Crab Plover

Izvor slike

Ptica rakovica (Dromas ardeola) je afroazijska ptica močvarica koja je izvanredna po tome što je jedini predstavnik porodice Dromadidae.



Odnos Crab Plvera unutar Charadriiformes nije jasan, međutim, neki su smatrali da je ptica usko povezana s debelim koljenima ili pratinkolima, međutim, u evolucijskom smislu, ova jedinstvena i neobična obalna ptica nema bliske žive rođake.

Crab Plover nalazi se na obalama i otocima Indijskog oceana. Globalna populacija Crab Plover je oko 60 000 - 80 000 ptica koje se promatraju na zimovalištima. Njegova je rasprostranjenost vrlo lokalizirana sa samo devet gnijezdećih kolonija poznatih u svijetu.



Upotrijebite podatke u nastavku kako biste saznali više o karakteristikama, staništu, prehrani, ponašanju i razmnožavanju raka rakova.

Karakteristike rakovice

Crab Plover mjeri oko 33 - 36 centimetara duljine. To je vrlo prepoznatljiva ptica s bijelom glavom i perjem s crnim oznakama na leđima (plašt) i crnom bojom na perju primarnog krila.



Noge Crab Plovera su duge, tanke i sive boje s više debljine na zglobovima koljena i ima kratki rep.

holandski ovčar danas na prodaju

Crab Plover ima dugačak vrat uspravnog držanja i snažnu, dugu, crnu galebovu novčanicu koja je specijalizirana za jedenje rakova i ostalih rakova. Poput ostalih ptica močvarica, i stopala raka rakova su samo djelomično prekrivena mrežom. Mužjaci i ženke izgledom su praktički isti, osim kljuna mužjaka koji se čini duljim i težim.

Stanište rakovice

Crab Plover osebujna je močvarna ptica plimnih muljeva oko obala, obala i otoka Indijskog oceana. Također naseljava pješčane i muljevite obale na kopnenim obalama i otocima, kao i međuplimne pješčare, ušća, lagune i izložene koraljne grebene.



Tijekom razmnožavanja ova vrsta ima specifične zahtjeve za pješčane otoke ili opsežne dine u kojima se mogu iskopati gnijezdeće jazbine.

Dijeta od rakovice

Crab Plovers hrle na plažama i grebenima gdje love rakove i mekušce. Uhvate svoj plijen i razbiju ih tako što ih udaraju teškim kljunovima. Također će iskoristiti morske crve i muljevce izložene obali povlačenjem plima i oseka.

Ponašanje raka rakova

Crab Plovers vrlo su pitome ptice. Također su vrlo bučni i često izgovaraju 'pozive', posebno na svojim uzgajalištima i zimovalištima. Njihov uobičajeni poziv zvuči kao 'ka ka ka ka' koji se brzo ponavlja.



Jata rakova jaja proizvedu zvukove koji „cvile“. Tijekom sezone uzgoja može se čuti ‘kew ki ki’. Jata rakovica često se mogu primijetiti kako lete u obliku slova „V“.

životni vijek pitbull crvenog nosa

Crab Plovers su druželjubive ptice i uglavnom se hrane u velikim skupinama od 30 - 40 jedinki u bilo koje doba dana i noći, iako se jata mogu promatrati i do 400 izvan sezone uzgoja. Crab Plovers aktivni su danju i noću. Ovo krepuskularno i noćno ponašanje češće je tijekom sezone razmnožavanja.

Razmnožavanje plamenjače rakova

Crab Plovers se razmnožavaju tijekom mjeseca travnja do kolovoza. Uzgajališta se javljaju oko Arapskog mora Pakistana, Omanskog zaljeva i Perzijskog zaljeva, Crvenog mora i Somalije. Crab Plovers su kolonijalni uzgajivači i gnijezde se u kolonijama do 1500 uzgojnih parova. Te guste kolonije stvaraju se oko područja koja imaju obilje rakova kojima se mogu hraniti mladi.

Ove tajanstvene obalne ptice imaju vrlo jedinstvene navike uzgoja. Crab Plovers kopaju duboke rupe i mreže međusobno povezanih jazbina dimenzija 1,5 - 2,5 metra u pijescima i dinama uz obalu. Jure su nagnute prema dolje, a zatim zakrivljene prema gore završavajući gnijezdo na maloj udaljenosti od površine. Komora djeluje kao izolacija za jaje protiv vrlo vrućih temperatura koje se javljaju tijekom sezone uzgoja i kao inkubacija za jaje, održavajući ga na optimalnoj temperaturi i zahtijevajući minimalnu inkubaciju od roditelja. Gnijezda se mogu ostavljati do 58 sati.

Ženka polaže jedno veliko jedno bijelo jaje u jazbinu. Veliko jaje osigurava dovoljnu energiju za pilić u razvoju tijekom 32 - 33 dana razdoblja inkubacije. Kad se piliće izleže, dobro je razvijeno i može prilično brzo hodati iako će ostati u gnijezdu nekoliko dana nakon izlijeganja. Hranu donose roditelji i to su uglavnom živi rakovi. Roditeljska skrb oba roditelja nastavlja se dugo vremena, čak i nakon što je pilić pobjegao.

Juvenilni rakovi su jednolike sive / smeđe boje, njihovo perje ostaje u boji oko godinu dana.

Po završetku sezone razmnožavanja u kolovozu, ptice se šire po Indijskom oceanu sve do Andamanskih otoka i Šri Lanke na istoku te Tanzanije i Madagaskara.


Status očuvanja rakovice

Crab Plover klasificiran je kao najmanje zabrinjavajući na IUCN-ovom crvenom popisu. Crab Plover jedna je od vrsta na koju se odnosi Sporazum o očuvanju afričko-euroazijskih selica vodenih ptica (AEWA). Potencijalne prijetnje su, međutim, rizici od izlijevanja nafte i unošenja gnjezdarskih grabežljivaca. Obalni razvoj i širenje turističke industrije također bi mogli predstavljati prijetnje, međutim, srećom većina kolonija javlja se na malim, izoliranim i nerazvijenim otocima.