Guska graha

OGLAS Izvor slike

The Guska graha rijedak je zimski posjetitelj Britanije. Postoje dva redovita jata zimnice Taiga Bean Goose, u dolini Yare u Norfolku i dolini Avon u Škotskoj. Tamo se više ne pojavljuje neko redovito jato u Dumfriesu i Gallowayu. Guska grahe tundre nema redovita mjesta za zimovanje, međutim, nalazi se u malim skupinama među ostalim vrstama sivih guski.

Među najredovitijim lokalitetima su WWT Slimbridge, Gloucestershire i Holkham Marshes, Norfolk. Grah guske engleska i znanstvena imena potječu od njegove navike u prošlosti pasti u strništima graha zimi.

Karakteristike graške guske





Graška guska jedna je od 'sivih gusaka'. Obično je tamniji i smeđi od ostalih vrsta u ovoj skupini, a također ima tamniju glavu i vrat.

Kljun Bean Gooses crn je u osnovi i na vrhu, s narančastom trakom po sredini.

Njihove noge i stopala također su svijetlo narančaste.

Njihovi gornji pokrivači krila tamno su smeđi, kao kod guske bijele fronte (Anser albifrons) i guske manje bijele fronte (A. erythropus), ali se od njih razlikuju po uskim bijelim resama do perja.

Postoji pet podvrsta, sa složenim varijacijama u veličini tijela, veličini kljuna i uzorku. Općenito, veličina se povećava sa sjevera na jug i sa zapada na istok. Neki ornitolozi (oni koji proučavaju ptice) dijele ih na dvije vrste na temelju uzgajališta, bilo na šumskim močvarama u subarktičkoj tajgi ili na arktičkoj tundri.

Dijeta od graha gusaka

Bean Goose preživljava na travi, žitaricama, krumpiru i ostalim usjevima.

Ponašanje grahove guske

Bean Goose zimi na našim obalama u malom broju, a prirodni rezervat Mid-Yare posebno je dobro mjesto za njihov posjet od listopada do ožujka. Svake godine u Britaniji prezimi oko 500 graha gusaka.

Jesenska okupljanja ptica polaze za Norfolk u intervalima od sredine studenoga do sredine prosinca, ali s kasnim hladnim vremenskim dolascima u siječanj. Unatoč često impresivnim brojevima, udio maloljetnika obično je nizak. Možda se većina gusaka s obiteljima zaustavi u ranijoj fazi migracije.

Reprodukcija graha graha

Grah guska uzgaja se u sjevernoj Skandinaviji, sjevernoj Rusiji i sjevernoj Aziji, a u jesen i zimi posjećuje Britaniju u malom broju. Većina ptica koje ovdje zimuju dolaze iz Skandinavije, gdje je populacija za uzgoj opala u posljednjih 20 godina. Mogući razlozi ovog pada uključuju povećane ljudske poremećaje, promjene u poljoprivredi i izravni progon.

Rijetka grah guska s obzirom na zaštitu

Najrjeđa škotska guska dobila je novu zaštitu u veljači 2006. Ptice su pripadale posljednjem jatu graških gusaka u Škotskoj. Pokrenut je sustav od 132.000 funti kako bi se zaštitilo posljednje preostalo stado gusaka graha koje svake zime provode između Falkirka i Cumbernaulda.

Jato s više od 200 gusaka tajga graha svake godine posjeti visoravan Slammanan od listopada do veljače. Škotska prirodna baština (SNH) zatražila je od lokalnih poljoprivrednika da pomognu u održavanju zemljišta kako bi se guskama osiguralo odgovarajuće stanište za prehranu, odmor i noćenje. Ptica je bila uobičajena u Škotskoj u 19. stoljeću, ali ovo je bilo samo jedno od dva jata koja su ostala u Velikoj Britaniji.