Kitovi galapagoskih peraja

Izvor slike

Otoci kitovi Galapagos

The Krajnji kit (Balaenoptera physalus) poznat je i pod nazivom ‘Finback Whale’ ili ‘Razorback Whale’. Fin kit je drugi po veličini kit i druga po veličini živa životinja nakon Plavi kit . Potvrđeno je samo nekoliko viđenja. Najbolje mjesto za promatranje bio bi zapadni arhipelag Galapagos.

Fin kit nalazi se u svim svjetskim oceanima, od polarnih do tropskih voda. Fin kit nije prisutan samo u vodama u blizini ledene vreće na sjevernom i južnom polu i relativno malim površinama vode daleko od otvorenog oceana. Najveća gustoća naseljenosti javlja se u umjerenim i hladnim vodama.

na prodaju minijaturni sibirski haski

Karakteristike kitova peraje

Fin kita obično se odlikuje velikom dužinom i vitkom građom. Prosječna veličina mužjaka i žena je 19, odnosno 20 metara (62 i 66 stopa).



Puni odrasli finski kit nikada nije vagan, međutim, izračuni sugeriraju da bi životinja od 25 metara (82 stope) mogla težiti čak 70.000 kilograma (154.000 funti). Potpuna tjelesna zrelost postiže se između 25. i 30. godine, iako je poznato da kitovi Finci žive do 94 godine starosti. Novorođeni fin kitovi duljine su oko 6,5 metara (21 stopa) i teški oko 1800 kilograma. Životinje velike veličine pomažu u identifikaciji i obično se samo brkaju s Plavi kit , Ti si Kit ili Brydeov kit .

Fin kitovi imaju smeđkasto sivi vrh i bočne strane te bjelkastu donju stranu. Ima šiljastu njušku, uparene puhalice i široku, ravnu govornicu. Dva ševrona svjetlije boje započinju srednju liniju iza puhala i naginju se prema boku prema repu dijagonalom prema leđnoj peraji, ponekad na stražnjoj strani zakrivljujući naprijed. Fin kit ima veliku bijelu mrlju na desnoj strani donje čeljusti, dok je lijeva strana čeljusti siva ili crna.

Kit fin ima niz od 56 - 100 nabora ili utora na dnu tijela koji se protežu od vrha brade do pupka koji omogućuju da se područje grla uvelike proširi tijekom hranjenja. Kit fin ima zakrivljenu, istaknutu (60 cm, 24 inča) leđnu peraju oko tri četvrtine puta uzduž leđa. Njegovi su peraji mali i suženi, a rep širok, usmjeren na vrh i urezan u sredini.

Kad se kitova površina, leđna peraja vidljiva je ubrzo nakon izljeva. Njihov je izljev okomit i uski i može doseći visinu od 6 metara. Kit fin puhat će jedan do nekoliko puta pri svakom posjetu površini, zadržavajući se u blizini površine oko jedne i pol minute svaki put. Rep im ostaje uronjen tijekom slijeda izranjanja. Kit fin tada zaranja do dubine do 250 metara (820 stopa), a svako ronjenje traje između 10 i 15 minuta. Poznato je da kitovi peraja u potpunosti iskaču iz vode.

Fin kit je jedan od najbržih kitova i može podnijeti brzinu od 37 kilometara na sat (23 milje na sat), a zabilježeni su i rafali veći od 40 kilometara na sat (25 milja na sat), čime je Fin kit dobio nadimak ' hrt dubokog '.

Odrasli kit fin ima na svakoj strani usta između 262 i 473 baleinske ploče. Svaka je pločica izrađena od keratina koji se raspršuje u sitne dlačice na krajevima unutar usta blizu jezika. Svaka ploča može mjeriti do 76 centimetara (30 inča) u duljinu i 30 centimetara (12 inča) u širinu. Kitovi Finca rutinski zaranjaju do dubine do 250 metara (820 stopa), gdje u prosjeku izvršavaju četiri 'iskoraka', gdje se hrani nakupinama krila. Svaki gutljaj kitu osigurava otprilike 10 kilograma krila. Jedan kit dnevno može pojesti do 1800 kilograma hrane.

šalica čaja haski puna

Reprodukcija kitova peraja

Parenje se događa u umjerenim morima niske širine tijekom zime, a razdoblje trudnoće je jedanaest mjeseci do jedne godine. Novorođenče se odvikava od majke u dobi od 6 ili 7 mjeseci kada je duga 11 ili 12 metara (36 do 39 stopa), a tele prati majku do zimskog hranilišta. Ženke se razmnožavaju svake 2 do 3 godine, a zabilježeno je čak 6 teladi, međutim, pojedinačna rađanja su daleko češća. Ženke peraja kitova postižu spolnu zrelost između 3 i 12 godine starosti.

Dijeta fin kitova

Fin kit je hranilica filtrom, koja se hrani malim školjkama, lignjama i rakovima, uključujući miside (bića slična škampima) i kril. Hrani se otvaranjem čeljusti tijekom plivanja relativno velikom brzinom. Njegova brzina proguta do 18.000 litara vode u jednom gutljaju. Zatim zatvara čeljusti i gura vodu natrag iz usta kroz baleen, što omogućava vodi da ode dok zarobi plijen. Kitovi peraja također su primijećeni kako velikom brzinom kruže oko jata riba, zbijajući jatu u čvrstu kuglu, a zatim se okrećući na bok prije nego što je progutaju.

Ponašanje kitova peraja

Kitovi peraja su druželjubiviji od ostalih rorquala i često žive u skupinama od 6 - 10 jedinki, iako se na hranilištima može primijetiti nakupina do 100 životinja.

Kao i drugi kitovi, i mužjak Fin kita ispušta dugačke, glasne, niskofrekventne zvukove. Vokalizacije Plavi kitovi i Krajnji kitovi su najniži poznati zvukovi koje proizvodi bilo koja životinja.

Najveća gustoća naseljenosti javlja se u umjerenim i hladnim vodama. Finski kit manje je gusto naseljen u najtoplijim, ekvatorijalnim regijama. Više voli duboke vode izvan kontinentalnog pojasa od plitkih.

Status zaštite kitova Finca klasificiran je kao 'ugrožen'.