Etiopski vuk

Izvor slike

The Etiopski vuk (Canis Simensis) poznat je pod mnogim imenima u svom asortimanu. Lokalno je poznat kao 'ky kebero', što znači crveni šakal.

Etiopski vuk jedan je od najrjeđih i najugroženijih od svih kanida.

uzgajivači bigl krpelja





Brojna imena odražavaju prethodnu nesigurnost oko njihova taksonomskog položaja, međutim, sada se smatra da su povezana s vukovima roda Canis, a ne s lisicama na koje podsjećaju. Smatra se da je etiopski vuk možda potomak Sivi vuk .

Etiopski vuk nalazi se u afro-alpskim regijama Etiopije i Eritreje, na oko 3000 metara nadmorske visine. Ostalo je samo oko dvanaest populacija, ukupno oko 450 odraslih osoba. Etiopski vukovi obično žive na otvorenim močvarama gdje je vegetacija visoka manje od 0,25 metara.

Etiopski vuk poznat je i kao:

Simien šakal
Abesinski vuk
Simien lisica
Etiopski šakal

Karakteristike etiopskog vuka

Etiopski vukovi su drugačiji od ostali vukovi po tome što imaju dužu njušku i manje zube. Muški etiopski vukovi znatno su veći od ženki, s mužjacima koji teže od 15 do 19 kilograma, a ženke od 11 do 14,15 kilograma. Noge su im relativno duge. Boja tijela je u cjelini crvenkasto smeđa s bijelim donjim stranama, nogama i oznakama na licu. Grmoliki repovi etiopskih vukova bijeli su u osnovi i crni na vrhu.

Populacija etiopskog vuka

Od rujna 2003., najmanje 38 etiopskih vukova umrlo je od bjesnoće u planinama Bale. Još 20-25 nestalih i pretpostavlja se mrtvih. Na ovom području živi 300 ovih ugroženih vukova. Znanstvenici vjeruju da ih je na zemlji ostalo manje od 450.

Reprodukcija etiopskog vuka

Ženke etiopskih vukova nose svoje mladunce otprilike 60 - 62 dana. Ženka svoje leglo rađa u brlogu koji iskopa u zemlji ispod kamene gromade ili u kamenjaru. Kad se mladunci rode, ugljen su sivi, nemaju zube i zatvorene su oči. Kad su mladunci stari otprilike 3 tjedna, dlaka ih počinje zamjenjivati ​​normalnim bojanjem odraslih, a mladi počinju izlaziti iz jazbine. Životni vijek etiopskog vuka zapravo je nepoznat.

Etiopska vučja prehrana

Etiopski vuk je mesojed. Etiopski vuk lovi glodavce veličine od zečeva do divovskog mola štakora do običnih travnatih štakora. Također jedu jaja, guščiće i mlade kopitnike, a povremeno će ometati i trupove. Etiopski vukovi također love svoj plijen u plitkim rupama.

štene njemačkog ovčara bijelo

Ponašanje etiopskog vuka

Kada se hrane glodavcima, etiopski vukovi teže loviti sami, međutim, oni su teritorijalni socijalni kanidi koji tvore čopore i brane teritorije. Čopor koji sadrži do 12 odraslih osoba s iskrivljenim omjerom parenja od nekoliko mužjaka prema svakoj ženki ophoduje i brani teritorij. Za više informacija o ponašanju vukova općenito vidi Vuk ponašanje .

Prijetnje etiopskom vuku

Stalni gubitak staništa zbog poljoprivrede na velikoj nadmorskoj visini predstavlja glavnu trenutnu prijetnju etiopskom vuku. Šezdeset posto cjelokupnog kopna iznad 3.200 metara pretvoreno je u poljoprivredno zemljište a sve populacije etiopskog vuka ispod 3.700 metara (12.000 stopa) posebno su osjetljive na daljnji gubitak staništa. Gubitak staništa pogoršava se prekomjernom ispašom gorskih pašnjaka od domaće stoke, a u nekim je područjima stanište ugroženo predloženim razvojem komercijalnih farmi ovaca i cesta.

Status zaštite etiopskog vuka

Etiopski vuk klasificiran je kao 'Ugrožen'. 1997. IUCN-ova specijalistička skupina objavila je Akcijski plan za očuvanje etiopskog vuka, s ciljem da krene naprijed u očuvanju vrsta širom zemlje.

Preporuke u Akcijskom planu etiopskog vuka uključuju da se daljnja istraživanja provode u sjevernoj Etiopiji, kako bi se procijenio globalni status vrste. Godine 1998. i 1999., Etiopski program za zaštitu vuka (EWCP), poduhvat WildCRU-a podržan od Zaklade Born Free (nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji), proveo je preliminarna istraživanja na svim pogodnim afroalpskim staništima u regiji Amhara, sjeverozapadno od doline Rift, vodeći na porast procijenjene globalne populacije etiopskog vuka s oko 400 jedinki na između 500 i 550 jedinki.

Najvažniji rezultati bili su iz upravne zone Wollo, gdje prisutnost vuka nije bila široko poznata i potvrđena je na brojnim područjima staništa tijekom istraživanja EWCP, što je dovelo do procjene oko 80 vukova na tom području.