Euroazijski vuk

Izvor slike

The Euroazijski vuk (Canis lupus lupus), poznat i pod nazivom Obični vuk, Europski vuk, Karpatski vuk, Stepski vuk, Tibetanski vuk i Kineski vuk je podvrsta Sivog vuka (Canis lupus). Trenutno ima najveći raspon među podvrstima vukova, a najčešći je u Europi i Aziji, a proteže se kroz zapadnu Europu, Skandinaviju, Rusiju, Kinu, Mongoliju i planine Himalaje.

Izvorno se proširio po većem dijelu Euroazije, s južnom granicom Himalaje, Hindukuša, Koppet Daga, Kavkaza, Crnog mora i Alpa, potisnut je iz većine zapadne Europe i istočne Kine, preživjevši uglavnom u srednjoj Azija.

Karakteristike euroazijskog vuka

Euroazijski vukovi imaju kraće, gušće krzno od svojih sjevernoameričkih rođaka. Njihova veličina varira ovisno o regiji, iako odrasli mjere 76 centimetara na ramenu i teže oko 32 - 59 kilograma, a ženke su obično oko dvadeset posto manje od muškaraca. Najteži poznati euroazijski vuk ubijen je u Rumunjskoj i težio je 72 kilograma.



Boja euroazijskog vuka kreće se od bijele, kremaste, crvene, sive i crne, ponekad u kombinaciji svih boja. Vukovi u srednjoj Europi imaju tendenciju bogatije boje od onih u sjevernoj Europi.

Ponašanje euroazijskog vuka

Euroazijski vukovi vrlo su društvene životinje, iako zbog smanjenja teritorija čine manja čopora nego u Sjevernoj Americi. Čini se da se socijalno ponašanje razlikuje od regije do regije, primjer je da su vukovi koji žive u Karpatima uglavnom pretežno osamljeni lovci.

Razmnožavanje euroazijskog vuka

Euroazijski vuk alfa mužjak i ženka pare se između siječnja i ožujka. Legla se obično sastoje od 6 mladunaca koji se rode 7 tjedana kasnije u brlogu koji je iskopan među grmljem ili kamenjem. Mužjak donosi hranu natrag u jazbinu, bilo nošenjem cijele ili gutanjem, a zatim je podvrgava drugim jelima. Kako mladunci rastu, majka i ostali članovi čopora pomažu im u prehrani.

Euroazijska dijeta za vukove

Prehrana euroazijskih vukova izuzetno varira u cijelom njihovom rasponu. Euroazijski vukovi obično plijene papkare srednje veličine poput muflona, ​​divokoze, sajge, divlje svinje, jelena, srne i stoke. Euroazijski vukovi povremeno će jesti manji plijen kao što je žabe i zečevi . U Europi je njihov najveći plijen mudrost, dok je u Aziji jak.

Zbog sve veće nestašice prirodnog plijena, vukovi su ponekad prisiljeni odreći se svojih navika u lovu na čopor i odlagati hranu zbog sela i seoske kuće . Mnoga seoska sela imaju otvorena odlagališta gdje lokalna klaonica odlaže svoj otpad. Mnogi vukovi ondje se hrane zajedno s divljim psima ili psima lutalicama.

Euroazijski status zaštite vuka

U Norveškoj je 2001. godine norveška vlada odobrila kontroverzni odboj vuka s obrazloženjem da su životinje prenapučene i odgovorne za ubojstvo više od 600 ovaca 2000. Norveške vlasti, čiji su prvotni planovi za ubojstvo 20 vukova smanjeni usred negodovanja javnosti. 2005. godine norveška je vlada predložila još jedan odstrel s namjerom da se istrijebi 25% norveške populacije vukova. Nedavno istraživanje šire populacije skandinavskih vukova zaključilo je da postoji najviše 120 jedinki, što izaziva veliku zabrinutost zbog genetskog zdravlja populacije.

Vukovi redovito prelaze granicu iz Rusije u Finsku. Iako su zaštićene zakonom EU, Finska je u prošlosti izdavala dozvole za lov na preventivnoj osnovi, što je rezultiralo pravnom akcijom Europske komisije 2005. U lipnju 2007. Europski sud pravde presudio je da je Finska prekršila Direktivu o staništima, ali da su obje strane propale u barem jednoj svojoj tvrdnji. Populacija finskih vukova procjenjuje se na oko 250. IUCN euroazijske vukove trenutno smatra „najmanjom zabrinutošću“.