Australski grebe

Izvor slike

Australijska grebe (Tachybaptus novaehollandiae) je mala vodena ptica koja se nalazi u cijelom svijetu Australija i mnogim otocima Tihog oceana, a sada također živi na Novom Zelandu gdje je i sam predstavljen.



Australazijski grebe je jedan od najmanjih članova obitelji grebe: Podicipedidae.

Australijski gnjevci poznati su i pod drugim uobičajenim imenima: Mali mrski gmizavac, Crvenogrli gomilac, Dabchick s crnim grlom, Ronilac s crnim grlom ili Ronioc s bijelim trbuhom.



Karakteristike australske grebe

Australijska grebe je ptica slična patki koja mjeri između 25 - 27 centimetara (9,9 - 10,6 inča). Mužjaci su obično nešto veći s duljim računom.



Australijski grebe ima dvije različite faze perja. Perje i kod mužjaka i kod ženki mijenja se ovisno o tome je li sezona razmnožavanja ili neplodna sezona. Njihovo neplodno perje je tamno smeđe do sive gore, uključujući glavu, a ispod je srebrno sivo. U osnovi novčanice nalazi se bijeli ovalni dio gole kože.

Tijekom sezone razmnožavanja glave im postaju sjajno crne boje i razvijaju upečatljivu bogatu kestenjastu crtu lica koja se proteže od dna vrata do odmah iza oka. Bijela ovalna mrlja na dnu njihove novčanice postaje blijedo žuta i postaje uočljivija.

tigrasta mješavina pit bull

Australijski grebes imaju žute oči, tamnozelene / sive noge, mali bijeli rep i crne novčanice s bijelim vrhom. Često razbaruše perje kako bi im dali zaobljeni izgled.

Australijsko stanište grebea



Australijski grebe nalazi se u raznim močvarnim okruženjima, uključujući slatkovodne ribnjake, slatkovodna jezera, brane na farmama, rijeke koje se sporo kreću i male plovne putove. Loš je letač i obično ostaje na vodi, skrivajući se među biljkama i vegetacijom radi sigurnosti.

Australazijska dijeta za grebe

Prehrana australijskog grebea uključuje male ribe, posebno rakove, vodene insekte i druge vodene životinje poput rakova, puževa u jezeru. Grebes hvata svoj plijen tijekom dubokih podvodnih zarona, ponekad odvozeći svoj plijen na površinu vode da jede. Grebes može tražiti hranu do dubine veće od 10 stopa. Uglavnom se hrani u zoru i sumrak.

Ponašanje Australasian Grebe

Australijski gnjezdi sramežljive su ptice i izvrsni plivači, a kad im se priđe, brzo će zaroniti pod vodu i otplivati ​​pod vodom.



Ove male vodene ptice prilično su glasne tijekom sezone uzgoja i brane svoje teritorije od suparničkih ptica. Ova vrsta potkupe proizvodi glasan, brz, metalni zvuk cvrčanja, koji postaje veći i oštriji kad mu se prijeti.

Reprodukcija australske grebe

Sezona razmnožavanja događa se od siječnja do travnja u sjevernim regijama i od rujna do siječnja u južnim regijama.

plavi preplanuli njemački ovčar

Australijski grebe može u jednoj sezoni proizvesti tri uzastopna legla pilića. Gnijezda su općenito plutajuća gomila vodene vegetacije koja je pričvršćena na potopljenu trsku ili granu koja okružuje vodeno tijelo.

Ženka potkuca polaže 4 - 7 blijedoplavih jajašaca u gnijezdo, a oba roditelja inkubiraju oko 21 dan. Jaja tijekom razdoblja inkubacije postaju tamno smeđa.

Kad se izlegnu, prugasti, puhasti pilići mogu odmah plivati. Mladi su gnjusnici sive / crne boje s mrljom kestena na tjemenu i bijelim prugama uz bokove glave, vrata i leđa. O pilićima se brinu oba roditelja od rođenja. Pilići ostaju kod roditelja neko vrijeme nakon što su pobjegli, ali tjeraju se kad roditelji ponovno počnu uzgajati. Uzgoj se događa u dobrim uvjetima.

Životni vijek australske grebe može biti do 11 - 12 godina.


Australijski status očuvanja grebea

Australijski grebe proglašen je IUCN-om kao 'najmanje zabrinut'.