Plavi kit

OGLAS

The Plavi kit (Balaenoptera musculus) naraste do 33 metra duljine i teži 200 tona ili više. Smatra se da je Plavi kit najveća životinja koja je ikad živjela. Posljednje viđenje plavih kitova bilo je u kanalu San Salvador, kod Puerto Egasa, Otok Santiago . Dugo i vitko, tijelo Plavih kitova može biti raznih nijansi plavkasto-sive boje.



Plavi kit ima dugo sužavajuće tijelo koje se čini rastegnuto u usporedbi sa ljepljivom građom ostalih kitova. Glava im je ravna i u obliku slova U i ima istaknut greben koji prolazi od rupe do vrha gornje usne. Prednji dio njihovih usta je debeo s baleen pločama, oko 300 ploča (svaka duga oko jedan metar) visi s gornje čeljusti, vodeći 0,5 metra (1,6 stopa) natrag u usta.



Između 60 i 90 žljebova (nazvanih trbušni nabori) prolaze uzduž grla paralelno s tijelom. Te pločice pomažu u evakuaciji vode iz usta nakon hranjenja. Leđna peraja je mala, vidljiva samo nakratko tijekom slijeda zarona. Smješten oko tri četvrtine puta duž duljine tijela, razlikuje se u obliku od pojedinca do pojedinca. Kada izlazi na površinu da udahne, Plavi kit u većoj mjeri podiže rame i ispuhu iz vode od ostalih velikih kitova Krajnji kit ili Sei kit.

Neki plavi kitovi u sjevernom Atlantiku i sjevernom Pacifiku podižu rep pri ronjenju. Tijekom disanja, kit ispušta spektakularni vertikalni udarac u jednom stupcu (do 12 metara (40 stopa), obično 9 metara (30 stopa)) koji se u mirnom danu može vidjeti iz velike daljine. Kapacitet pluća mu je 5.000 litara. Plavi kitovi imaju dvostruke puhalice, zaštićene velikim štitnikom za zaštitu od prskanja.

Peraja Plavi kitovi duga su tri do četiri metra (10 do 13 stopa). Gornje su im stranice sive s tankim bijelim obrubom. Donje su im stranice bijele. Metilji glave i repa uglavnom su jednoliko sive boje. Gornji dijelovi plavih kitova, a ponekad i peraja, obično su išarani.

Jezik plavih kitova težak je oko 3 tone, a kada se potpuno prošire, usta su mu dovoljno velika da stanu do 100 tona hrane i vode. Unatoč veličini usta, dimenzije grla su takve da Plavi kit ne može progutati predmet širi od kugle na plaži. Njegovo srce teži 600 kilograma (1320 kilograma) i najveće je poznato u bilo kojoj životinji.

Plavi kit uvijek se hrani na područjima s najvećom koncentracijom krila, ponekad jedući i do 3.600 kilograma krila u jednom danu. To znači da se danju obično hrane na dubinama većim od 100 metara (330 stopa), a noću se hrane samo površinski. Vrijeme uranjanja obično je 10 minuta tijekom hranjenja, iako su česti zaroni do 20 minuta. Najduži zabilježeni zaron je 36 minuta.

Parenje započinje u kasnu jesen i nastavlja se do kraja zime. O ponašanju parenja ili uzgajalištima malo se zna. Ženke plavih kitova obično rađaju svake dvije do tri godine početkom zime nakon razdoblje trudnoće od deset do dvanaest mjeseci . Tele plavog kita teži oko 3 tone i duljine je oko 7 metara.

Tijekom prvih 7 mjeseci svog života tele Plavi kit popije približno 400 litara mlijeka svaki dan. Telad plavog kita brzo se udeblja, čak 90 kilograma (24 kilograma) svaka 24 sata. Čak i pri rođenju, teže do 2.700 kilograma - jednako kao i potpuno odrasli nilski konj .

Plavi kitovi mogu postići brzinu od 50 km / h (30 milja na sat) u kratkim naletima, obično u interakciji s drugim kitovima, ali 20 km / h (12 mph) tipičnija je brzina putovanja. Tijekom hranjenja usporavaju na 5 km / h (3 mph).

smeđa laboratorijska mješavina zlatnog retrivera

Kao i kod ostalih bjelih kitova, i prehrana Plavog kita sastoji se uglavnom od malih rakova poznatih kao kril, kao i od male ribe i lignji.

Plavi kitovi najčešće žive sami ili s jednom drugom osobom. Nije poznato ostaju li oni koji putuju u parovima dulje vrijeme ili stvaraju labavije veze. Na mjestima gdje postoji velika koncentracija hrane, viđeno je čak 50 Plavih kitova rasutih na malom području. Međutim, oni ne čine velike usko povezane skupine koje se viđaju u drugih vrsta baleana.

Plavih kitova bilo je puno u gotovo svim oceanima sve do početka dvadesetog stoljeća. Tijekom više od 40 godina kitolovci su ih lovili gotovo do istrebljenja dok ih međunarodna zajednica nije zaštitila 1966. godine. Izvještaj iz 2002. procjenjuje da u svijetu postoji 5000 do 12 000 plavih kitova smještenih u najmanje pet skupina.

Status zaštite plavih kitova klasificiran je kao ugrožen.