Slike i činjenice iz pustinjskog ježa

Pustinjski ježPustinjski jež ( Hemiechinus aethiopicus ) najmanji je član ježeve obitelji i, kao što mu i samo ime kaže, živi u sušnim pustinjskim predjelima. Rasprostranjena je i može se naći u cijelim dijelovima Afrike i Bliskog istoka, uključujući Saharu, Maroko, Egipat , Sudan , Etiopija , Sirija , Izrael , Jordan i Irak . Pustinjski jež vrlo je prilagodljivo malo stvorenje i zbog toga je nastavio napredovati i održavati stabilnu populaciju unatoč zadiranju u ljudska prebivališta u nekim područjima.

Pustinjski jež posebno je mali, prosječno je dugačak samo 16-29 centimetara i težak je od 310-435 grama, a mužjaci su obično veće veličine od ženki. Po izgledu, pustinjski jež prilično se dobro podudara sa svojim okolišem; stražnji šiljci često su zavijeni tamno s bljeđim vrhovima, dok je čelo i podkožjak uglavnom bijelo ili sivo. Stopala, rep i njuška tamno su do pješčano smeđe boje.

Unatoč svojoj maloj veličini, ovaj jež ima zaštitni sloj bodlji koji čine strašnu prepreku jastrebovima, šakalima, velikim zmijama i grabežljivim gušterima koji bi od njega inače mogli napraviti obrok. Kad im se prijeti, mišići duž ježeve kože skupljaju se i formiraju usku kuglu šiljaka koja je štiti od napada.

Sam pustinjski jež je svejed, uglavnom se hrani kukcima, malim zmijama i gušterima, paucima, jajima i voćem. Iako može preživjeti u vrlo sušnim regijama, svoj dom radije gradi u oazi, vrtu ili tamo gdje je biljni i životinjski svijet obilniji od onoga što se obično nalazi u pustoj pustinji. Pustinjski ježevi obično su dobrodošli prizor u bilo kojim šumarcima ili kućnim vrtovima, jer pomažu držanju insekata pod nadzorom. To je noćno biće, koje većinu hrane obavlja noću i odmara se u onoj hladovini koja može biti dostupna tijekom najtoplijih dijelova dana.

Zanimljivo je da pustinjski jež hibernira kratko vrijeme tijekom najhladnijih zimskih mjeseci, siječnja i veljače, prije nego što se pojavio tijekom proljetne sezone uzgoja u ožujku. Gestacija je obično oko 40 dana, a ženke rađaju legla u rasponu od dva do šest mladih.

Slika pustinjskog ježa Maxa Korostischeveskog, licencirano pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Neuvezana licenca .

Ključne riječi: bijela



Pustinjski jež naveden je kao najmanja zabrinutost (LR / lc), s najmanjim rizikom. Ne ispunjava uvjete za rizičniju kategoriju. Rasprostranjeni i bogati svojti uključeni su u ovu kategoriju na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta

Imena za pustinjskog ježa
Mladost / beba pustinjskog ježa naziva se 'hoglet'. Ženke se zovu 'krmača', a mužjaci 'nerast'. Skupina pustinjskih ježeva naziva se 'niz'.
Zemlje
Alžir , Čad , Džibuti , Egipat , Eritreja , Irak , Izrael , Jordan , Kuvajt , Libija , Mali , Mauritanija , Maroko , Niger , Oman , Saudijska Arabija , Somalija , Sudan , Sirija , Tunis , Ujedinjeni Arapski Emirati , Zapadna Sahara i Jemen

Više životinja koje počinju s D