Australski Swiftlet

Izvor slike

Australski Swiftlet (Aerodramus terraereginae) je mala ptica endemska za Queensland u Australiji, posebno u tropskim sjeveroistočnim regijama.



Dvije su podvrste Swiftleta: Chillagoe Swiftlet (A. t. Chillagoensis) i A. t. terraereginae koje se ponekad smatraju dvije odvojene vrste.

Poput ostalih Aerodramus Swiftleta, i ova vrsta se često nalazi u rodu: Collocalia.



Upotrijebite podatke u nastavku da biste saznali više o karakteristikama australskog Swiftleta, staništu, prehrani, ponašanju i reprodukciji.

Karakteristike australskog swiftleta

Australijski Swiftlet dugačak je 11 - 12 centimetara, težak je 10,5 - 12,5 grama i ima raspon krila oko 11 centimetara.



Australski swiftleti uglavnom su jednolike sive boje, a neke imaju tamno smeđe gornje dijelove, blijedosivo / smeđe donje dijelove, ponekad na suncu izgledaju gotovo bijele i blijede krpe. Imaju račvasti rep i uska krila za brzi let. Kljun im je mali, a široki su zjapi okruženi čekinjama prilagođenim za hvatanje insekata u letu.

mješavina čivava/jazavčar

Swiftlets imaju kratke noge koje sprečavaju ptice da se ne naguraju, međutim, omogućuje im da se drže za okomite površine. Na svakom stopalu imaju po četiri prsta. Swiftlets imaju male mišiće dojke i vrlo dugo primarno letačko perje prilagođeno njihovoj glavnoj letačkoj tehnici, koja je klizanje.

Australijsko stanište Swiftlet

Australski Swiftlet može se naći oko tropskih obalnih područja i priobalnih otoka koji se nalaze na 1000 metara nadmorske visine, ali češće i ispod 500 metara. Nalazi se u jatima preko ruba prašume, plaža i klisura, a ponekad i pašnjaka i savana.

Australska Swiftlet dijeta



Australski Swiftlet je insektor i hranilac leta koji lovi insekte i plutajuće pauke. Tipično se hrani danju i unutar 30 kilometara od kolonije za uzgoj, vraćajući se u špilje noću da se odmori.

Ponašanje australskog swiftleta

Australski Swiflet ima visoki poziv u letu. Tijekom sezone uzgoja može se čuti kako izgovara metalni klik.



Australijski swifleti imaju mogućnost korištenja jednostavnog, ali djelotvornog oblika eholokacije za plovidbu u potpunom mraku kroz ponore i okna špilja u kojima noću borave i razmnožavaju se tijekom sezone razmnožavanja.

Te ptice također ispuštaju niz tihih klikova nakon čega slijedi poziv kada se približavaju gnijezdima, vjerojatno kako bi upozorile ptice u blizini da im se maknu s puta.

Reprodukcija australskog swiftleta

Sezona razmnožavanja australskog Swiftleta traje od listopada do ožujka. Ove male obalne ptice gnijezde se u kolonijama koje sadrže stotine jedinki u obalnim špiljama ili oko kamenjara i stijena.

Australski Swiftleti su monogamni, što znači da se pare doživotno. Mužjaci izvode zračne prikaze kako bi privukli ženke, a parenje se događa u gnijezdu. Gnijezda se obično grade unutar špilja i pričvršćuju se na zidove ili stropove špilje, a mogu biti i do 20 metara od tla. Gnijezda su uglavnom u obliku košare i poluprozirna i napravljena su od trava, grančica, iglica casuarina i perja pomiješanih zajedno sa ptičjom slinom.

Ženka polaže dvije spojke u kojima se nalazi po jedno blijedo jaje. Prvo jaje oba roditelja inkubiraju oko 26 - 27 dana. Drugo jaje se također inkubira, a potpomaže ga toplina prvog izlegnutog pilića.

Roditelji napuštaju gnijezdo na period od po 30 minuta da bi lovili hranu za sebe i piliće. Mladi mladići otprilike 51 dan nakon izlijeganja.


Status zaštite australskog swiftleta

Nema podataka o statusu očuvanosti australskog swiftleta.