De Brazza’s Monkeys

Izvor slike

Rod: Cercopithecus - majmun De Brazza

Iz Brazza’s Monkey (Cercopithecus zapostavljeni) je majmun starog svijeta kojemu je francuski istraživač Pierre Savorgnan de Brazza dao ime. Općenito poznati kao 'močvarni majmuni', često se nalaze u močvarama u središnjoj Africi.

Majmun De Brazze ima dobre sposobnosti skrivanja i zato ga je obično teško pronaći, što otežava postizanje točnog broja vrsta.

Majmun De Brazza proteže se po močvarama, bambusovim i suhim planinskim šumama Angole, Kameruna, Srednjoafričke Republike, Konga, Demokratske Republike Kongo, Ekvatorijalne Gvineje, Etiopije, Gabona, Kenije, Sudana i Ugande.



De Brazza's Monkey ima sivo krzno agouti s crvenkasto smeđim leđima, crnim udovima i repom i bijelim krpom. Bijela pruga prolazi mu niz bedro, a na čelu se pojavljuje narančasta oznaka u obliku polumjeseca. Njegovi bijeli kapci odgovaraju njušci i bradi. I muški i ženski majmuni De Brazza imaju vrećice za obraze u kojima nose hranu dok se hrane, a mužjaci imaju plavu mošnju.

Rod: Cercopithecus - Hamlynov majmun

Hamlynov majmun (Cercopithecus hamlyni), poznata i kao majmun s licem sove, vrsta je majmuna Starog svijeta koja naseljava bambusove i primarne prašume Konga. Hamlynov majmun je izuzetno rijedak i o njemu se malo zna.



Međutim, ono što je poznato jest da ima tendenciju da bude široko rasprostranjen po istočnom dijelu Konga, gdje prilično odgovara drugoj vrsti majmuna, L’Hoest's Monkey (C. lhoesti).

Hamlynov majmun putuje kopnenim putem i smatra se da je možda noćni. Mužjak Hamlynovog majmuna puno je veći od ženke, prosječna odrasla osoba teži 7 do 10 kilograma, dok ženke teže u prosjeku 4,5 do 6 kilograma. Smatra se da je u ishrani frugivor-folivor.

Hamlynov majmun živi u malim skupinama, od deset članova ili manje, s jednim mužjakom i više ženki. Hamlynov majmun pronađen je samo na višim visinama, iznad 900 metara i do 4600 metara. Boja im je uglavnom tamno siva, s karakterističnom bijelom prugom koja se proteže od korijena nosa do gornje usne, dajući joj izgled poput sove. Hamlyn’s Monkey na prsima ima mirisne žlijezde kojima obilježava svoj teritorij.

najbolje pasmine mješanaca haskija

I muški i ženski imaju gole, plave stražnjice, a zreli mužjak ima jarko crvene i plave genitalije. Maloljetnička boja je žuto-smeđi kaput i ružičasto lice. U zatočeništvu Hamlynov majmun ima životni vijek od 33 godine. Poput ostalih iz ovog roda, pokriva široko područje u svojim svakodnevnim putovanjima, uglavnom u potrazi za hranom.

Rod: Cercopithecus - L'Hoest's Monkey

L'Hoestov majmun (Cercopithecus l’hoesti), ili Planinski majmun, genon je pronađen u Kamerunu i slivu Konga. Postoje dvije različite populacije i podvrste ovog majmuna koje su široko razdvojene u distribuciji.

lab pitbull mix tigrasta

L’Hoestovi majmuni uglavnom žive u planinskim šumskim područjima u malim grupama kojima dominiraju žene.

L’Hoest's Monkeys imaju tamni kaput i mogu se razlikovati po karakterističnoj bijeloj bradi. L’Hoest's Monkey je šumski majmun i obično se nalazi u kišnim šumama na nadmorskoj visini iznad 1000 metara, kao i u starim sekundarnim i zrelim šumama. Također je utvrđeno da naseljava izolirane šumske dijelove na planinskim travnjacima. Zauzet će niz različitih šumovitih područja, uključujući galerijsku šumu, zrele nizinske prašume, šumovitu savanu na planinskim padinama i šumske granice. L’Hoest's Monkeys prave svoje domove u izvanrednim gnijezdima na drveću.

L’Hoest's Monkeys žive u prilično malim skupinama u kojima dominiraju ženke i sadrži samo jednog mužjaka. Ženke su obično u srodstvu, dok mužjak ostaje samo nekoliko tjedana ili najviše nekoliko godina. Odrasli mužjak vrlo glasno i razgovijetno poziva.

L’Hoest's Monkeys aktivni su tijekom dana, uglavnom tijekom ranog jutra i kasnog popodneva. Spavaju na drveću u sjedećem položaju i drže se za grane ili jedni za druge. Kad se uzbune ili vide da ih promatraju, pobjeći će i skloniti se na drveće postajući vrlo mirno. Uglavnom su kopneni.

Uzgoj je sezonski i ovisi o području. Nakon razdoblja trudnoće od 5 mjeseci, rodit će se samac. Majka obično rađa noću i gdje god se u to vrijeme zatekne. Rođenje se obično događa na kraju sušnog razdoblja, što omogućuje laktaciju kada su kiše najviše. Pojest će posteljicu i bebu će lizati čistu dok joj visi na trbuhu. Ostale ženke u skupini pokazuju veliko zanimanje za novorođenče i pokušat će ga zadržati. Nakon nekoliko mjeseci njege postaju rjeđe, no nastavit će se oko 2 godine kada se dogodi novo rođenje. Kad muško potomstvo dosegne spolnu zrelost, napustit će skupinu. U zatočeništvu imaju životni vijek duži od 30 godina.

L’Hoest's Monkeys su prvenstveno biljojedi i uglavnom će jesti voće, gljive, bilje, korijenje i lišće. Međutim, povremeno će jesti i jaja, guštere i male ptice.

Rod: Cercopithecus - Mona Monkey

Majmun Mona (Cercopithecus mona) je majmun starog svijeta koji živi u cijeloj zapadnoj Africi. Majmun Mona živi u skupinama do 35 jedinki u drvoslovnim regijama. Svejed je, iako se uglavnom hrani voćem, ponekad jede insekte i lišće.

Majmun Mona ima smeđe krzno agouti s bijelim krpom. Rep i noge su im crni, a lice plavo-sivo s tamnom prugom preko lica. Majmun Mona nosi hranu u vrećicama od obraza.