Obični dupin

Izvor slike

The Obični dupin naziv je do tri vrste dupina koji čine rod Delphinus.

Najčešći od ovih dupina su dupini s dugim kljunom i dupini s kratkim kljunom. Treću vrstu (D. tropicalis, zajedničko ime obično Arapski zajednički dupin) karakterizira izuzetno dugačak i tanak kljun i nalazi se u Crvenom moru i Indijskom oceanu.

Uobičajeni dupini poznati su i pod drugim imenima: sedlasti dupin, bijela trbušna pliskavica, križasti dupin, pješčani sat i dupinski dupin. Unatoč imenu, zajednički dupin nije dupin popularne mašte - ta razlika pripada Dobri dupin , uglavnom zahvaljujući televizijskoj seriji 'Flipper'.



Obični dupin široko je rasprostranjen u umjerenim, subtropskim i tropskim vodama diljem svijeta u pojasu koji se otprilike proteže od 40 stupnjeva južno do 50 stupnjeva sjeverno. Njihova poželjna temperatura površinske vode je 10 - 28 Celzijevih stupnjeva. Zbroj stanovništva je nepoznat, ali broji se stotinama tisuća.

zlatni mix koker španijela

Karakteristike običnog dupina



Obični dupini imaju uzorak pješčanog sata i preplanulu ili žućkastu mrlju sa svake strane što ih čini lako prepoznatljivima, iako ih ponekad mogu zamijeniti sa Prugasti dupini . Imaju tamni rt u rasponu od crne do smeđe boje s v-oblikom ispod leđne peraje. Donja im je strana bijela s povremenim žutim prugama i imaju bijeli rep. Njihove metilje tamne su s obje strane, a leđne peraje kreću se od zakrivljenih do trokutastih i mogu biti obojene u crno, sivkasto bijelo ili negdje između. Postoje samo suptilne razlike između mužjaka i žena zbog kojih ih je ponekad teško razlikovati.

Obični dupini imaju usredotočeno tijelo i dugačak tanak kljun. Imaju jednu rupu za puhanje i peraja su im šiljasta. Obični dupini brzi su aktivni plivači.

Kad se rode, uobičajeni dupini dugi su oko 80 centimetara. Uobičajeni dupini mogu narasti na dužinu između 1,7 i 2,4 metra (5 stopa 9 inča - 8 stopa).

Malo se zna o tome koliko obični dupini teže po rođenju, međutim, kao odrasli, teže između 70 i 110 kilograma (155 - 245 kilograma).

Uobičajeno ponašanje dupina

Obični dupini putuju u skupinama od oko 10-50 brojeva i često se okupljaju u školama koje sadrže 100 do 2000 jedinki. Njihova veličina škole ovisi o dobu dana i sezoni. Kad se uplaše, čvrsto se skupe. Obični dupini brzi su plivači i uživaju u akrobacijama. Te su škole uglavnom vrlo aktivne - skupine često isplivaju na površinu, skaču i prskaju zajedno. Tipično ponašanje uključuje kršenje, šamaranje repom, šamaranje brade, jahanje lukom i pliskanje.

Obični dupini čine kratka zarona od 10 sekundi do 2 minute, iako su zabilježeni zaroni od 8 minuta.

Uočeno je da se uobičajeni dupini miješaju s drugim kitovima, poput ostalih dupina na zemljištu žutoplavute tune u istočnom Tihom oceanu, ali i jatima pilotskih kitova. Zanimljiva teorija sugerira da su dupini ‘jahali’ na vrlo velikim kitovima kako su počeli jahati na brodovima.

Obični dupini nalaze se u mnogim zatvorenim morima i rijetko se viđaju u vodama dubokim manje od 180 metara. U nekim su područjima uobičajeni dupini prisutni tijekom cijele godine, ali druge populacije sezonski migriraju. Obični dupini mogu se redovito promatrati oko Galapagos vode.

Uobičajena dijeta s dupinima

Prehrana običnog dupina uglavnom se sastoji od ribe i lignji.

podaci o mješavini australskih ovčara i haskija

Uobičajena komunikacija s dupinima

Obični dupini vrlo su glasni i mogu se čuti iznad površine.

Uobičajena reprodukcija dupina

Razdoblje trudnoće ženskog dupina je oko 11 mjeseci, a razdoblje teljenja između 1 i 3 godine. Obični dupini postaju spolno zreli s 5 godina, a njihov životni vijek varira između 20 i 25 godina. Ove su brojke podložne velikim promjenama u različitim populacijama.

Uobičajeni grabežljivci dupina

Neki morski psi (uključujući tigrove, sumorne morske pse i morske pse bikove) i orke lovit će dupine. Dupini su također često zarobljeni u ribarskim mrežama.

Uobičajena zaštita dupina

Obični dupini suočeni su s mješavinom prijetnji zbog ljudskog utjecaja. Populacije su lovljene uz obalu Perua kako bi se koristile kao hrana i mamac za morske pse. U većini drugih područja dupini nisu izravno lovljeni. Nekoliko tisuća jedinki uhvaćeno je u industrijske mreže s koćama u cijelom svom dometu. Običnih dupina bilo je u zapadnom Sredozemnom moru sve do 1960-ih, ali pojave su tamo brzo prestale. Razlozi se ne razumiju dobro, ali vjeruje se da su posljedica opsežne ljudske aktivnosti na tom području. U SAD-u su zaštićena vrsta i ponekad ih slučajno uhvate u nekim mrežama s koćama kao prilov, iako su unatoč tome još uvijek prilično česti u cijelom svom dometu.