Britanski miševi

OGLAS Izvor slike

Poljski miš

The Poljski miš (Micromys minutus) je mali glodavac porijeklom iz Europe i Azije. To je najmanji glodavac u Europi. U Britaniji je čest u dijelovima Walesa i od Yorkshirea prema jugu u Engleskoj, međutim, nije pronađen na uzvisini.

Procjenjuje se da je populacija sezone berbe miševa 1,425.000.

Opis žetvenog miša



Harvest miš mjeri između 5 i 7 centimetara duljine, ima rep dug 6 centimetara i težak 5 - 11 grama, a neki teže manje od dva penija. Miš Harvest ima dlaku krzna koja je obojena crvenkasto / smeđe, ponekad žuto / smeđe.

Ima bijeli, krzneni donji dio, male dlakave uši, tupu njušku / nos i jedina je britanska životinja s doista zaostalim repom koja se može koristiti kao peti ud. Ovaj prehensile rep je dugačak, ljuskav, prstenast i tanko dlakav. Kad se omota oko stabljike, zaostali rep može djelovati kao kočnica ili sidro. To čini miša vrlo pokretnim tijekom putovanja i hranjenja stabljikama žitarica i trava.

Žetveni miševi imaju izvanrednu sposobnost osjetiti vibracije tabanima. Veće životinje u blizini mogu se osjetiti vibracijama koje prolaze kroz zemlju i uzdižu biljku kojom se miš hrani.

minijaturni psići pudlica igračaka

Staništa žetvenih miševa

Žetveni miševi kreću se kako se sezona mijenja. Preferiraju visoku gustu vegetaciju, uključujući trska, živicu, trsku, parcele, rubove cesta, vrtove, kao i polja zasijana žitaricama, posebno polja kukuruza i neometana područja.



Neplodna gnijezda grade se od labavo tkane, usitnjene trave na dnu biljnih stabljika, ispod kamenja ili u napuštenim ptičjim gnijezdima. Ljetna gnezda gnijezda su veličine narančastih, zbijenih kuglica trave ili kukuruznih oštrica isprepletenih između grmlja ili stabljika, često u stojećem kukuruzu i obloženih čičom dolje. Uzgojna gnijezda građena su u stabljikama visoko iznad tla. Kuglasta gnijezda imaju promjer oko 10 centimetara. Neplodna gnijezda manja su (promjera 5 centimetara) i mogu se graditi bliže zemlji ili u zgradama.

Dijeta berbe miševa

Harvest miš uglavnom se hrani sjemenkama, voćem, nektarom i lukovicama, međutim, mali dio njihove prehrane čine insekti, posebno ljeti, kao i korijenje, mahovina i gljive. Nešto se hrane zimi skriva u podzemlju. Ostala hrana uključuje pšenicu, ječam, zob, izbojke, muhe i gusjenice.

Ponašanje berbe miša

Žetveni miševi su katemeralni, što znači da su aktivni danju i noću, iako se većina aktivnosti događa u sumrak. Ne hiberniraju, međutim, većinu vremena zimi provode pod zemljom.

Reprodukcija berbe miša

Sezona uzgoja miša traje od svibnja do listopada. Ženka berbenog miša ima razdoblje trudnoće od 17 - 19 dana, nakon čega se rađa leglo od 1 - 8 mladih. Godišnje se mogu proizvesti tri legla, ponekad i nekoliko legla. Ženka miša napusti mlade nakon 15 - 16 dana, međutim, mladunci mogu koristiti gnijezdo još nekoliko dana. Za svako novo leglo gradi se novo gnijezdo. Oko 99% odraslih miševa ne preživi zimu. Žetveni miševi imaju prosječni životni vijek između 12 - 18 mjeseci.

Status zaštite žetvenih miševa

Žetveni miševi su na Crvenom popisu IUCN-a kategorizirani kao niži rizik. Suvremene metode uzgoja uzrokovale su smanjenje živica, a kombajni ostavljaju žetvene miševe na žitnim poljima s malim izgledima za bijeg.

Napori za očuvanje odvijali su se u Engleskoj od 2001. Teniske loptice korištene u igri na Wimbledonu reciklirane su kako bi se stvorila umjetna gnijezda za miševe u pokušaju da se vrstama pomogne da izbjegnu grabežljivost i vrate se iz statusa gotovo ugrožene.

Drveni miš

The Drveni miš (Apodemus sylvaticus) poznat je i kao dugorepi poljski miš. To je najčešća i najrasprostranjenija vrsta miša koja živi u britanskom selu. Ovaj glodavac prepoznat je kao posebna vrsta 1894. godine.

Drveni miš bliski je srodnik rjeđeg miša žutog vrata (Apodemus flavicollis). Nešto se razlikuje po tome što nema traku žutog krzna oko vrata, nešto je manje veličine, tamnije je boje i ima manje uši.

Procjenjuje se da je populacija drvenih miševa u predplodnoj sezoni veća od 38 milijuna.

štenci zlatnog retrivera corgi mix

Opis drvenog miša

Potpuno uzgojeni drveni miševi mjere oko 8,1 - 10,3 centimetra od nosa do repa. Rep im je dugačak 7,1 - 9,3 centimetra, a teški 13 - 27 grama. Drveni miševi se debljaju tijekom ljeta. Drveni miševi uglavnom imaju tamno smeđe krzno na gornjem dijelu tijela s bijelo / sivom donjom stranom. Imaju velike izbočene oči, velike uši i duge repove.

Staništa drvenog miša

Drveni miševi nalaze se u poljima, vrtovima, šumama, šikarama, otvorenim travnjacima i živicama širom Britanije i Irske. Žive u sustavima podzemnih jama, obično pod korijenjem drveća, koji sadrže niz gnijezdovih komora, staza i zaliha hrane. Gnijezda se obično sastoje od kuglice suhe trave, mahovine i lišća. Međutim, Wood Mouse će živjeti gotovo svugdje gdje ima dovoljno hrane i skloništa.

Dijeta drvenih miševa

Drveni miš ima raznovrsnu svejedu prehranu, jedući orašaste plodove, bobice, sjemenke, žireve, orahe, sjemenke, gljive, pauke i šipke, kao i male insekte i ličinke. Također će jesti beskičmenjake, crve, strvinu (trupla mrtvih životinja) i drugu sličnu hranu. Hrana se čuva u podzemnim jazbinama ili povremeno u neiskorištenim ptičjim gnijezdima.

Ponašanje drvenog miša

Ako ga drveni rep uhvati, drveni miš ga može brzo odbaciti, no možda nikada neće ponovno narasti. Drveni miš ne hibernira i unatoč svom imenu, više voli živicu od šume.

Drveni miš uglavnom je noćni. Sjest će i oprati se, pogotovo ako se boji. Drveni miš izvrstan je penjač i skakat će visoko u zrak kad ga uznemirite. Imaju vrhunski sluh i izvrstan vid (otuda velike oči i uši). Nažalost, ima mnogo neprijatelja, uključujući lasice, plijene, mačke, lisice, krtice i sove. Oni su vitalni izvor hrane za druge veće noćne lovce, posebno sove.

Drveni miševi se gnijezde gdje god ima pokrivača i topline, to obično znači pod zemljom, međutim, oni se mogu naći i u živim ogradama, zgradama, hladnjacima za automobile i drugim sličnim stanovima.

Reprodukcija drvenog miša

Drveni miševi se uzgajaju od ožujka do listopada, s vrhuncem uzgoja od srpnja do kolovoza. Godišnje daju 4 - 7 legla koja se sastoje od 2 - 9 mladih. Drveni miševi mogu se prilično često razmnožavati u razdoblju trudnoće oko 25 dana. Ženke se mogu uzgajati u dobi od 2 mjeseca. Mladi miševi obično izlaze sami nakon 4 tjedna. Ovo kratko roditeljstvo omogućuje im da se često uzgajaju. Drveni miševi imaju životni vijek oko 18 - 20 mjeseci, međutim, vrlo malo ih preživi 2 zime. Oni imaju kraći životni vijek od 6 - 12 mjeseci u divljini koliko ih mnoga stvorenja plijene. Duže žive u zatočeništvu i kada su povoljni uvjeti.

Status zaštite drvnog miša

Drveni miševi su česti i ne smatraju se ugroženom vrstom.

Miš žutog vrata

The Miš žutog vrata (Apodemus flavicollis) usko je povezan sa drvenim mišem s kojim je dugo bio zamijenjen, a prepoznat je kao zasebna vrsta tek 1894. godine. Razlikuje se po pojasu žutog krzna oko vrata i u tome što ima malo veće uši i obično je malo sveukupno veći. Kada uspravno sjedi, vidi se njegov karakteristični žuto-smeđi dio ovratnika koji ga razlikuje od drvenog miša.

U Britaniji su koncentrirani oko velških granica, zapadnih Cotswoldsa i jugoistočnih okruga. Kao i kod drvenog miša, oni se šire širom Europe do Srednje Azije, međutim, oni se šire i sjevernije u Skandinaviji od drvenog miša.

američka crvena nosna jama

Miševi žutog vrata rjeđi su u Britaniji od miševa Wood. Uglavnom su ograničeni na južnu Englesku i Wales.

Procjenjuje se da populacija sezone predplodnog miša sa žutogrlim vratom doseže do 750 000.

Opis miša sa žutim vratom

Miševi žutog vrata imaju dužinu oko 9 - 1,3 centimetra od nosa do repa, a rep imaju dužinu od 9 - 13,5 centimetara. Teški su između 15 i 30 grama. I miševi sa žutim vratom i drveni miševi veći su od kućnih miševa.

Miševi sa žutim vratom imaju tamno smeđe krzno na gornjim dijelovima tijela s blijedom donjom stranom i bokovima narančaste boje. Imaju žutu ogrlicu, velike izbočene oči, velike uši i duge repove.

Staništa miša sa žutim vratom

Miševi žutog vrata imaju domade uglavnom manje od 0,5 hektara, koji se često preklapaju s drugim jedinkama.

Miš sa žutim vratom preferira zrele šume, živice i šumovite vrtove. Gnijezde se pod zemljom, ispod panjeva ili korijenja drveća, a njihova se gnijezda sastoje od kuglice suhe trave, mahovine i lišća.

laboratorijsko štene zlatnog retrivera

Dijeta miševa sa žutim vratom

Žutogrli miš je svejed i hrani se sadnicama, pupoljcima, voćem, orašastim plodovima, kukcima, ličinkama i paucima. Hrana im se čuva u podzemnim jazbinama ili povremeno u neiskorištenim ptičjim gnijezdima. Njihova prehrana slična je prehrani drvnog miša.

Ponašanje miša sa žutim vratom

Miševi žutog vrata su noćni i okretni su penjači. Mogu se penjati po drveću, a ponekad i prezimiti u kućama.

Reprodukcija miša sa žutim vratom

Miševi sa žutim vratom uzgajaju se od veljače do listopada, s vrhuncem uzgoja od srpnja do kolovoza. Obično se godišnje proizvedu 3 legla s 3 - 10 mladih. Period trudnoće traje 23 dana. Mladi se odbiju nakon 3 tjedna. Njihovi prepoznatljivi žuti ovratnici postaju vidljivi nakon 2 tjedna, otprilike u isto vrijeme kad su prvi put otvorili oči.

Životni miš miša ima 12 - 24 mjeseca. Vrlo malo preživi dvije zime.

Status zaštite miša sa žutim vratom

Širom svijeta, žuti vratovi miševi smatraju se uobičajenim i stoga se ne svrstavaju u ugrožene vrste.