Zajednički zujac

OGLAS Izvor slike

The Zajednički zujac je velika ptica grabljivica i jedan od najvidljivijih britanskih grabljivica. Obični zujac ima veliku britansku populaciju i često ga se može vidjeti po vedrom danu u britanskom selu. Može se primijetiti ili kako sjedi na stupu ograde čekajući da prođe njegov sljedeći obrok ili se brzo vinu u skupinama od dvoje ili više na popodnevnim termama.

Zuzu možete pronaći u većem dijelu Velike Britanije, ali ga je i dalje najbolje pronaći na brdovitom terenu na zapadu Velike Britanije, posebno u područjima s jalovim otvorenim tlom. Neka dobra mjesta uključuju Dartmoor i Dean Forest u Gloucestershireu.

U Škotskoj, zbog svoje veličine, ponašanja i oznaka, običnog zuja često se zamjenjuju za maloljetne zlatne orlove, pogotovo kad lete.



malteški shih tzu temperament

U Britaniji postoji oko 40 000 uzgojnih parova. Buzzard obično obitava tijekom cijele godine, osim u najhladnijim dijelovima svog područja.

Uobičajene karakteristike zujaca



Obični zujac obično ima dužinu između 51 - 57 centimetara s rasponom krila od 110 do 130 centimetara (48 - 60 inča). Ženke teže čak 1,3 kilograma. Mužjaci teže manje težine i kao takvi su učinkovitiji lovci i letači.

Perje Common Buzzards bogato je smeđe boje, sa donjim svjetlijim oznakama. U letu krila imaju raščupan izgled poput moljca dok ova ptica klizi amo-tamo na ogromnoj visini. Perje u Britaniji može varirati od gotovo čisto bijele do crne, međutim, obično je to smeđih nijansi, s bijelom ‘ogrlicom’ od perja.

Dijeta zajedničkog zuja

Obični zujaci uglavnom se hrane zečevima, ali uzet će gotovo svakog malog sisavca, gmazove i često strvinu (trup mrtve životinje). Povremeno se mogu vidjeti ptice kako ponosno stoje na komadu puta kako ga ubijaju braneći ga dok jedu.

Izvrsni oportunist, dobro se prilagođava raznovrsnoj prehrani fazana, ostalih malih sisavaca, zmija i guštera i često ga se može vidjeti u šetnji nedavno preoranim poljima u potrazi za crvima i kukcima.

Uobičajeno ponašanje zujaca

Obični zujaci obično ne tvore jata, međutim, nekoliko ih se može vidjeti zajedno u migraciji ili u dobrom staništu. Na jednom malom području primijećeno je čak 20 zujaka, iako su obično u prosjeku udaljeni 30 metara. Izuzetno teritorijalne, borbe izbijaju ako netko zaluta na teritorij drugog parova.

Mnoge manje ptice kao što su vrane i čavke vide ih kao prijetnju i nagnječit će ih da se presele s određenog drveta ili područja mobingom više puta dok ne odlete.

Reprodukcija običnog zuja

Parovi se pare doživotno. Da bi privukao partnera (ili impresionirao svog postojećeg partnera), muškarac izvodi ritualni zračni prikaz prije početka proljeća. Ovaj spektakularni prikaz poznat je pod nazivom 'roller coaster'. Podignut će se visoko na nebu, okrenuti se i strmoglaviti prema dolje, u spirali, uvijajući se i okrećući se dok silazi. Tada će se odmah podići prema gore kako bi ponovio vježbu.

Buzzard se uzgaja u šumi, obično na rubu. Ženka snese između 2 i 4 jaja, dijeleći 33 - 35-dnevni posao inkubacije s muškom pticom. Mladići napuštaju gnijezdo nakon nekoliko mjeseci, postajući potpuno neovisni s oko 5 mjeseci, a aktivni uzgajivači postaju nakon 2 - 3 godine.

Status očuvanja zajedničkog zuba

Zbog progona ljudi i uvođenja miksomatoze među populaciju kunića u 1950-ima, zujaci su postali vrlo rijetki, boraveći samo na uzvisini u područjima poput Brecona u Walesu i Cairngormsa u Škotskoj. Kako se nekoliko preživjelih kunića reproduciralo i postalo otpornije na virus Myxomatosis, njihov se broj povećavao, a s tim i populacija i rasprostranjenost zujaka i ostalih ptica grabljivica. Smatra se da je njihov broj u Velikoj Britaniji čak 60 000 parova, što ih čini najrasprostranjenijim pticama grabljivicama u UK.