Bumble Bees

OGLAS Izvor slike

Bumbare velike su, dlakave pčele i bliski su srodnici poznate medonosne pčele. Većina vrsta bumbara živi u kolonijama, ali njihove su kolonije mnogo manje od medonosnih pčela ili osa koje mogu imati do nekoliko tisuća jedinki, a kolonija bumbara sastojat će se od oko 50 - 150 jedinki. (Možda čujete kako pčela lijevo zuji)!



Karakteristike pčela bumbara

Pčele bumble možemo prepoznati po vrlo glasnom zujanju. Mogu se vidjeti kako skakuću oko cvijeća i dobar su pokazatelj da je proljeće ovdje.



Bumbari su obično vrlo prepoznatljive crne i žute boje, iako mogu biti crvene i crne ili narančaste i crne. Još jedna očita (ali ne i jedinstvena) karakteristika je mekana priroda dugih, razgranatih zubica, nazvanih hrpa, koja pokriva cijelo njihovo tijelo, čineći ih tako da se osjećaju nejasno. Ženska radnica bumbar ima žalac i sposoban je ubosti iako nikada nije previše spreman da ubode. Mužjak bumbara nema žalac i zato ne može peckati.

štenci njemačkog ovčara u boji sable

Bumbar nema uši i nije poznato može li bumbar ili kako čuti zvučne valove koji prolaze kroz zrak, međutim mogu osjetiti vibracije zvukova kroz drvo i druge materijale. Srce, kao i kod većine ostalih insekata, teče cijelom dužinom tijela. Njihovo masno tijelo je prehrambena zaliha. Prije zimskog sna, matice pojedu koliko mogu da bi povećale svoje masno tijelo. Masnoća u stanicama troši se tijekom hibernacije.

Možete uzeti bumbara u ruku i sve dok ga ne budete grubo postupali, neće vas uopće peckati. Međutim, ako vidite bumbara kako leži na leđima, onda je najbolje da ga ne dirate. Ovaj je položaj obrambeni položaj i oni će se osjećati ugroženo i pripremiti se za ubod.

Za razliku od medonosne pčele, radnik bumbar ne ostavlja svoj ubod u vašoj koži kad vas je ubola, to znači da vas može bocnuti više puta. Otrov koji ubrizgaju ubodom bezopasan je, ali može biti štetan onima koji su alergični na ubode ose.

Baš poput sisavaca, bumbare kontroliraju vlastitu tjelesnu temperaturu. Mogu odvojiti mišiće pomoću kojih pomiču krila. Brzim pomicanjem odvojenih mišića oni proizvode vlastitu tjelesnu toplinu. To je razlog zbog kojeg ponekad možete pronaći nepomičnog bumbara na zemlji ili na cvijetu. Ne umire ili nije bolesno, već jednostavno zagrijava vlastito tijelo i oni ne mogu letjeti zbog odvajanja mišića krila.

Bumbari drže tjelesnu temperaturu od 34 do 38 stupnjeva Celzijusa, zbog toga je bumbare uobičajeno vidjeti čak i u hladnijim i kišnim danima u proljeće i ljeto. Tek zimi, kad temperature padnu, preći će u zimski san. No, medonosne će pčele postati aktivne tek kad temperature budu iznad 15 stupnjeva Celzijevih.

Dijeta pčela bumbara

Bumbari ne čuvaju hranu (med) da bi preživjeli zimu. Malo hrane koju pohranjuju sprema se za prehranu ličinki i matice koja proizvodi jaja ili se koristi za preživljavanje hladnih, vjetrovitih i kišovitih dana. Poput svojih rođaka, medonosne pčele i bumbare se hrane nektarom i skupljaju pelud kako bi nahranile svoje mlade.

Baš poput društvenih osa, i kolonija bumbara će izumrijeti na kraju ljeta. Tada će nove matice pronaći mjesto zimovanja tijekom zime, obično pod zemljom i izniknuti kako bi pronašle novo gnijezdište spremno za pokretanje nove kolonije na proljeće.

Oprašivanje pčela bumbara



mješanci štenaca crnog laboratorijskog mastifa

Bumbari su vrlo važni oprašivači mnogih biljaka, cvijeća i voćaka. Vrlo je zanimljivo tiho promatrati bumbara na poslu. Promatrajte ih u svom vrtu - bez ometanja - i pogledajte kako su fascinantni.

Bumbari uglavnom posjećuju cvijeće koje pokazuje sindrom oprašivanja pčela. Mogu posjetiti mrlje cvijeća udaljene 1 - 2 kilometra od svoje kolonije. Bumbari će također svakodnevno posjećivati ​​iste dijelove cvijeća, sve dok su nektar i pelud i dalje dostupni. Tijekom hranjenja, bumbari mogu postići zemaljsku brzinu do 54 kilometra na sat.

U nekoliko vrsta bumbara, nakon što posjeti cvijet, ostavi mirisni trag na cvijetu. Ovaj mirisni znak odvraća posjet bumbara cvijetu dok miris ne nestane.

Nakon što sakupe nektar i pelud, bumbare se vraćaju u gnijezdo i ubrani nektar i pelud odlažu u stanice legla ili u voštane stanice na čuvanje. Za razliku od medonosnih pčela, bumbari hranu čuvaju samo nekoliko dana i tako su mnogo osjetljiviji na nestašicu hrane.

Međutim, budući da su bumbari mnogo oportunistički hranilišta od pčela, ove nestašice mogu imati manje duboke učinke. Nektar se uglavnom skladišti u obliku u kojem je sakupljen, umjesto da se prerađuje u med kao što se to radi kod pčela medarica. Stoga je vrlo razrijeđen i vodenast, a ljudi ga rijetko konzumiraju.

Status očuvanja pčela bumbara

U Britaniji je, donedavno nedavno, prepoznato 19 vrsta autohtonih bumbara zajedno sa šest vrsta bumbara s kukavicom. Od toga su tri već izumrla, osam je u ozbiljnom padu, a samo šest je i dalje rašireno. Pad broja bumbara mogao bi prouzročiti velike promjene na selu, zbog neadekvatnog oprašivanja određenih biljaka. Pčele bumble su ugrožena vrsta.