Kit mosta Galapagosa

Izvor slike

Kit Brydes

Kitovi Bryde (Balaenoptera brydei) najmanje su poznati i u mnogočemu najneobičniji od rorkala. Brydeovi kitovi mali su prema surovim standardima i teže ne više od oko 25 tona, iako su veći od Minkea i vrlo su jednostavni. Mužjaci Bryde obično imaju dužinu oko 12 - 14 metara, a ženke 13 - 15 metara.

Kitovi Bryde često pokazuju glavu kada su na površini vode, gdje je moguće razlikovati tri grebena koja idu od rupe za puhanje do točke.





Leđna peraja na Brydeovom kitu prilično je velika i izobličena (zakrivljena natrag). Izljev im je uzak i visok. Ima tendenciju duboko savijati leđa. Kitovi Bryde's imaju vrlo široku i kratku glavu, s između 40 i 70 trbušnih utora i relativno velikim očima.

Kit Bryde's je kit kit, jedinstven je po tome što na glavi ima tri uzdužna grebena, od vrha njuške do puhala. (Ostali rorkali imaju samo jedan greben.)

Prema Međunarodnom fondu za dobrobit životinja, sisavac ima nabore ili utore na grlu i prsima koji omogućuju da se usta prošire kad se napune vodom.

Kit ima dvostruke rupe za puhanje s niskim zaštitnim mehanizmom sprijeda. Nema zube, ali ima dva reda baleen ploča. Njihovi su peraji mali i vitki, široke, centralno urezane repne metiljke nikada ne razbijaju površinu.

Leđa Brydeovih kitova uglavnom su tamno sive ili plave do crne, trbušno područje svjetlije kreme, sjenčajući se na sivoljubičastoj na trbuhu. Neki imaju brojne bjelkasto sive mrlje, što mogu biti ožiljci od parazita ili napada morskih pasa.

Kitovi Bryde preferiraju tropske i umjerene vode od polarnih mora koje preferiraju drugi kitovi u njihovoj obitelji. Uglavnom su priobalni, a ne pelagični i premda zadržavaju karakteristične ploče kitove kosti koje kitovi kitovi koriste za prosijavanje malih bića iz voda, njihova je prehrana gotovo u potpunosti sastavljena od ribe.

Vjeruje se da se Brydeovi kitovi uzgajaju tijekom cijele godine, a procjenjuje se da je njihovo razdoblje trudnoće 12 mjeseci. Telad je pri rođenju duga oko 4 metra, a teška 1.000 kilograma.

'Bryde's se izgovara' broo-dess '.

Status očuvanja kitova medvjeda nije procijenjen. Navedeni su kao podaci kojima nedostaje Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN). Također su navedeni u Dodatku I o zaštiti međunarodne trgovine ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) koji zabranjuje međunarodnu trgovinu.