Galapaške staje sove

Izvor slike

Galapaške staje sove

The Galapaška staja sova živi na otocima Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal i Fernandina, iako se kaže da je na otoku Floreana sada izumro zbog uvođenja sisavci kao što su mačke. Poput svog rođaka, Kratkoouha sova , gotovo je u potpunosti noćni i rijetko se viđa. Jedna važna stvar koju treba razumjeti u vezi sa sovom je da se oni svrstavaju u zasebnu klasifikaciju sova, različitu od bilo koje druge vrste.

U ovu jedinstvenu obitelj ubrajaju se sova siva, trava sova, čađava sova, sova uvala i maskirana sova.

Sve su ove vrste unutar obitelji koja je znanstveno poznata pod nazivom 'Tytonidae' (Izgovara se Tie-tawn-e-dee) ili 'Šuškave sove'. Sve ostale sove svrstane su u obitelj poznatu pod nazivom 'Strigidae' (Izgovarani Strig-e-dee) ili 'Prave sove'.



Galapagos Barn Owl ima disk u obliku srca u obliku srca i velike tamne oči. Disk lica koristi se za sakupljanje zvukova odozdo i donošenje do ušiju, poput satelitske antene.

Veličina staje sove može se kretati između 32 - 40 centimetara (13 - 16 inča) u visinu. Imaju raspon krila od oko 100 - 125 centimetara (39 - 49 inča), a mogu težiti između 400 - 700 grama (14,12 - 24,71 unci).

Po izgledu, Barska sova je srednje velika, bijela, s bjelkastom donjom stranom. Lice u obliku srca također je bijelo sa smeđkastim rubom koji razlikuje oblik srca. Njihova su leđa tamnocrvene boje i obilježena su crno-bijelim mrljama. Barske sove imaju duge noge i vrlo tamne oči. Glave su im okrugle i nemaju ‘čupave’ uši kakve biste mogli vidjeti na drugim sovama. Postoji 46 različitih rasa sove šume - najmanja od njih živi na Galapagoskim otocima.

Šuškava sova jedna je od rijetkih vrsta ptica kod kojih je ženka vrste ‘izglednije’ od mužjaka. Ženka ima crvenkasta prsa koja su jače uočena. Spotovi mogu potencijalnom partneru nagovijestiti kvalitetu ženke. Jako uočene ženke dobivaju manje parazitskih muha i mogu biti otpornije na parazite i bolesti.

Sova staja ima izvrstan vid pri slabom osvjetljenju i lako može pronaći plijen noću iz vida. No, njegova sposobnost da lovi lovinu samo zvukom najbolja je od svih životinja koje su ikad testirane. Miševe može uhvatiti u potpunom mraku ili skriven vegetacijom ili snijegom. Njihova je uobičajena metoda napada lebdjeti iznad polja trave, vrlo nisko, dok osluškuju pokrete glodavaca u nastavku. Svako od njihovih ušiju može čuti različit raspon tonova, a s tim je sova u stanju ‘triangulirati’ točno mjesto glodavca odozdo, a da ga nikada nije vidjela! Budući da se svako uho nalazi na glavi, na različitim mjestima, sova staničica može primati zvukove u svoj mozak u različito vrijeme.

Galapaške staje sove se odmaraju i gnijezde na izbočinama unutar srušenih cijevi lave. Iako su glodavci njihov omiljeni plijen, ovi oportunistički predatori također plijene gmazovi i druge ptice. Sove staje gutaju svoj plijen cijele ili u velikim komadima. Oni probavljaju meka tkiva i regirgiraju neprobavljive dijelove plijena poput ljuskica, kostiju, perja i krzna poput peleta veličine oraha. S vremenom ostaju samo kosti i lubanje i na kraju postaju fosili. Sove obične regurgitiraju pelete blizu svojih gnijezda i mjesta za noćenje.

Sove stajice noćne su životinje, mada je rijetkost da ova vrsta izlazi u sumrak ili je aktivna u zoru, a povremeno se može vidjeti u letu tijekom cijelog dana. Let je bešuman, otkucaji krila prekidaju se klizanjem.

Sove stajače će se uzgajati bilo kada tijekom godine, ovisno o opskrbi hranom. U dobroj godini par se može dvaput uzgajati. Također će se gnijezditi u starim zgradama, špiljama i bušotinama. Ženka će u razmacima od 2 dana snijeti 3 do 6 jaja (povremeno i do 12). Jaja su duga od 38 do 46 milimetara (1,5 - 1,8 inča) i široka od 30 do 35 milimetara (1,2 - 1,4 inča) i inkubirat će se 30 do 34 dana. Pilići su prekriveni bijelim paperjem i u leglu otprilike 2 tjedna, a izmlađeni su za 50 do 55 dana. Nakon toga ostat će u blizini oko tjedan dana kako bi naučili lovačke vještine, a zatim se brzo razišli s područja gnijezda. Mlade ptice mogu se razmnožavati s oko 10 mjeseci.

Staje sove su kratkotrajne ptice. Većina umire u prvoj godini života, s prosječnim očekivanim životnim vijekom od 1 do 2 godine u divljini.

kratki kaput štenci njemačkog ovčara

Suprotno uobičajenom 'zvuku sove koji huči' iz obitelji 'Strigidae' (Izgovoreni Strig-e-dee i što znači 'tipične sove' ili 'istinske sove'), Galapagos Barw Owl ima prepoznatljiv poziv koji zvuči kao nacrtani -izlazi, siktajući vrisak.

To su dva najčešća zvuka, ali zapravo postoji 17 različitih i različitih vokalizacija Barn Owl, svaka s drugačijom komunikacijskom svrhom.