Morska ptica kormorana bez leta Galapagos

Izvor slike

Morska ptica kormorana bez leta

The Beskrajni kormoran (Phalacrocorax harrisi), također poznat kao Galapaški kormoran , kormoran porijeklom s Galapaških otoka i primjer vrlo neobične faune tamo.

Kormoran bez leta jedinstven je po tome što je jedini kormoran koji je izgubio sposobnost letenja.

Jednom je smješten u svoj rod, Nannopterum ili Compsohalieus, iako ga trenutna taksonomija svrstava u rod s većinom ostalih kormorana, Phalacrocorax.



Sa samo 1500 procjenjenih jedinki, jedna je od najrjeđih ptica na svijetu i predmet je aktivnog programa zaštite.

Kao i svi kormorani, i ova ptica ima mrežaste noge i moćne noge koje je pokreću preko oceanskih voda dok traži svoj plijen riba, jegulja, malih hobotnica i drugih malih bića. Beskorisni kormorani hrane se blizu dna i ne više od 100 metara od mora.

Kornjan Flightless najveći je član njegove obitelji. Duljina je 89 - 100 centimetara (35 - 40 inča) i teška 2,5 - 5,0 kilograma (5,5 - 11 kilograma). Krila su joj otprilike jedna trećina koja bi bila potrebna da bi ptica u njezinim proporcijama mogla letjeti. Kobilica na prsnoj kosti, gdje ptice vežu velike mišiće potrebne za let, također je uvelike smanjena.

Gornji dio je crnkast, a donji dio smeđi. Njihov dugački kljun zakačen je na vrhu, a oko tirkizno. Kao i svi članovi obitelji kormorana, i sva četiri prsta spojena je mrežatom kožom. Mužjaci i ženke slični su po izgledu, iako su muškarci uglavnom veći. Maloljetnici su općenito slični odraslima, ali se razlikuju po tome što su sjajne crne boje s tamnim okom. Odrasli proizvode glasno glasno vokaliziranje.

Perje kormilara Flightless nije vodootporno. Nakon svakog zarona provode vrijeme sušeći svoja mala krila na sunčevoj svjetlosti. Njihova letačka i konturna pera slična su onima ostalih kormorana, ali tjelesna pera su puno gušća, mekša, gušća i poput kose. Kormoran iz leta Flightless proizvodi vrlo malo ulja iz svojih žlijezda. Zrak zarobljen u njihovom gustom perju sprječava ih da se namoče.

Ovaj jedinstveni kormoran endemi je Galapagoških otoka u Ekvadoru, gdje ima vrlo ograničen domet. Leteći kormoran nalazi se na samo dva otoka: Fernandina, gdje se nalazi uglavnom na istočnoj obali, kao i na sjevernoj i zapadnoj obali Isabele. Populacija kormilara bez leta pretrpjela je ozbiljne promjene. Događaj El Nino 1983. godine rezultirao je smanjenjem stanovništva za 50% na samo 400 jedinki. Populacija se, međutim, brzo oporavila, a procijenjeno je da je 1999. brojalo 900 jedinki.

mops chiwawa mješanac pas

Leteći kormoran naseljava stjenovite obale vulkanskih otoka na kojima se javlja. Ishranjuje se u plitkim obalnim vodama, uključujući zaljeve i tjesnace, i rijetko ulazi dalje od jednog kilometra od uzgajališta.



Gniježđenje se događa tijekom najhladnijih mjeseci (srpanj - listopad), kada je morske hrane najviše i smanjuje se rizik od toplinskog stresa za piliće. U to se vrijeme formiraju rasplodne kolonije koje se sastoje od oko 12 parova. Udvaranje ove vrste započinje u moru. Mužjak i ženka plivaju jedni oko drugih savijenih vrata u zmijoliki položaj.

Kormorani bez leta zatim se premještaju na kopno. Glomazno gnijezdo morskih algi, smješteno neposredno iznad oznake oseke, povećano je 'darovima', uključujući predmete poput užeta i čepova, koje mužjak daruje ženki.

Ženka u pravilu snosi tri bjelkasta jaja po spojci, iako obično preživi samo jedna pilić. I muški i ženski dijele inkubaciju. Jednom kad se jaja izlegu, oba roditelja nastavljaju dijeliti odgovornosti za hranjenje i razmnožavanje (štiteći piliće od izlaganja vrućini i hladnoći), ali kad su pilići dovoljno stari da budu neovisni i ako je zaliha hrane obilna, ženka će napustiti mužjak radi daljnjeg roditeljstva i ona će otići kako bi pronašla novog partnera. Ženke se mogu razmnožavati tri puta u jednoj godini. Iako je njihova populacija mala, Flightless Cormorants mogu se prilično brzo oporaviti od ekoloških katastrofa.

Kornjan bez leta razvio se na otočnom staništu bez grabežljivaca. Budući da nije imala neprijatelja, a hranu je uzimala prvenstveno roneći duž obala bogatih hranom, ptica je na kraju postala neletana. Međutim, otkako ih je čovjek otkrio, otoci nisu ostali bez predatora. Mačke, psi i svinje uvedeni su na otoke tijekom godina. Osim toga, ove se ptice ne boje čovjeka i lako im se može prići i podići ih.

Činjenica da se ova jedinstveno prilagođena ptica nalazi u tako malom opsegu i u tako malom broju uvelike povećava njezinu ranjivost na slučajne događaje poput ekoloških katastrofa (posebno onečišćenja naftom), ekstremnih klimatskih događaja i unošenja bolesti ili grabežljivaca. Nažalost, morska poremećaja poput onih uzrokovanih događajima El Niño * postaju sve ekstremnija. Ipak, sposobnost brzog razmnožavanja može mu omogućiti da se oporavi od katastrofa sve dok je populacija iznad kritične razine.

pasmine pasa kanarskog otoka

Zbog ovih čimbenika, Kornjan bez leta jedna je od najrjeđih ptica na svijetu. Istraživanje koje je 2004. provela istraživačka stanica Charles Darwin pokazalo je da vrsta danas ima oko 1500 jedinki.

Sve populacije ove vrste nalaze se u Nacionalnom parku Galapagos i morskom rezervatu.

* El Niño - globalno spojeni fenomen oceana i atmosfere. Potpisi Tihog oceana, El Niño i La Niña važne su fluktuacije temperature u površinskim vodama tropskog istočnog Tihog oceana