Kardinalne ptice

Izvor slike

Kardinali pripadaju obitelji Cardinalidae i redu: Passeriformes, koji je ubjedljivo najveći red ptica koje se mogu razlikovati po 4 nenaseljena prsta na svakoj nozi, s 3 kandže usmjerene prema naprijed i 1 kandžom prema natrag. Kardinali su robusne ptice koje se obično nalaze u umjerenim šumama u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Kardinal je naziv za nekoliko grebenastih zeba, a sjeverni kardinal vjerojatno je najpoznatiji.

Kardinalni opis



Muški i ženski kardinali razlikuju se u boji. Muški kardinali su briljantno crvene boje s crnim licem nalik maski, proteže se od očiju do grla i gustim crvenim kljunom. Ženke i njihovi mladunci imaju smeđu pupoljku s primjesama crvene boje na krilima, grebenu i repu. Kardinali su prilično velike ptice, mjere između 12 - 22 centimetra i teže između 11 i 85 grama, ovisno o vrsti. Imaju snažne kljunove za usitnjavanje sjemena, duge repove i istaknute grebene. Kardinali teže sjediti u pogrbljenom položaju, a repovi su usmjereni prema tlu.



Kardinal Habitat

Kardinali više vole staništa u otvorenim šumama, grmlju, rubovima šuma i svoja gnijezda grade u gustim, zamršenim lozama i grmlju. Također ih se može promatrati u parkovima i dvorištima.

Kardinalna dijeta

Prehrana kardinala uglavnom je sjeme. Sjede u niskom grmlju i drveću i traže zemlju za sjeme, obično u parovima.

prodajem mješavinu rotvajlera pitbull

Kardinalno ponašanje

Kardinale se prepoznaje po glasnom cvrkutu koji proizvode i muški i ženski kardinali, neobično za sjeverne ptice pjevice. Kardinali su ptice neseljenice koje tijekom zime ne mole ili mijenjaju boju. Stoga su ih i dalje spektakularni prizor za promatrati u dvorištima prekrivenim snijegom.

Kardinalna reprodukcija

Mladi kardinali izgledom su slični odraslim kardinalima, ali su smeđe boje. Mladi mužjaci razvijaju crvenu boju tijekom rasta, a mlade ženke ostaju sa smeđom bojom. Mladi kardinali uzgajaju se u glomaznim gnijezdima od grančica i kore i obloženih travom.

Kardinalni status zaštite

Većinu vrsta kardinala IUCN svrstava u kategoriju 'Najmanja zabrinutost', iako su neke gotovo ugrožene.