kilograma, dok ženski azijski lavovi imaju dužinu od 1,4 - 1,75 metara i teže od 120 - 182 kilograma. Azijski lavovski rep prosječno je dugačak oko 70 - 105 centimetara.

Kao i sve mačke, i azijski lavovi opremljeni su snažnim uvlačivim kandžama i dugim oštrim psećim zubima koji se koriste za povlačenje plijena na zemlju.

Ponašanje azijskog lava

Poput svojih afričkih rođaka, i azijski lavovi vrlo su društvene životinje koje žive u društvenim jedinicama koje se nazivaju ponosima. Ponos azijskog lava je manji. Studije su pokazale da većina ponosa Gir sadrži samo dvije odrasle ženke u usporedbi s prosječnim afričkim ponosom koji sadrži 4 do 6 odraslih žena.

Najveća zabilježena ženska koalicija azijskih lavica je skupina od pet. Međutim, mora se reći da je unatoč maloj populaciji i području staništa poznato malo pojedinačnih životinja. Muški azijski lavovi manje su društveni i povezuju se s ponosom samo kada se pare ili kad ubijaju. Sugerira se da je to možda zato što su njihove grabežljive životinje manje od onih u Africi, što zahtijeva manje lovaca da bi ih riješili.

Poput afričkih lavova, i lov je zadruga, ali odrasli muškarci rijetko sudjeluju. Ako je vegetacija rijetka, lov se obično odvija noću, ali tamo gdje je gusta može se odvijati i danju. Lavovi se krišom približavaju svom plijenu, a zatim ga napadaju i zgrabe ili sruše prije nego što ih nadmaši. Samo jedna od otprilike četiri optužbe uspješno završava. Lavovi su neaktivni veći dio dana, provodeći i do 20 sati dnevno odmarajući se ili spavajući.

Reprodukcija azijskog lava

Parenje nije sezonsko i odvija se tijekom cijele godine. Muški azijski lavovi postižu spolnu zrelost s oko 5 godina, a ženski azijski lavovi postižu spolnu zrelost ranije s oko 4 godine. Razdoblje trudnoće traje između 100 - 119 dana, nakon čega se rodi 1 - 6 mladunaca. Intervali između rođenja mogu biti 18 - 26 mjeseci.

Mladunci počinju jesti meso s otprilike 3 mjeseca, dok doje i dalje do 6 mjeseci. Provode 9 mjeseci usavršavajući svoje lovačke vještine, osamostaljuju se i dobivaju zrelost s 3 do 4 godine. Smrtnost mladunaca je velika, do 80% može umrijeti prije 2 godine starosti. Životni vijek azijskog lava je 16 - 18 godina.

Azijska lavova dijeta

Kao i sve divlje mačke, i azijski lav je mesojed. Tipična prehrana azijskog lava je jelen, antilopa, divlja svinja i bivoli.

Status očuvanja azijskih lavova

Azijski lavovi svrstani su u kritično ugrožene životinje. Službena zaštita carske vlade dana je 1900. godine, međutim, s povećanjem ljudske populacije, pretjeranom ispašom i uništavanjem šumskog pokrivača, prikladno stanište smanjeno je na oko 1300 četvornih kilometara. 1957. godine, tri afrička lava, koja se teško razlikuju od svojih azijskih rođaka, puštena su u utočište šume Gir. Njihov porast ukazao je da takav pristup može osigurati daljnje postojanje lava u Aziji. Oko 85 azijskih lavova preživi u zatočeništvu.