Atlantski puffin

OGLAS Izvor slike

The Atlantski puffin (Fratercula arctica) jedna je od četiri vrste puffina i upečatljiva je, pelagična morska ptica. Prepoznatljiv je po zaobljenom kljunu jarkih boja i sličnom izgledu pingvinu. Poznata i pod nazivom 'Common Puffin', jedina je vrsta puffina koja se nalazi u Atlantskom oceanu.



Vrlo malo ljudi će ih vidjeti u divljini. Razlog za ovaj nedostatak vidljivosti je zbog činjenice da u Ujedinjenom Kraljevstvu postoji vrlo malo mjesta na kojima možete vidjeti puffine s kopna zbog njihove ranjivosti od sisavaca sa zemlje, posebno od štakora.

Puffini nisu ugroženi i ako uspijete uskočiti na brodu koji plovi prema njihovim otocima, moći ćete ih vidjeti u tisućama. Procjenjuje se da širom svijeta živi oko 12 milijuna atlantskih puffina, a Britanija drži dobar dio tog broja širom britanske obale.



Neke jednostavne točke pristupa uključuju otok Skomer (ponekad se piše i Skoma) uz obalu Pembrokeshire, otok Puffin (Ynys Seiriol) kraj Angleseyja u Sjevernom Walesu i otok Staffa, kojima se može pristupiti s obale Mulla ili Ione na zapadnom otočju Škotske .

Znatiželjna pojava ptice, sa svojim šarenim ogromnim kljunom i upečatljivim perastim perjem, iznjedrila je nadimke poput 'klaun oceana' i 'morska papiga'.

Karakteristike atlantskog pufina

Atlantic Puffin dugačak je 28 - 34 centimetra, s rasponom krila od 50 - 60 centimetara. Muški puffin nešto je veći od ženskog puffina, no obojene su jednako. Atlantski puffin uglavnom je crne gore, a dolje bijele boje, sa sivim do bijelim obrazima i crveno-narančastim nogama.

koker španijel mix zlatni retriver

Kljun Atlantic Puffins velik je i trokutast, a tijekom sezone razmnožavanja svijetlo je narančast s plavim dijelom obrubljenim žutom bočnom stranom. Karakteristične svijetle narančaste pločice kljuna rastu prije sezone uzgoja, a nakon uzgoja se odlijevaju. Kada puffins u letu, čini se da imaju sive okrugle podkrila i bijelo tijelo. Puffini imaju izravan let, nisko iznad vode. Srodni rogati puffin (Fratercula corniculata) sa sjevernog Tihog oceana izgleda vrlo slično, no ima malo drugačija obilježja glave.

Atlantska pufinska dijeta

Atlantski puffins uglavnom se hrane sitnom ribom poput haringe, a posebno jegulje, koja je jedan od najvažnijih izvora hrane za mnoge morske ptice u svijetu. Zbog svog posebno prilagođenog kljuna, puffins mogu ići na dugačka ribolovna putovanja, spremajući svoj prethodni ulov u uredan red u svoj kljun.

Atlantski puffini jezikom drže ribu protiv bodlji u nepcu, ostavljajući kljunove slobodnim da se otvore i ulove više ribe. To svako putovanje čini mnogo produktivnijim nego što bi bilo kad bi svaki put morali prebaciti plijen natrag u jazbinu. Dodatne komponente njihove prehrane su rakovi i mekušci. Puffin ponekad može imati u kljunu desetak i više riba odjednom. Atlantski puffini hvataju svoj plijen leteći pod vodom, roneći otprilike 20 - 40 sekundi odjednom, koristeći krila za snažno plivanje dolje, a mrežaste noge usmjeravaju ih u pravom smjeru.

Atlantsko ponašanje puffina

Atlantski puffini su kolonijalni gnijezdari, koji koriste jazbine na travnatim liticama. Atlantski puffins također će se gnijezditi među stijenama i osipima (izraz koji se daje lomljenoj stijeni koja se pojavljuje na dnu grebena, planinskih litica ili ramena doline, čineći padinu osipa). Muški puffini obavljaju većinu poslova čišćenja područja gnijezda, koje je ponekad obloženo travom, perjem ili morskim algama. Jedino vrijeme provedeno na kopnu je gniježđenje i parovi se pronalaze prije dolaska u kolonije.

Atlantski puffin na moru je tiho tiho, osim tihih mumljanja koje ponekad ispušta u letu. Na kolonijama za uzgoj ptice duboko reže. Atlantski puffini koriste kljunove u obredima udvaranja, poput mužjaka i ženke tapkajući kljunovima. Skupina Puffina naziva se okupljanjem.

Reprodukcija atlantskog puffina

Atlantic Puffin je spolno zreo u dobi od 4 - 5 godina. Atlantic Puffins su monogamni (imaju samo jednog partnera) i imaju roditelje. Svake godine proizvede se pojedinačna spojnica za jaja, a oba roditelja dijele odgovornosti za inkubaciju.

Ukupno vrijeme inkubacije je oko 39 - 45 dana, a piliću treba oko 49 dana da izlegne. Kad izmiče, pile ostavlja samu jazbinu i leti ili otpliva na pučinu, obično tijekom večeri. Suprotno uvriježenom mišljenju, roditelje ne napuštaju mlade puffine.

Atlantski grabežljivci

Predatori atlantskog puffina uključuju Velikog galeba s crnim leđima (Larus marinus) i vrste slične veličine, koje pufina mogu uhvatiti u letu ili ga odvojiti odvojeno od kolonije. Manje vrste galebova poput haringe (Larus argentatus) koje ne mogu srušiti zdravog odraslog puffina, ali će uzeti jaja ili nedavno izležene piliće, a također će krasti ribu.

Status očuvanja atlantskog puffina

Populacija atlantskih puffina znatno se smanjila u devetnaestom stoljeću, kada su lovili meso i jaja. Atlantske pufine i dalje se lovi i jede u brojkama, ali trenutno to općenito ne utječe puno na populacije, barem u usporedbi s drugim prijetnjama. Na Farskim otocima ptice se mogu loviti za lokalnu prehranu nakon završetka uzgoja.

black lab rottweiler mješavina

Noviji pad populacije Atlantskog puffina mogao je biti posljedica povećane grabežljivosti galebova i lužnjaka, uvođenja štakora, mačaka, pasa i lisica na neke otoke koji se koriste za gniježđenje, onečišćenja otrovnim ostacima, utapanja u ribarskim mrežama, smanjenja zaliha hrane i klimatske promjene.

Broj atlantskih puffina znatno se povećao krajem dvadesetog stoljeća u Sjevernom moru, uključujući otoke May i Farne. Brojevi se posljednjih godina povećavaju za oko 10% godišnje. U sezoni uzgoja 2006. na otoku svibnju izbrojano je oko 68 000 parova.