Velika ptica fregata na Galapagosu

Izvor slike

Velika ptica fregata i Veličanstvena ptica fregata

The Velika ptica fregata sliči ogromnom kosu koji lijeno lebdi na nebu. Ptice fregate pripadaju obitelji Fregatidae koja sadrži pet vrsta širom svijeta. Na Galapagosu postoje dvije vrste: ptica Velika fregata i ptica Veličanstvena fregata. Od ove dvije ptice Velika fregata ima širu svjetsku rasprostranjenost, a nalazi se prvenstveno u tropskom Tihom i Indijskom oceanu.

Ptica Veličanstvena fregata nalazi se na Karibima te na pacifičkim i atlantskim obalama Amerike. Populacija Galapagos ptica veličanstvenih fregata smatra se endemskom podvrstom.

što je pas dapple

Na Galapagosu se mogu vidjeti dvije vrste koje se gnijezde jedna pored druge, ali kad se ptice fregate ugledaju u zraku, to su obično Veličanstvene ptice fregate, jer ptice Velike fregate imaju tendenciju hraniti se daleko dalje u moru. Kao i kod tri slične vrste ptica booby, slične vrste ptica fregata izbjegavaju konkurenciju hraneći se na različitim mjestima.



Dvije vrste ptica fregata možete razlikovati po zvukovima - velika ptica fregata ispušta zvuk poput žurke poput purana, dok će ptica Veličanstvene fregate izdati zveckanje ili bubnjanje.

Velike ptice fregate su velike, s prelijevajućim crnim perjem (ženke imaju bijeli donji dio trbuha), dugim krilima (raspon muških krila može doseći 2,3 metra) i duboko rašljastim repovima. Mužjaci imaju napuhane vrećice za grlo crvene boje koje napuhuju kako bi privukli ženke tijekom sezone parenja.

Obje vrste ptica fregata imaju izuzetno visoke omjere raspona krila i tjelesne težine što im omogućuje vinuti se u zrakoplove i lete izuzetno dobro i uz izvrsnu kontrolu. Koristeći ovu kontrolu, ptice fregate rutinski kradu hranu drugim pticama hvatajući ih za repno pero i protresući ih dok ne povrate hranu.

Međutim, ptice fregate također su sposobne uhvatiti vlastiti plijen. Budući da ptice fregate imaju samo malu uljnu žlijezdu i vrlo malo hidroizolacije u krilima, ptice fregate ne mogu roniti i umjesto toga moraju se pouzdati u svoje vrhunske akrobacije kako bi ugrabile leteće ribe iz zraka.

Ptice fregate ne plivaju i ne mogu dobro hodati te ne mogu poletjeti s ravne površine. Imajući najveći omjer raspona krila i tjelesne težine od bilo koje ptice, oni su u osnovi iz zraka, sposobni su ostati uzdignuti više od tjedan dana, sletjevši samo da bi boravili ili se uzgajali na drveću ili liticama.

Kako bi privukli ženke, mužjaci ptica fregata raznijet će svoju jarko crvenu vrećicu za grlo i glasno hodati dok ženke prolaze iznad njih. Ženke će tada odabrati prikladnog mužjaka i sletjeti pored njega. Mužjak odgovara širenjem ogromnih krila oko ženke kako bi je zaštitio od ostalih mužjaka. Ispod možete pogledati kratki video rituala parenja ptice fregate Galapagos.

Nakon parenja, polaže se jedno jaje i premda beba-ptica fregata može letjeti nakon otprilike pet mjeseci, ostaje s roditeljima i o njima ovisi oko godinu dana. Zbog ovog dugog ulaganja u svaku ribu, ptice fregate mogu se pariti samo jednom svake druge godine.

Tipično je vidjeti maloljetnike velike poput roditelja koji čekaju da ih nahrane. Kad sjede čekajući beskrajne sate na vrućem suncu, zauzimaju energetski učinkovito držanje u kojem im glava visi i sjede tako mirno da djeluju mrtvo. Ali kad se roditelj vrati, probudit će se, mahnuti glavom i vrištati dok roditelj ne otvori usta. Izgladnjeli maloljetnik uroni glavom u grlo roditelja i napokon se nahrani.

rottie lab mix štenci




Fotografija ljubaznošću Dr. Hays Cummins sa Sveučilišta u Miamiju

Ženke veličanstvenih fregata ptica su crne boje, ali imaju bijelu dojku i donji dio vrata i smeđu traku na krilima. Ženske veličanstvene prste imaju plavi očni prsten. Mlade ptice imaju bijelu glavu i bijelu pod dijelovima.

Ptice fregate hrane se uglavnom ribom, a napadaju i druge morske ptice prisiljavajući ih da istjeraju svoj obrok. Ptice fregate nikada ne slijeću na vodu i uvijek uzimaju svoje prehrambene proizvode u letu.