Field Vole

OGLAS Izvor slike

The Field Vole (Microtus agrestis) poznat je i kao Kratkorepi voluhar. Poljski voluhar jedan je od najčešćih malih glodavaca u krajevima Britanije i Europe. Nalazi se diljem britanskog kopna, međutim, ne živi u Irskoj, na otoku Man ili na sjevernim otocima.

Kao važan izvor hrane za sove i neke druge grabežljivce, njihova populacija doseže vrh i pad u 3 - 5-godišnjem ciklusu. Vrlo je slična bankarskoj voluharici (Clethrionomys glareolus), međutim, potonja ima crveno-smeđe krzno, duži rep i istaknutije uši od poljske voluharice.

Postoji orknejska voluharica (Microtus arvalis), koja se nalazi samo na Orkneyjskim otocima u Škotskoj i Kanalskom otoku Guernsey. Međutim, slična je poljskoj voluharici, dublje je smeđe boje, malo je duža i teža.



Procjenjuje se da populacija poljske voluharice prije razmnožavanja premašuje 75 milijuna.

Opis polja voluharice

Poljski voluhar ima dužinu glave i tijela 8 - 13 centimetara, rep mu iznosi oko jedne trećine duljine tijela. Težina poljskih voluharica može se uvelike razlikovati od 14 - 50 grama. Imaju nos sličan mišu, ali je malo tuplji. Poljske voluharice prekrivene su krznom koje je žuto / smeđe do sivkaste boje. Donji dio im je bijel i imaju male oči.

Staništa poljskih voluharica

Poljske voluharice naseljavaju travnjake, livade i močvare. Preferiraju uglavnom otvorena, travnata staništa s gustim pokrivačem tla. Osobito vole obrasla polja vlažnom gustom travom. Poljske voluharice nalaze se i na močvarama i u živicama. Obično ih nema na obrađenim oranicama.

boksač labrador mješanci pasa

Dijeta poljskih voluharica

Hrana poljskim voluharicama prvenstveno je sočna stabljika trave i zeleno lišće, međutim jedu se i korijeni, lukovice i kora, posebno zimi kada je teško pronaći svježu vegetaciju.

Ponašanje poljskih voluharica

Poljske voluharice aktivne su danju i noću. Mogu biti agresivni i svaki ima svoj mali teritorij koji žestoko brani od drugih voluharica. Bučno se bore, ispuštajući glasne škripe i ljutite brbljave zvukove. Svaka voluharica pravi piste među stabljikama trave, obično usredotočene na tusovinu gdje se gnijezdi.

Iako poljske voluharice kopaju jame, obično grade gnijezda iznad zemlje u podnožju stabljika trave, ponekad zaštićene kamenom ili cjepanicom. Izrađuju male podzemne šupljine u kojima se trava čuva zimi.

Poljske voluharice jedan su od najbrojnijih britanskih sisavaca, a budući da su teški uzgajivači, populacije u povoljnom staništu često povećavaju svoje populacije na tisuće i poznata je kao 'kuga voluharica'. Kada se to dogodi, natjecanje za prostor i hranu i povećana agresivnost dovodi do manje uspješnog uzgoja, što rezultira smanjenjem populacije.

trobojni štenci špringer španijela

Kao što je prethodno spomenuto, fluktuacije populacija obično se javljaju u 3 - 5-godišnjim ciklusima. Neke se populacije predatora također povećavaju kako se povećavaju populacije voluharica. Poljske voluharice glavna su hrana sova sova, čineći 90 posto njihove prehrane. Nedostatak voluharica utječe na broj uzgojenih mladih sova. Ostali grabežljivci uključuju lisice, plijene, lasice, vjetrovke i zmije.

Reprodukcija poljske voluharice

Poljske voluharice se razmnožavaju tijekom ožujka do listopada, no uzgoj mogu nastaviti i u prosincu. Ženke daju 4 - 6 mladih nakon razdoblja trudnoće od 18 - 20 dana. Mlade voluharice rađaju se u gnijezdu suhe trave, obično skrivene u gustom travnatom tusu. Mužjaci se mogu uzgajati sa 40 dana, a ženke sa 28 dana. Stoga su u mogućnosti proizvesti 2 - 7 legla s 4 - 6 mladih godišnje. Mladi su svoje krzno uzgojili do 10 dana i odbijaju se otprilike 16 dana. Životni vijek poljske voluharice je oko 2 godine.

Status očuvanja poljskih voluharica

Poljske voluharice su česte i raširene i stoga se ne smatraju ugroženom vrstom.