Istočni lopata

Istočni lopataIstočni lopatar ( Scaphiopus holbrookii ) je ropaća krastača pronađena istočno od rijeke Mississippi. Od južnog dijela Nove Engleske do Floride Keys i sve zapadnije od Louisiane, ove žabe mogu se naći u šumovitim nizinama s pjeskovitim ili rastresitim tlom. Često se nalaze na obalama rijeka sklonih poplavama, ali čini se da ih nema na većim nadmorskim visinama Apalača i Evergladea.




Da bi se stopio s lisnatim šumskim dnom, istočni lopatica obično je maslinastozelene, smeđe, sive ili crne boje. Dugačka je oko dva do tri centimetra (42 - 72 mm) s dvije žućkaste linije, koje su izraženije u mužjaka, počevši iza očiju i slijedeći niz leđa. Donja strana tijela obično je bijele ili sivkaste boje.






Iako se smatraju krastačama, nedostaju im određene osobine nalik krastači. Oči su im velike i ispupčene, a za razliku od ostalih krastača, zjenice su okomite umjesto vodoravne. Njihova mekša tijela i glađa koža neobični su za krastaču, a nedostaju im paratoidne žlijezde sa svake strane glave.


Duga, oštra, srpasta sjena na svakoj stražnjoj nozi odgovorna je za zajedničko ime istočnog lopata. Budući da ove krastače većinu vremena provode pod zemljom, te lopatice koriste se za kopanje rupa.




Prilično tajnovit, istočni lopatar obično će se pojaviti samo za hranjenje ili tijekom sezone parenja koja obično traje od ožujka do rujna. Oni će izaći iz svojih jama pri zalasku sunca tijekom toplih, jakih kiša i započeti svoj ritual parenja u plitkim, privremenim bazenima stvorenim poplavama ili kišom. Jaja će se položiti u ove bazene i izleći u roku od tjedan dana. Punoglavci će se tada transformirati u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

pšenica mješanac pudlica pšeničnog terijera




Iako istočnom lopatici, poput većine krastača, prijete i druge krastače i zmije, toksin koji izlučuje njihova koža obično ih štiti od grabežljivaca. Budući da se jaja polažu u privremene bazene, punoglavci se ne moraju puno brinuti hoće li ih pojesti riba, ali i dalje postoji opasnost da druge žabe i krastače traže snack.


Punoglavci se obično hrane planktonom, a odrasli Istočni lopatar hranit će se mnogim insektima, uključujući bube, muhe i cvrčke; povremeni obrok glista ili malih kralježnjaka kao što su daždevnjaci nije nečuven.


Zbog ljudi koji sve više zadiru u divljinu, istočni se lopata smatra ugroženim u mnogim područjima. Pennsylvania, Connecticut, Ohio, Massachusetts i New York neke su od država koje su izvijestile o padu ove neuhvatljive populacije krastača.


Slika istočnog lopata, autor Riechvaugen, licencirano pod GFDL

Istočni lopata klasificiran je kao najmanje zabrinut. Ne ispunjava uvjete za rizičniju kategoriju. U ovu su kategoriju uključeni široko rasprostranjeni i svojstveni svojte.