Bowhead kit

OGLAS Izvor slike

Bowhead kitovi imaju robusna tijela. Bowhead kitovi su kitovi tamne boje bez leđne peraje i jako povijene donje čeljusti i uske gornje čeljusti. Njihove baleenske ploče premašuju tri metra i najduži su od baleanskih kitova. Baleen ploče koriste se za cijeđenje sitnog plijena iz vode. Postoji preko 15 vrsta kitova Baleen koji naseljavaju naše oceane.

Karakteristike Bowhead kitova

Bowhead kitovi imaju masivne koštane lubanje koje koriste da bi se probili ispod leda da bi disali. Neki su lovci izvijestili kako kitovi ovom površinom isplivaju na površinu od 60 centimetara (2 stope) leda.

plavi francuski buldog



Bowhead kitovi mogu doseći duljinu i do 20 metara, a ženke su veće od mužjaka. Sloj sala kitova mesa deblji je nego kod bilo koje druge životinje, u prosjeku iznosi 43 - 50 centimetara (17 - 20 inča).

Ponašanje Bowhead kitova

Bowhead kitovi jedini su kitovi baleani koji cijeli život provode u arktičkim vodama i oko njih. Bowhead kitovi pronađeni na Aljasci zimske mjesece provode na jugozapadu Beringovog mora. U proljeće migriraju prema sjeveru, slijedeći otvore u ledu, u mora Chukchi i Beaufort, loveći kril i zooplankton.

Bowhead kitovi su spori plivači i obično putuju sami ili u malim stadima do šest životinja. Iako se mogu zadržati ispod vodene površine i četrdeset minuta u jednom zaronu, ne smatra se da su duboki ronioci.

Bowhead kitovi vrlo su glasni i koriste podvodne zvukove za komunikaciju tijekom putovanja, hranjenja i druženja. Neki Bowhead kitovi prave duge pjesme koje se ponavljaju i koje možda predstavljaju parenje.

džepni bully pit bullovi

Ponašanje Bowhead kitova također može uključivati kršenje , šamaranje repom i špijunsko skakanje . Seksualna aktivnost događa se između parova i u burnim skupinama od nekoliko mužjaka i jedne ili dvije ženke.

Razmnožavanje Bowhead kitova

Uzgoj se opaža od ožujka do kolovoza; Vjeruje se da se začeće događa prvenstveno u ožujku. Razmnožavanje može započeti kada kit ima 10 do 15 godina. Ženke Bowhead kitova daju tele jednom svake 3 do 4 godine, nakon razdoblja trudnoće od 13 do 14 mjeseci. Novorođeno tele dugo je oko 4,5 metra i približno 1000 kilograma, a do prvog rođendana naraste na 9 metara.

Životni vijek Bowhead kitova

Nekoć se smatralo da životni vijek Bowhead kita traje od 60 do 70 godina, slično kao i kod ostalih kitova. Međutim, otkrića antičkih vrhova koplja bjelokosti kod živih kitova u 1993., 1995. i 1999. godini pokrenula su daljnja istraživanja temeljena na strukturama oka kitova, što je dovelo do pouzdanog zaključka da su barem neke jedinke živjele u dobi od 150 - 200 godina (druga izvještaj kaže da je ženka u dobi od 90 godina navodno još uvijek bila reproduktivna).

Vjeruje se da zbog svog mogućeg životnog vijeka ženski bowhead kitovi prolaze kroz menopauzu. Opažanja vrlo velikih životinja bez teladi podupiru ovu hipotezu.

Status očuvanja Bowhead kita

Bowhead kitovi su ubijeni zbog masnoće, mesa, ulja, kostiju i baleena. Pronađeni su stoljetni harpuni ugrađeni u masnoću kitova, što pokazuje koliko mogu postati stari i kako su napadnuti. Bowhead kitovi usko su povezani s desnim kitom i dijele s njim lovno idealne karakteristike sporog plivanja i plutanja nakon smrti. Prije komercijalnog lova na kitove, u sjevernom je polarnom području bilo više od 50 000 bowhead kitova (procjenjuje se). Komercijalni kitolov započet 1611. godine u blizini Svalbarda i Grenlanda, izbrisao je krda sporo rastućih kitova, a zatim se preselio u nova područja. U sjevernom Pacifiku komercijalni kitolov započeo je sredinom 1800-ih, a u roku od dva desetljeća izbrisano je preko 60 posto populacije bowhead kitova.

Prekinut je komercijalni kitolov, glavni uzrok smanjenja populacije. Populacija s Aljaske povećala se otkad je prestao komercijalni kitolov. Starosjedioci na Aljasci i dalje svake godine ubijaju mali broj bowhead kitova u lovu na preživljavanje. Očekuje se da ova razina ubijanja (25 - 40 životinja godišnje) neće utjecati na oporavak populacije. Čini se da se populacija bowhead kitova u blizini obale Alaskasa (koja se naziva i zaliha Bering-Chukchi-Beaufort) oporavlja, ali ostaje na oko 7.800 životinja (1990.), što je otprilike 41 posto populacije prije kitolova. Status ostalih populacija bowhead-a manje je poznat. Smatra se da su ove zalihe vrlo male, vjerojatno u stotinama, za moguću svjetsku populaciju od 8.000 - 9.200 pojedinaca.