British Water Vole

OGLAS Izvor slike

The Europska voluharica (Arvicola amphibius) je poluvodni sisavac koji sliči na štakora. Zapravo se vodena voluharica često neformalno naziva ‘vodeni štakor’. Vodene voluharice imaju zaobljenije nosove od štakora, duboko smeđe krzno, bucmasta lica i kratke nejasne uši, a za razliku od štakora, njihovi repovi, šape i uši prekriveni su dlakom. U divljini preživljavaju u prosjeku 5 mjeseci, većina ne preživi drugu zimu. U zatočeništvu preživljavaju najviše 5 godina.



Vodene voluharice dosežu 5 - 9 inča duljine (120 - 235 milimetara) plus rep od 55% - 70% od toga. Odrasli vodeni voluharci teže od 6 - 12 unci (160 - 350 grama), maloljetnici teže manje, ali moraju doseći oko 5 - 6 unci (140 - 170 grama) da bi mogli preživjeti prvu zimu. Vodena voluharica nalazi se u velikom dijelu Velike Britanije, sjeverne i srednje Europe te u dijelovima Rusije. U Britaniji vodene voluharice žive u jazbinama iskopanim s obala mirnih rijeka, jaraka, ribnjaka i potoka.



Vodene voluharice također žive u ležištima trske gdje će isplesti gnijezda u obliku kugle ako ne postoje odgovarajuće obale u kojima se mogu zakopati. U Europi i Rusiji vodene voluharice mogu krenuti u šume, polja i vrtove. Vodene voluharice zimi žive pod snijegom.

Vodene voluharice uglavnom jedu travu i biljke u blizini vode. Ponekad će konzumirati i voće, lukovice, grančice, pupove i korijenje. U Europi, kada ima dovoljno hrane da dugo traje vodene voluharice, mogu se dogoditi ‘pošasti’ vodene voluharice. Vodene voluharice jedu grabežljivo, uništavajući čitava polja trave i ostavljajući polja puna jazbina, tijekom tih pošasti.

Razdoblje parenja traje od ožujka do kasne jeseni. Razdoblje trudnoće ženskih voluharica traje približno 21 dan. Može se roditi do 8 dječijih voluharica, svaka teška oko petine unče. Mlade voluharice otvaraju oči tri dana nakon rođenja. Do razmnožavanja polovine su veličine potpuno odrasle vodene voluharice.

Populacija vodene voluharice u Velikoj Britaniji pala je s procijenjene razine prije oko 1960. godine, s oko 8 milijuna, na 2,3 milijuna u 1990. i na 354.000 u 1998. To predstavlja gubitak od 90-95%. Vodena voluharica i dalje dramatično opada, najnovija procjena za 2004. iznosi oko 220 000. Ovaj pad uglavnom uzrokuje američka kuna, agresivni grabežljivac voluharice, zajedno s nesimpatičnim uzgojem i upravljanjem vodotokom koji su uništili dijelove staništa vodenih voluharica.

Slijedom toga, vodena voluharica je sisavac s najvećim padom u Velikoj Britaniji i u tijeku su napori da se vodena voluharica i njezino stanište zaštite od daljnjeg uništavanja. Iako je velik dio službenog usredotočenja na očuvanje vodenih voluharica u Velikoj Britaniji na velikim površinama trske koja podržavaju guste, ali lokalizirane i izolirane populacije, najveća područja koja podržavaju zdravu populaciju vodenih voluharica velike su urbane površine poput Birminghama i Londona te neka brdska područja gdje su American Mink oskudni. Širom Velike Britanije Zaklade za divlje životinje poduzimaju mnoge praktične projekte za očuvanje i obnavljanje populacija vodenih voluharica.

Vodene voluharice nedavno su se vratile u prirodni rezervat Lindow Common u Cheshireu u Velikoj Britaniji, nakon mnogo godina izbivanja. Čuvari rezerve to pripisuju upravljanju zaštitom, što je uključivalo prorjeđivanje šume.

američki pit bull terijer bijele boje

Također postoje naznake da se vodena voluharica povećava u područjima Ujedinjenog Kraljevstva gdje se europska vidra vratila. Vidra prethodi američkoj kuni.