Pepeo

Izvor slike

The Ptica petelin (Tetrao urogallus) poznat je i kao šumski tetrijeb ili zapadni pehar. Ptica gluhar najveći je član obitelji tetrijeba, doseže preko 100 centimetara duljine i 4 kilograma težine. Pronađen širom sjeverne Europe i Azije, poznat je po jedinstvenom prikazu parenja. Mužjake gluhaca nazivaju 'pijetlovima', a ženke 'kokošima'.



Mužjaci i ženke ptica petelina mogu se lako prepoznati po njihovoj veličini i obojenosti.



Mužjak gluhaca (pijetao) puno je veći, u prosjeku teži 4,3 kilograma, a kod većih jedinki kreće se do 6,3 kilograma. Mužjak gluhaca može imati duljinu od 74 do 100 centimetara (29 do 40 inča) i ima raspon krila od oko 1,2 metra. Perje tijela je tamno sive do tamno smeđe boje, perje dojke je tamnozeleno metalno sjajno. Prekrivači za trbuh i podrep variraju od crne do bijele, ovisno o rasi.

Ženka gluhaca (kokoš) puno je manja i teži otprilike upola manje od mužjaka. Njezino tijelo od kljuna do repa dugačko je otprilike 54 - 63 centimetra (21 - 25 inča), raspon krila je 70 centimetara (28 inča), a teška je oko 2 kilograma. Perje na njezinim gornjim dijelovima je smeđe s crnom i srebrnom rešetkom, s donje strane je svjetlije i žućkasto-žute boje.

I muški i ženki ptica gluhaca imaju bijelu mrlju na pramcu krila. Imaju pernate noge, posebno u hladnoj sezoni za zaštitu od hladnoće. Njihovi redovi na nogama malih, izduženih rogova osiguravaju efekt krplja koji je doveo do njemačkog prezimena 'Rauhfusshühner', doslovno prevedeno kao 'pilići od sirovih nogu'. Ti takozvani 'udvaranje' zimi stvaraju jasan trag na snijegu. I muške i ženske ptice peteline također se vrlo lako mogu razlikovati po veličini otisaka stopala. Iznad svakog oka nalazi se svijetlocrvena mrlja gole kože. Na njemačkom jeziku lovaca to su takozvane ‘ruže’.

Golubovi ptice nisu elegantni letači zbog tjelesne težine i kratkih, zaobljenih krila. Tijekom polijetanja proizvode naglu grmljavinu koja odvraća grabežljivce. Zbog veličine tijela i raspona krila izbjegavaju mlade i guste šume tijekom leta. Dok lete gluhači, ptice se odmaraju u kratkim kliznim fazama. Perje gluhaca proizvodi zvižduk.

Gluvar je biljojed i živi na raznim vrstama hrane, uključujući pupove, lišće, bobice, insekte, trave, a zimi uglavnom iglice četinjača. Ostatke hrane možete vidjeti u njihovom izmetu, promjera oko 1 centimetar i duljine 5 - 6 centimetara. Veći dio godine izmet je čvrste konzistencije, ali dozrijevanjem borovnica one dominiraju prehranom, a izmet postaje bezobličan i plavkasto-crn.

Tijekom zime, kada visoki snježni pokrivač onemogućava pristup prizemnoj vegetaciji, petao gotovo danju i noću provodi na drveću, hraneći se četinarskim iglicama smreke, bora i jele, kao i pupoljcima sa stabala bukve i redova.

Veliki broj preživjelih gluhača opada čak i pod velikim naporima da se uzgajaju u zatočeništvu i puštaju u divljinu. Najozbiljnija prijetnja vrsti je degradacija staništa, posebno pretvaranje raznolikih autohtonih šuma u plantaže drvne građe često jedno vrsta, te ptice koje se sudaraju s ogradama podignutim kako bi se jeleni izbjegli iz mladih nasada. Povećani broj malih grabežljivaca (npr. Crvena lisica) zbog gubitka velikih grabežljivaca (npr. Vuk, smeđi medvjed) također uzrokuje probleme u nekim područjima. U nekim područjima pad dolazi zbog pretjeranog lova, iako su zakoni o divljači u mnogim područjima to zaustavili. U Škotskoj i Njemačkoj nije se lovio više od 30 godina.