Deve Dromedary

OGLAS Izvor slike

The Dromedari deva (Camelus dromedarius) je veliki kopitar s jednonožnim papkom porijeklom iz sjeverne Afrike i zapadne Azije, također zemlje istočne Afrike, Sudana, Etiopije i Somalije. Deve Dromedary imaju jednu grbu i stanovnici su pustinje. Kamele Dromedary ujedno su i najpoznatiji član obitelji deva.



Dromedarina deva često se naziva i 'jednobrkom devom', 'arapskom devom' ili jednostavno kao 'dromedar'. Hibridni dromedari nazivaju se 'Bukhts' i dobre su devlne vuče. Izvorno porijeklom iz zapadne Azije i istočne Afrike, deve Dromedary prvi su se put pripitomile u središnjoj ili južnoj Arabiji prije nekoliko tisuća godina.



Trenutno postoji gotovo 13 milijuna udomaćenih deva Dromedary, uglavnom na području od zapadne Indije preko Pakistana preko Irana do sjeverne Afrike. Nitko ne preživi u divljini u svom izvornom rasponu, iako se procjenjuje da odbjegla populacija australskih divljih deva broji najmanje 500 000. Neki smatraju da bi se naziv 'dromedar' trebao koristiti samo za trkaće deve.

Deva Dromedary šest je puta teža od lame. Odrasle deve Dromedary narastu do duljine od 10 stopa i visine od 6 do 7 stopa. Težina se obično kreće od 1000 do 1500 kilograma. Deva Dromedary viša je i brža od Bactrain deve. S jahačem, dromedarijska deva može održavati 8 - 9 milja na sat satima. Natovarena baktrijska deva kreće se oko 2,5 milje na sat.

Dromedari imaju krem ​​do smeđi ili crni kratkodlaki kaput, koji je duži na glavi, vratu, grlu, trbuhu i repu. Imaju jednu grbu, duge noge i dugačak, zakrivljen vrat. Grba pohranjuje masnoću koju mogu iskoristiti za hranjenje i oksidaciju (kemijska kombinacija tvari s kisikom) masti koja proizvodi vodu.

Muške deve Dromedary imaju mekano nepce koje napuhuju kako bi proizvele duboku ružičastu vreću koja se na arapskom zove 'doula'. Vise im sa strana usta kako bi privukli ženke tijekom sezone parenja. Kamile dromedarije su pustinjske životinje i imaju brojne prilagodbe za život u sušnom staništu. Imaju mrežaste noge (kako bi se spriječilo tonjenje u pijesku). Mogu zatvoriti nosnice i imaju dvostruki red trepavica kako bi spriječili pijesak. Dromedarine deve mogu izdržati dugo bez pijenja - i do 17 dana. Kad popijeju, istodobno mogu uzeti do 136 litara (30 litara). Proizvodeći suhe fekalije i malo urina, oni mogu uštedjeti vodu. Njihova tjelesna temperatura može porasti 6 - 8 Celzijevih stupnjeva prije znojenja.

Deve su biljojedi i jedu bilo koju vegetaciju koju mogu pronaći, uključujući trave, lišće i biljke.

Gestacija za žensku devu dromedari traje oko 12 mjeseci. Obično se jedno tele rodi i doji do 18 mjeseci. Ženke su spolno zrele nakon 3 do 4 godine, mužjaci nakon 5 do 6 godina. Životni vijek u zatočeništvu je obično oko 25 - 30 godina, a neke životinje dosegnu i 60 godina.

pitbull s bojom rottweilera

Suvremeni pripitomljeni dromedari koriste se za mlijeko i meso te kao 'zvijeri na teretu' za teret i putnike. Za razliku od konja, oni kleče za utovar putnika i tereta.

Deve Dromedary imaju nezasluženu reputaciju loše volje i tvrdoglavih stvorenja koja pljuju i šutiraju. U stvarnosti su skloni biti ljubazni, strpljivi i inteligentni. Deva će pokazati nezadovoljstvo lupajući nogama i trčeći. Na mnogim pustinjskim turističkim mjestima u Egiptu može se vidjeti montirana policija na devama.

Dromedari su izumrli u divljini i postoje kao domaće životinje, iako su neki postali divlji. IUCN ih ne navodi na popisu.