Australski pelikan

Izvor slike

Australija ima raznolikost života ptica, a jedna od najfascinantnijih ptica je velika vodena ptica, australski pelikan (Pelecanus conspicillatus).



Australski pelikan nalazi se diljem Australije i Nove Gvineje na mnogim unutrašnjim i obalnim vodama, ali nastoji izbjegavati vrlo suha pustinjska područja koja se uglavnom nalaze u središtu kontinenta.

Ti se pelikani također javljaju u Indoneziji, a ponekad i na Novom Zelandu i nekim pacifičkim otocima blizu Australije. Australski pelikan najveća je od 8 vrsta pelikana pronađenih u svijetu.



Upotrijebite podatke u nastavku da biste saznali više o karakteristikama australskog pelikana, staništu, prehrani, ponašanju i reprodukciji.

Karakteristike australskog pelikana

Australski pelikani velike su obalne ptice koje mjere dužinu od 1,6 do 1,9 metara i teže 4 - 6,8 kilograma, a neke veće ptice teže i do 8,2 kilograma.



Australijski pelikani imaju vrlo velik raspon krila od 2,5 - 3,4 metra (8,2 - 11,2 stope). Ženke su nešto manje od mužjaka. Njihovo je perje bijelo, a primarno perje krila crno, a na repovima imaju crne oznake.

Lice australskog pelikana bijelo je, a na stražnjoj strani glave i dijelom dolje po vratu ima sivu prugu. Oči su smeđe i žute. Noge i stopala imaju plavo-sivu boju i imaju 4 rebrasta prsta.

Australijski pelikani imaju ogromne novčanice u blijedo ružičastoj boji. Njihova ogromna novčanica najveća je od svih ptica na svijetu, a dugačka je 49 centimetara (19,5 inča) i može primiti 9 - 13 litara vode. Novčanica na vrhu ima malu udicu, a unutra su nazubljene kako bi se držale skliske ribe. Račun je nježno građen. Donja čeljust sastoji se od 2 tanke i slabe zglobne kosti s kojih visi vrećica.



Možda je teško zamisliti tako veliku pticu poput pelikana kako leti, ali lako može letjeti jer ima izuzetno lagan kostur koji teži samo 10% ukupne težine. Australski pelikani vrlo su poletne ptice i ne tonu pod vodom, međutim, pelikani nemaju puno hidroizolacijskog ulja na perju i stoga mogu postati mokri i hladni.

Stanište australskog pelikana

Australski pelikani preferiraju velike otvorene izvore vode kao što su slatkovodna i slana jezera, rijeke, močvare, lagune, obale i drugi močvarni biomi koji nemaju previše vodene vegetacije.

Voda je najvažnije stanište pelikana i može biti u brojnim različitim okruženjima, poput travnjaka, šuma, blatnjaka, pod uvjetom da ima obilne zalihe ribe.

mješanac pasa pudlica chihuahua

Australska pelikanska dijeta



Glavna prehrana australskih pelikana je riba. Međutim, poznato im je i da jedu male kornjače, punoglavce, škampe i druge rakove. Pelikani piju otvaranjem računa za sakupljanje kišnice.

Ponašanje australskog pelikana

Australski pelikani žive u velikim jatima ili kolonijama i putovat će na velike udaljenosti u potrazi za prikladnim izvorima vode i uzgajalištima.

Australski pelikani rade zajedno u zadružnim skupinama kada love ribu, tjerajući svoj plijen u plitku vodu gdje mogu skupiti večeru u svojim ogromnim novčanicama. Novčanica i vrećica pelikana igraju važnu ulogu u hranjenju. Račun je osjetljiv i to pomaže lociranju ribe u mutnoj mutnoj vodi.

Skupine pelikana mogu biti izuzetno velike, a neke broje i preko 1000 ptica. Skupine tjeraju ribu u središnji položaj, a zatim uranjaju svoje ogromne novčanice u vodu, zarobljavajući ribu u svojim komadima. Voda se tada isušuje dok pelikan pritiska novčanicu na prsa, tako da ostaje samo riba. Zatim se ribom manevrira tako da se brzim trzajem glave može lako progutati cijela niz grlo pelikana. Torbica se također može koristiti kao mreža za hvatanje hrane koju bacaju ljudi.

Nevjerojatan je prizor kad pelikani polete u let, prelazeći površinu vode, mašući svojim ogromnim krilima i podižući se u zrak. Pelikani nisu sposobni za kontinuirani leteći let, ali mogu se vinuti na velikim visinama i na vrlo velikim udaljenostima, plutajući u zračnoj termici o kojoj ovise. U zraku mogu ostati preko 24 sata prelazeći stotine kilometara. Prelazeći s jedne termalne na drugu, pelikani mogu putovati na velike udaljenosti s vrlo minimalnim naporom, postižući brzine zraka do 56 kilometara na sat.

Pri slijetanju spuštaju se s neba prema vodenoj pisti, klizeći i zaustavljajući se uz pomoć svojih široko raširenih krila koja djeluju kao kočnice. Poznato je da se australski pelikan vinu u visine do 3000 metara (3 kilometra).

Kao i mnoge ptice močvarice, i za pelikane je poznato da formiraju ‘V’ formaciju kada lete u velikim jatima.

Vokalizacija australskih pelikana je grubo tutnjavo ili duboko režanje.

Prikazi i reprodukcija australskog udvaranja za pelikan

Razmnožavanje australskog pelikana varira ovisno o sezoni. Javlja se krajem proljeća u južnoj Australiji i u tropskim krajevima tijekom zime. Uvjeti okoliša važni su za uzgoj, osobito kiše.

Pelikani su kolonijalni uzgajivači i okupljaju se u vrlo velikim skupinama, a neke sadrže i do 40 000 jedinki koje se gnijezde na otocima ili osamljenim pješčanim obalama.

terijer chihuahua mix štenci

Muški pelikani izvode rituale udvaranja poput složenog plesa kako bi privukli žene. Mužjaci također mogu podići male predmete, poput štapića ili suhe ribe, koje bacaju u zrak i ponovno hvataju, ponavljajući prikaz nekoliko puta. I muško i žensko izvode 'mreškanje vrećica' koje uključuje pljeskanje njihovih računa nekoliko puta u sekundi i uzrokujući da se vrećice talasaju poput zastave na jakom vjetru.

Račun i torbica pelikana dramatično mijenjaju boju tijekom udvaranja. Prednja polovica vrećice postaje svijetlo lososo ružičasta, dok se koža vrećice u području grla mijenja u metalno žutu. Dijelovi vrha i baze novčanice mijenjaju se u kobaltno plavu, a od baze do vrha pojavljuje se crna dijagonalna traka. Promjena boje ne traje dugo i obično popušta do početka inkubacije.

Kako niz udvaranja napreduje, muškarci se povlače jedan po jedan. Napokon, nakon progona na kopnu, vodi ili u zraku, ostao je samo jedan mužjak. Uspješnog mužjaka ženka vodi do mjesta gniježđenja. Gnijezda su plitka udubljenja ili ogrebotine ponekad obložene travom, grančicama i perjem.

Ženka pelikana polaže 1 - 3 kredasto bijela jajašca dimenzija 93 x 57 milimetara, koja se zaprljaju i ogrebu dok se inkubacija vrši na nogama roditelja. I mužjaci i ženke naizmjence inkubiraju jaja. Nakon 32 - 37 dana jaja se izlegu i pilići pelikani se rađaju goli i slijepi. Prvo izvaljivanje je uvijek veće i roditelji ga hrane najviše hranom. Manji mladunci mogu gladovati i umrijeti zbog toga, ili ga čak može napadati veći brat.

Pilići pelikani hrane se povratnom tekućinom tijekom prva 2 tjedna dobivenom zabijanjem novčanica u ždrijelo roditelja, a zatim se tijekom sljedeća 2 mjeseca hrane sitnom ribom poput zlatne ribice ili šarana i beskičmenjaka. Mladi napuštaju gnijezdo nakon 28 dana i pridružuju se jaslicama do 100 maloljetnika gdje se o njima brine sve dok ne nauče hraniti se, letjeti i osamostaliti se.

Australski pelikan sazrijeva i sposoban je za uzgoj u dobi od 2 - 3 godine. Njihov životni vijek u divljini je između 10 i 25 godina.


Status zaštite australskog pelikana

Australski pelikan IUCN svrstava u kategoriju 'Najmanja zabrinutost'. Jedan od glavnih problema pelikana su čovjek i njegove udice koje mogu razderati vreću pelikana. Ribolovne linije također predstavljaju problem jer se ptice mogu zaplesti u napuštene linije.