Morski slon

OGLAS Izvor slike

Slonski tuljani (Mirounga leonina i Mirounga angustirostris)

Postoje dvije vrste morski slon . Oni su jedini članovi roda ‘Mirounga’ iz obitelji ‘Phocidae’ ili ‘istinski tuljani’. Sjeverni slonski tuljan (Mirounga angustirostris) i Južni slonski tuljan (Mirounga leonina) do kraja devetnaestog stoljeća bili su gotovo izumrli, međutim, broj se otada oporavio.

Sjeverni slonski tuljan, nešto manji od svog južnog rođaka, proteže se preko pacifičke obale SAD-a i Meksika, dok se Južni slonovski pečat nalazi na južnoj hemisferi na otocima poput Južne Georgije, otoka Macquarie i na obalama Novog Zelanda , Južna Afrika i Argentina na poluotoku Valdés koja je četvrta po veličini kolonija tuljana slonova na svijetu i jedina rastuća populacija.

Karakteristike tuljana slona



Slon je dobio ime jer je vrlo velik i ima nos s malim trupcem nalik na hobotnicu. Mužjaci, koji se nazivaju i bikovi, koriste se tim deblima u borbi za uzgojna prava. Slonovi tuljani jedva se mogu kretati kopnom zbog velike težine, no peraja čine ova stvorenja brzim i moćnim plivačima, ali nisu dovoljno jaka da podignu tijelo s tla. Velike ribe, lignje i povremeni pingvin postaju plijenom tuljana slonova koji imaju malo grabežljivaca, ako ih uopće ima. Zabave na stotinama tuljana na plaži zajedno se sunčaju na obalama.

Slonov brtveni nos koristi se za stvaranje izuzetno glasnih bučnih zvukova, posebno tijekom sezone parenja. Najveći poznati tuljan bik bio je dugačak 6,7 metara i težak 3400 kilograma (oko četiri tone). Stoga je pečat Slon jedan od najvećih članova reda Carnivora.

Slonovi tuljani zaštićeni su od hladnoće svojim masnoćama, puno više nego krznom. Koža na vrhu ove masnoće i kosa joj se lijeni. Moraju ga ponovo uzgajati krvne žile koje dopiru kroz masnoću. Kada se taj proces dogodi, tuljan je osjetljiv na hladnoću i mora se odmarati i lijevati na kopnu, na sigurnom mjestu zvanom 'izvlačenje'. Vrsta molde koju slonski tuljan podvrgava je katastrofalna molt. Dok se to događa, bikovi se zapravo prestaju međusobno boriti.

Stanište i prehrana slonova tuljana

Slonski tuljan je gotovo u potpunosti vodeni, dolazi na obalu prvenstveno za razmnožavanje. Raspon je uglavnom u toplim vodama. Slonovi tuljani vjerojatno se hrane dubokom vodom i jedu lignje te ribu, uključujući male morske pse i zrake. Mogu postiti čak 3 mjeseca.

Ponašanje slonskog tuljana

Slonski tuljan snažan je plivač i dobro je prilagođen vodenom životu. Brtve su možda osamljene na moru, ali na plaži postaju vrlo društvene. Čak i tijekom razmnožavanja u godini, ležati će blizu na pijesku. Mužjaci na mjesta pečenjara dolaze početkom prosinca i ostaju tijekom cijele sezone razmnožavanja bez odlaska na more kako bi se hranili. Budući da se polako i nespretno kreću kopnom, mužjaci ne mogu braniti velike teritorije ili velik broj ženki. Za razliku od ostalih tuljana, koji možda imaju hareme u prosjeku 40 krava, dominantni tuljan bik slon može imati samo desetak krava na svom teritoriju.

Slonski tuljani provode neobično puno vremena u oceanu, i do 80% svog života. Slonski tuljani mogu zadržati dah više od 80 minuta, duže od bilo kojeg drugog sisavca koji nije kitovski. Nadalje, tuljani slonova također su nevjerojatni ronioci, s mogućnošću ronjenja na 1500 metara ispod površine oceana. Prosječna dubina ronjenja je oko 300 do 600 metara dok traže svoju omiljenu hranu.

Reprodukcija slonskog tuljana

Ženke tuljana slona stižu u rookeries (uzgajališta) krajem prosinca. Slonski tuljani rađaju u roku od tjedan dana, obično samo jedno štene. Gestacija traje oko 350 dana. Najveća prijetnja mladim mladuncima su odrasli muškarci teškog tijela koji u potpunosti ignoriraju prisutnost mladunaca i ponekad ih slome. Ženke slona tuljani će ugristi, a ponekad i ubiti mladunce koji nisu njihovi.

Životni vijek tuljana slona

Ženke slonova tuljana imaju prosječno očekivano trajanje života oko 20 godina, a mogu roditi već u dobi od 3 do 4 godine. Mužjaci sazrijevaju s 5 godina, ali alfa status uglavnom postižu tek u dobi od 8 godina, s glavnim uzgojem godine između 9 i 12 godina. Prosječni životni vijek muškog slonskog tuljana je 14 godina.

Status očuvanja tuljana slona

Tijekom devetnaestog stoljeća, tuljani slonova lovili su se gotovo do izumiranja, a cjelokupna populacija sjevernih tuljana slonova svela se na malo stado manje od 100 jedinki na Isla de Guadalupe. Zaštita ove vrste tijekom dvadesetog stoljeća rezultirala je postupnim oporavkom, a stanovništvo se širilo prema sjeveru, na druge otoke i neke kopnene plaže. Trenutna populacija procjenjuje se na preko 150 000.