Istočne nizijske gorile

Izvor slike

The Istočna nizinska gorila (Gorilla beringei graueri) nalazi se samo u tropskim šumama istočnog Zaira, u Africi.

Karakteristike istočne nizinske gorile

Poput zapadnih vrsta gorila, istočne nizijske gorile hodaju na sve četiri, međutim, zglobove ruku koriste na dlanovima.

Istočne nizijske gorile robusnijeg su izgleda od zapadnih nizijskih gorila, imaju duže zube, jaču čeljust i šire tijelo.



Istočne nizijske gorile imaju crne kapute koji kod muškaraca, poput ostalih gorila, straga pretvaraju u srebro dok životinja sazrijeva.

Poput ostalih gorila, istočna nizinska gorila ima male uši i široke nosnice. Odrasli muškarci visoki su 175 centimetara (69 inča) i teški 165 kilograma. Muške istočne nizinske gorile gotovo su dvostruko veće od ženki.

australski ovčar mix pudlica

Ponašanje gorile u istočnoj nizini

Istočna nizijska gorila ima dobro razvijenu socijalnu strukturu i oni žive i putuju u obiteljskim skupinama. Svaka obiteljska skupina obično uključuje dominantnu srebrnu mušku gorilu, tri nepovezane odrasle ženske gorile i četiri ili pet mladih gorila. U skupinama se mogu naći i podređene muške gorile. Također su zabilježene veće skupine od 15 - 20 članova, pa čak i do 30 članova.

Ženske istočne nizijske gorile napuštaju svoje rođene grupe da bi se pridružile drugim skupinama ili samcima muških gorila kad dostignu spolnu zrelost u dobi od oko 7 ili 8 godina. Veze između ovih nepovezanih odraslih ženskih gorila su labave i samo će se povezane ženske gorile (npr. Majka / kći, sestre) dotjerivati.

Reprodukcija gorile u istočnoj nizini

Muške istočne nizinske gorile sazrijevaju kasnije od ženskih istočno-nizinskih gorila i ne razmnožavaju se sve do 15. do 20. godine starosti. Otprilike polovica svih muških gorila napusti svoju natalnu skupinu u pubertetu i putuje sam ili s drugim podređenim muškim gorilama dok ne uspostave vlastitu skupinu. Jednom kada muški gorila uspostavi skupinu, najvjerojatnije će ostati s tom grupom cijeli život, osim ako ga ne zbaci drugi muški gorila. Borbe za pristup ženskim gorilama među dominantnim srebrnjacima i osamljenim muškarcima intenzivne su i mogu rezultirati smrću.

Odrasle ženske gorile rađaju jedno dijete otprilike svake 4 godine, iako se preživjelo dojenče proizvodi samo svakih 6 do 8 godina zbog visoke smrtnosti dojenčadi u prve 3 godine života. Beba gorila rođena je teška 1,8 - 2 kilograma (4 - 4,4 kilograma) nakon razdoblja trudnoće od 251 - 295 dana. Majke bebe gorile nose oko sebe i počinju hodati nakon 30 - 40 tjedana. Dojenčad gorile doje oko 12 mjeseci. Beba gorila može puzati sa oko 9 tjedana, a može hodati s oko 35 tjedana. Dojenčadne gorile obično ostaju s majkom 3 do 4 godine, a sazrijevaju s oko 11 do 12 godina. Dojenčad gorile odbijaju se u dobi od 2,5 do 3 godine.

Životni ciklus istočne nizijske gorile

Učestalost i trajanje seksualnih aktivnosti u gorila su niske u usporedbi s drugim velikim majmunima. Samo se srebrnjak ili dominantna muška gorila smije pariti s odraslim ženskim gorilama u svojoj skupini. Reproduktivni uspjeh mužjaka ovisi o održavanju isključivih prava na odrasle ženke, što osiguravaju muškarci koji čine trajnu vezu sa svakom ženkom gorile u društvenoj skupini. Stvaranje ovih veza sprečava odrasle ženske gorile da napuste grupu ili se pare s drugim muškim gorilama. Uobičajeno tihe životinje, gorile su neobično glasne tijekom kopulacije (parenja). Gorile žive 30 - 40 godina u divljini; 40 - 60 godina u zatočeništvu.

mješanac američkog nasilnika rottweilera

Dijeta istočne nizijske gorile

Istočne nizijske gorile uglavnom jedu lišće i drugu vegetaciju, a ne voće. Istočne nizijske gorile obično se hrane tijekom jutra i popodneva i odmaraju se oko podneva. Noću prave gnijezda od grana i lišća, a znanstvenici koriste informacije o gnijezdima i osipima prikupljene s tih mjesta kako bi procijenili broj gorila u grupi i odredili prehranu.

Vokalizacija i inteligencija istočne nizijske gorile

Istočne nizijske gorile mogu napraviti do 25 vokalizacija, poput gunđanja, smijeha, hukanja, laveža i vriska, svaki sa svojim specifičnim značenjem.

Istočne nizijske gorile najpametniji su od primata. Naučeni su koristiti znakovni jezik za prenošenje riječi, a čak su i riječi sastavljali u jednostavne rečenice.

Status očuvanja gorile u istočnoj nizini

Procjenjuje se da je populacija istočnih nizinskih gorila 1980. godine imala 3.000 - 5.000 jedinki. Od tog doba građanski rat u regiji uzrokovao je pojačani krivolov i pritisak na gorile i njihova staništa.