Rt Gannet Bird

Izvor slike

Rt Gannet (Morus capensis) je lako prepoznatljiva morska ptica zbog svoje velike veličine. Dio je obitelji Gannet: Sulidae. Rt Gannets nalikuje Sjevernom, osim što je Sjeverni Ganet potpuno bijel, osim crnih vrhova krila.



Ukupna populacija gnijezda Cape Gannet iznosi oko 150 000 ptica, s 12% u Namibiji, iako je broj opao na Nambijskim otocima tijekom posljednjih pedeset godina i 88% u Južnoj Africi. Najveća kolonija ove velike morske ptice nalazi se na otoku Malgas u Južnoj Africi.

Nerazmnožavajuće područje Cape Gannets proteže se od obalnih voda pokraj Gvinejskog zaljeva na zapadnoj obali Afrike, pa sve do Mozambika na istočnoj obali. Rt Gannets rijetko se događa dalje od mora od 100 kilometara, iako zapisi o pticama udaljenim više od 200 kilometara od obale postoje i za Atlantski i za Indijski ocean.



Karakteristike rta Gannet

Rt Gannets može narasti na 84 - 94 centimetra duljine i težiti 2.600 grama. Imaju širok raspon krila koji može iznositi od 171 do 185 centimetara.



Rt Gannets ima bijelo perje s crnim repovima i crnim rubovima krila i vrhovima krila. Njihove krune i stražnji vratovi su žute boje, a oko očiju i kljuna imaju prepoznatljive crne crte. Novčanice (kljunovi) su im šiljaste i blijedoplave boje. Ove snježnobijele morske ptice imaju fino nazubljenje blizu vrha računa, što im pomaže da love ribu, a budući da ulaze u vodu s takvom snagom, nemaju vanjske nosnice u koje bi se voda mogla prisiliti.

Kada rone za ribe, ove velike morske ptice mogu udarati u vodu brzinom od oko 40 - 120 kilometara na sat.

Na prvi pogled bilo bi lako zamijeniti Cape Gannet s maskiranom booby pticom Galapagos jer su izgledom vrlo slični s crnim crtama oko očiju i dnom kljuna koji nisu toliko definirani u Booby Birdu.

Stanište Rt Gannet

Rt Gannet strogo je morska ptica. Rt Gannets u svom je normalnom dometu ograničen na kontinentalni pojas, ne više od 100 kilometara od obale. Povremeno su ove velike morske ptice zabilježene na oceanskim vodama.

Dijeta od rta Gannet



Rt Gannets su ptice koje jedu ribe poput većine morskih ptica, koje s velike visine zaranjaju i zaranjaju u ocean i hvataju svoj plijen. Favoriziraju srdele i druge plivajuće pelagične ribe poput Pilchards. Dnevno pojedu oko 300 grama ribe.

Ponašanje rta Gannet

Rt Gannets vrlo su snažni letači koji klize zračnim termalima često lepršajući kako bi ubrzali svoj let. Ova tehnika klizanja zamahom više je energetski zahtjevna tehnika letenja od druge dinamičke kiseline koju koriste druge velike morske ptice, poput Albatrosa. Rt Gannets uglavnom je tih na moru, no kad će u kolonijama emitirati hrapav poziv 'arrag arrah'.

Rt Gannets nisu strogo ptice selice i većina će ih ostati unutar 500 kilometara od mjesta uzgajanja tijekom cijele godine, uz mogućnost da neki odrasli mužjaci Gannets nastave koristiti uzgajališta kao mjesta za uzgoj tijekom cijele neplodne sezone.

Rt Gannets gnijezdi se na samo 6 otoka uz obalu Nambije i Južne Afrike.

      • Nambia, SA - Otok Merkur, Otok Ichaboe i Otok posjeda.
      • Južna Afrika - Bird Island (Lambert’s Bay), Bird Island (Algoa Bay) i Malgas Island.
      • Rt Gannets gnijezdi se u velikim, gustim kolonijama na ravnim ili kosim otocima.

Reprodukcija rta Gannet



Sezona uzgoja Cape Gannet započinje oko kolovoza / rujna i može trajati do sljedećeg travnja. Kao i većina Ganeta, mužjaci i ženke ostaju zajedno tijekom nekoliko sezona razmnožavanja. Gnijezda grade od izmeta, s nekoliko kostiju i perja pomiješanog i druge vegetacije. Tamo gdje su matične biljke rijetke, jaja će se položiti na golu zemlju.

U gnijezdu se izrađuju detaljni rituali parenja kojima i muškarci i žene ispružuju vrat prema nebu i tapkaju po računima.

Ženka Cape Gannet tipično odnese jedno jaje oko listopada, koje je blijedoplave boje koje brzo postaje presvučeno smeđim gvanom. I mužjaci i ženke dijele inkubaciju jajašca koja traje oko 40 - 46 dana.

Rt Gannets koristi svoja mrežasta stopala u procesu inkubacije pri čemu se mreže stopala omataju oko jajašca koje ga okružuje toplinom bogatih krvnih žila.

Kad se rodi, mladunci su tamne, išarane boje, slijepi, nemaju perje i kljun mu je blijed. Izleganje je vrlo malo i teži samo oko 70 grama. Potrebna su otprilike tri tjedna da maloljetnik dosegne trećinu veličine odraslog Ganneta, što je prilično brz rast.

križance sibirskih haskija

Otprilike osam tjedana, pilić će težiti više od odrasle Gannet i ostat će takva dok ne postane mladunče u dobi od 97 dana. O toj se piletini do tada brinu oba roditelja, a potom je u mogućnosti izaći na pučinu kako bi se prehranila.

Životni vijek rta Gannet je oko 17 godina.


Status očuvanja rta Gannet

Rt Gannet uvršten je u kategoriju 'Ranjivi', jer je broj opao zbog malog dometa uzgoja. Pretjerano iskorištavanje svog plijena od strane čovjekovog ribarstva, složeno zagađenjem, uzrokuje kontinuirani pad kvalitete okolnih voda za ishranu. Kolaps nambijskog ribarstva sardina glavni je pad populacije Nambijskog ganeta. Inćuni samo privremeno i djelomično zamjenjuju srdele u prehrani kad potonjih postane malo. Ostale prijetnje uključuju grabežljivce poput Velikog bijelog pelikana koji je značajna prijetnja pilićima Gannet.

Pomoć u zaštiti

U Južnoj Africi, Lambertov zaljev i Otok ptica su prirodni rezervati, a otok Malgas nalazi se unutar nacionalnog parka Zapadna obala. Otok ptica sada je dio nacionalnog parka Addo Elephant. U Namibiji, tri otoka za uzgoj upravlja Ministarstvom ribarstva i morskih resursa. Svih šest otoka identificirano je kao važno područje za ptice. Nauljene ptice uspješno se rehabilitiraju u Južnoj Africi, a vrsta je zaštićena zakonom.