Majmuni kapucini

OGLAS Izvor slike

The Majmuni kapucini su skupina majmuna Novog svijeta koji su klasificirani kao rod Cebus.

Raspon majmuna kapucina uključuje Srednju Ameriku (Honduras) i srednju Južnu Ameriku (srednji Brazil, istočni Peru, Paragvaj). Majmuni kapucini općenito nalikuju fratrima svojih imenjaka.

dotson pomiješan s čivavom





Njihovo tijelo, ruke, noge i rep tamno su (crne ili smeđe) boje, dok su lice, grlo i prsa bijele boje, a glava im ima crnu kapu. Majmuni kapucini dosežu duljinu od 30 do 56 centimetara (12 - 22 inča), s repovima koji su dugački jednako kao i njihovo tijelo. Majmuni kapucini teže do 1,3 kilograma, s mozgom mase 35 - 40 grama. Smatraju se najinteligentnijim majmunima Novog svijeta.

Kao i većina majmuna iz Novog svijeta, majmuni kapucini su dnevni i drveni. Izuzev podnevnog drijemeža, cijeli dan provode u potrazi za hranom. Noću spavaju na drveću, zabijeni između grana. Majmuni kapucini su nezahtjevni u pogledu svog staništa i stoga ih se može naći na mnogim različitim područjima. Među prirodnim neprijateljima kapucina su veliki sokoli, mačke i zmije.

Prehrana majmuna kapucina raznovrsnija je od ostalih majmuna iz obitelji Cebidae. Majmuni kapucini su svejedi, ne jedu samo voće, orašaste plodove, sjemenke i pupove, već i insekte, pauke, ptičja jaja i male kralježnjake. Majmuni kapucini koji žive u blizini vode također će jesti rakove i školjke pucajući svoje ljuske kamenjem.

Lako prepoznati kao majmuni 'brusilice organa', majmuni kapucini se ponekad drže kao egzotični kućni ljubimci. Ponekad se koriste i kao uslužne životinje. Ponekad pljačkaju polja i usjeve, a obližnja ljudska populacija ih doživljava kao problematične. U nekim su regijama postali rijetki zbog uništavanja njihovog staništa.

Majmuni kapucini žive zajedno u skupinama od 6 do 40 članova. Te se skupine sastoje od srodnih ženki i njihovih potomaka, kao i nekoliko mužjaka. Obično u grupama dominira jedan muškarac koji ima primarno pravo na parenje sa ženkama skupine. Međusobno dotjerivanje kao i vokalizacija služe kao komunikacija i stabilizacija dinamike grupe. Kapucinski majmuni su teritorijalne životinje, koje urinom jasno označavaju središnje područje svog teritorija i brane ga od uljeza.

Ženke rađaju mlade svake 2 godine nakon trudnoće od 160 do 180 dana. Mladi se drže majki za prsa dok ne postanu veći, kad se presele na leđa. Odrasli muški kapucini rijetko sudjeluju u brizi za mlade. U roku od 4 godine za ženke i 8 godina za muškarce, maloljetnici postaju potpuno zreli. U zatočeništvu su pojedinci navršili 45 godina, iako je očekivano trajanje života u prirodi samo 15 do 25 godina.

Tijekom sezone komaraca, kapucinski majmuni drobe tisućolje i trljaju ostatke na leđima. Ovo djeluje kao prirodno sredstvo za odbijanje insekata.

Rod: Cebus - Kapucinski majmun zlatnog trbuha

The Zlatousti majmun kapucin (Cebus xanthosternos), jedna je od nekoliko vrsta majmuna Novog svijeta. Zlatousti majmuni kapucini imaju prepoznatljiva žuta do zlatno crvena prsa, trbuh i nadlaktice. Lice im je svijetlosmeđe, a kapa po kojoj su kapucini prvi put dobili ime je tamnosmeđa / crna ili svijetlosmeđa. Traka kratke kose oko gornjeg dijela lica s pjegavim bojama u kontrastu je s tamnijim okolnim područjima. Udovi i rep su im također tamno obojeni.

boksač labrador mix temperament

Zlatouti majmuni kapucini ograničeni su na atlantsku šumu južne Bahije u Brazilu zbog visokog stupnja čovjekovih smetnji. Preživi samo 300 jedinki. Stanje zaštite - kritično ugroženo.

Rod: Cebus - čupavi majmun kapucin

The Čupavi majmun kapucin (Cebus apella), poznat i kao Smeđi kapucin ili Kapucin s crnim kapama, primat je Novog svijeta iz Južne Amerike. Jedna je od raširenijih vrsta primata u neotropima. Čupavi kapucini su svejedi, uglavnom se hrane voćem i beskralješnjacima, iako se ponekad hrane malim kralježnjacima ( gušteri i ptičjih pilića) i ostalih biljnih dijelova.

prodajem štence bullmastiff lab mix

Poput ostalih kapucina, to su društvene životinje, tvoreći skupine od 8 do 15 jedinki, a predvodi ih alfa ili dominantni mužjak. Čupavi kapucin snažnije je građen od ostalih kapucina, grubljeg krzna i kratkog, debelog repa. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Rod: Cebus - kapucinski majmun s bijelim čelom

The Kapucinski majmun s bijelim frontama (Cebus albifrons), primat je Novog svijeta, endem šest različitih zemalja Južne Amerike: Bolivije, Brazila, Kolumbije, Venezuele, Ekvadora i Perua. Vrsta je također podijeljena u nekoliko različitih podvrsta. Kao i svaki drugi majmun kapucin, i on je svejeda životinja, koja se prvenstveno hrani voćem, iako može jesti i beskičmenjake i druge biljne dijelove. Poligamna je životinja i živi u prilično velikim skupinama (15 do 35 jedinki), rađajući samca u razmaku od 2 godine. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Rod: Cebus - kapucinski majmun s bijelom glavom

(na vrhu stranice)

The Bjeloglavi majmun kapucin (Cebus capucinus), poznat i kao Kapucin s bijelim licem ili Kapucin s bijelim grlom, mali je majmun novog svijeta iz obitelji Cebidae. Kapucini bijelog grla, koji potječu iz šuma Južne i Srednje Amerike, važni su za ekologiju prašume svojom ulogom u raspršivanju sjemena i peludi. Poput ostalih majmuna iz roda Cebus, kapucini s bijelom glavom nazvani su po redu fratra kapucina: kravlje koje nose ovi fratri jako podsjećaju na boju majmuna.

Kapucini s bijelom glavom imaju uglavnom crno krzno, s bijelim do žućkastim krznom oko golog, ružičastog lica i na ramenima; i, naravno, bijela grla. Karakteristično je područje crnog krzna u obliku slova V na tjemenu glave. Vrh repa često se drži smotan, dajući bijelim glavama kapucinima nadimak 'prsten'. Odrasli mogu doseći duljinu od 435 milimetara i težinu od 3,9 kilograma. Rep im je pretjeran. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Ostali majmuni kapucini

The Crni majmun kapucin (Cebus nigritus), majmun je kapucin iz Južne Amerike. Nalazi se u Brazilu i Argentini. Robusni čupavi kapucin (Cebus nigritus robustus), podvrsta je crnog kapucina, endema Brazila. Stanje zaštite - Ranjivo.

The Kapucinski majmun s crnim prugama (Cebus libidinosus), majmun je kapucina Novog svijeta iz Južne Amerike. Nalazi se u Brazilu, Argentini i Paragvaju.

plavi pitbull pomiješan s rottweilerom

The Plavokosi majmun kapucin (Cebus queirozi) nova je vrsta majmuna kapucina za koju su početkom 2006. godine otkrili istraživači zoologije sa Federalnog sveučilišta u Pernambucu, blizu Recifea, na sjeveroistoku Brazila. Pontes je rekao da 'čim sam vidio majmuna sa zlatno-žutom kosom i bijelom tijarom na glavi, znao sam da je to nova vrsta'.

The Kaapori majmun kapucin (Cebus kaapori) je majmun kapucin endem Brazila. Ova vrsta se nalazi u brazilskim državama Para i Maranhao. Prije se smatrala podvrstom plavog kapucina (Cebus olivaceus), nedavno je povišena na status vrste. Stanje zaštite - Ranjivo.

The Kapucinski majmun velike glave (Cebus apella macrocephalus), podvrsta je čupavog kapucina iz Južne Amerike. Nalazi se u Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

The Plačljivi majmun kapucin (Cebus olivaceus), majmun je kapucina Novog svijeta iz Južne Amerike. Nalazi se u Brazilu, Gvajani, Francuskoj Gvajani, Surinamu i Venezueli. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.