Kit ubojica Galapagosa

The Kit ubojica ili Kit ubojica (Orcinus orca) je također rjeđe poznat pod nazivom 'Crna riba' ili 'Morski vuk'. Najveća je vrsta oceanske obitelji dupina (Delphinidae). Nalazi se u svim svjetskim oceanima, od vrlo hladnih arktičkih i antarktičkih regija do toplih, tropskih mora do tropskih hladnih mora Galapaških otoka.

Orke dolaze u arhipelag Galapagos u lovnim vožnjama i često ćete ih naći u blizini mjesta gdje ima morskih lavova. Orke su viđene kako love dupine, pa čak i Brydeove kitove. Orke putuju u poznatim skupinama ili mahunama, gdje je dominantni mužjak vođa mahune, u pratnji dvije do četiri ženke i mlade orke ili dvije.





Orke su svestrani i oportunistički grabežljivci. Neke se populacije uglavnom hrane ribom, druge love morske sisavce, uključujući morske lavove, tuljane, pa čak i velike kitove. Postoji do pet različitih vrsta Orca, od kojih neke mogu biti zasebne podvrste ili čak vrste.

Orke su vrlo socijalne. Neke se populacije sastoje od matrilinealnih obiteljskih skupina (sustav u kojem jedan pripada majčinoj lozi) koje su najstabilnije od bilo koje životinjske vrste. Sofisticirano socijalno ponašanje, lovne tehnike i vokalno ponašanje Orka opisani su kao manifestacije kulture.

Iako Orke nisu ugrožena vrsta, neke se lokalne populacije smatraju ugroženima ili ugroženima zbog onečišćenja, iscrpljivanja vrsta plijena, sukoba s ribolovnim aktivnostima i plovilima, gubitka staništa i kitolova. Divlje orke obično se ne smatraju prijetnjom za ljude. Postoje, međutim, izolirana izvješća o zarobljenim Orkama koji napadaju svoje voditelje u morskim tematskim parkovima.

Sugerira se da je Orka jedna od najstarijih vrsta dupina, no malo je vjerojatno da će biti stara koliko i sama obitelj (Delphinidae), za koju se vjeruje da datira najmanje pet milijuna godina.

Ime 'Orka' (množina 'Orke') ovim su životinjama izvorno dali stari Rimljani. Pojam 'ork' korišten je za opis velike ribe, kita ili morske nemani. Sada se smatra zastarjelim ekvivalentom za 'Orku'.

informacije o malim pudlicama igračkama

Naziv 'kit ubojica' široko se koristi u uobičajenom engleskom jeziku. Međutim, od šezdesetih godina prošlog stoljeća ‘Orca’ neprestano raste u popularnosti kao zajednički naziv za identifikaciju ove vrste i sada se koriste oba naziva. Vrsta se u većini ostalih europskih jezika naziva Orka.

Orke se ponekad nazivaju kosama, skupinom koja uključuje pilotske kitove, kitove pigmente i lažne ubojice te kitove dinje. Nekadašnji naziv vrste je grampus. Ovo se sada rijetko koristi i ne treba ga miješati s rodom Grampus, čiji je jedini član Rissoov dupin.

Karakteristike orke

Orke su izrazito obilježene, s crnim leđima, bijelim prsima i bokovima i bijelim mrljama iznad i iza oka. Telad orka rađa se sa žućkastom ili narančastom bojom koja prelazi u bijelu. Orke imaju teško i zdepasto tijelo i veliku leđnu peraju s tamno sivim ‘sedlastim dijelom’ na stražnjim perajama. Muške orke mogu se kretati od 6 do 8 metara (19 - 26 stopa) i težine veće od 6 tona; zabilježeno je da su posebno veliki muškarci dosegnuli blizu 8 tona. Ženke Orka su manje, narastu sa 5 - 7 metara (16 - 23 stope) i težine oko 5 tona. Najveća Orka ikad zabilježena bio je mužjak s japanske obale, imao je 9,8 metara (32 stope) i težinu preko 8 tona. Telad pri rođenju teži oko 180 kilograma i duga je oko 2,4 metra. Orke velike veličine i snage čine ih najbržim morskim sisavcima, koji često postižu brzinu veću od 56 km / h (35 milja na sat).

Za razliku od većine dupina, prsna peraja Orke velika je i zaobljena te se više koristi kao veslo nego kod ostalih vrsta dupina. Mužjaci imaju znatno veće prsne peraje od ženki. Na oko 1,8 metara (6 stopa) leđna peraja mužjaka više je nego dvostruko veća od ženki i više je oblika trokuta, visokog, izduženog jednakokračnog trokuta, dok je leđna peraja ženke kraća i općenito zakrivljeniji.

Odrasli mužjaci Orka vrlo su osebujni i malo je vjerojatno da će ih zbuniti s bilo kojim drugim morskim bićima. Kad se gledaju iz daljine u umjerenim vodama, odrasle ženke i maloljetnici mogu se zbuniti s raznim drugim vrstama, poput Lažnog kita ubojice ili Rissoova dupina.

Reprodukcija kita orke

Ženke Orke postaju zrele s oko 15 godina. Zatim imaju razdoblja poliestroznog bicikliranja (ponavljajuće se fiziološke promjene koje induciraju reproduktivni hormoni) s razdobljima necikliranja između tri i šesnaest mjeseci. Razdoblje trudnoće varira od petnaest do osamnaest mjeseci. Ženke rađaju jedno potomstvo otprilike jednom u pet godina. Rađanja se događaju u bilo koje doba godine, a najpopularniji su mjeseci zimi. Telad doji do dvije godine, ali će početi uzimati čvrstu hranu otprilike dvanaest mjeseci. Svi stanovnici mahune Orca, uključujući mužjake svih dobnih skupina, sudjeluju u njezi mladih kitova.

Krave (ženske orke) uzgajaju se do 40. godine, što znači da u prosjeku tijekom svog života odgajaju ukupno pet potomaka. Tipično, ženke žive do pedesete godine, ali u iznimnim slučajevima mogu preživjeti i do osamdesetih ili devedesetih. Mužjaci postaju spolno zreli u dobi od 15 godina, ali se obično ne razmnožavaju do 21. godine. Mužjaci u prosjeku žive oko 45, a iznimno do 90 godina. Životni vijek zatočenih orka znatno je kraći, obično kraći od 25 godina.

Distribucija kitova Orca

Orke se nalaze u svim oceanima i većini mora, uključujući (neobično za kitove) Sredozemno i Arapsko more. Međutim, više vole hladnije umjerene i polarne predjele. Iako su ponekad uočena u dubokim vodama, priobalna područja uglavnom imaju prednost od pelagičnog okruženja.

Ponašanje kita Orca

Orke mogu preživjeti na većini temperatura vode. U indonezijskim i filipinskim vodama vidici su rijetki. Ne postoji procjena ukupne svjetske populacije. Lokalne procjene uključuju 70.000 - 80.000 na Antarktiku, 8.000 u tropskom Pacifiku (iako tropske vode nisu omiljeno okruženje Orca, sama veličina ovog područja, 19 milijuna četvornih kilometara, znači da postoje Orke na tisuće), čak do 2000 Japan, 1.500 s hladnijeg sjeveroistočnog Pacifika i 1.500 s Norveške. Dodajući vrlo grube procjene za neistražena područja, ukupan broj stanovnika mogao bi biti oko 100 000.

Obrasci migracija Orka slabo su razumljivi. Svakog ljeta isti stanovnici Orke pojavljuju se na obalama Britanske Kolumbije i države Washington. Nakon desetljeća istraživanja još uvijek nije poznato kamo te životinje odlaze ostatak godine.

štenci mješavine chiwawa terijera

Orke često podižu svoja tijela iz vode u ponašanju koje se naziva špijunsko skakanje. Svakodnevno ponašanje Orcasa uglavnom se dijeli na četiri aktivnosti: pronalaženje hrane, putovanja, odmaranje i druženje. Orke su općenito entuzijastične u svojim druženjima, baveći se ponašanjem poput kršenja, špijunskog skakanja i šamaranja repom.

Orke se mogu vidjeti i kako plivaju s pliskavicama, drugim dupinima, tuljanima i morskim lavovima, koji su ponekad uobičajeni plijen. Orke su neprestano u pokretu, ponekad putujući i 160 km (100 milja) dnevno, ali se mogu vidjeti na općenitom području mjesec dana ili više. Domet mahuna Orca može biti čak 1300 km (800 milja) ili manje od 320 km (200 milja).

Orke se često krše, često podižući cijelo tijelo iz vode.

Orka The Apex Predator

Orka je vršni grabežljivac (grabežljivci koje kao odrasle osobe obično ne love u divljini). Ponekad ih nazivaju i 'morskim vukovima' jer love u čoporima poput vukova. Orka svakodnevno pojede 227 kilograma hrane.

Orke plijene raznolik niz vrsta. Međutim, određene populacije pokazuju visok stupanj specijalizacije za određene vrste plijena. Na primjer, neke populacije u norveškom i grenlandskom moru specijalizirale su se za haringe i slijedile one migracijske staze do norveške obale svake jeseni. Ostale populacije na tom području plijene tuljane. U terenskim promatranjima rezidentnih kitova sjeveroistočnog Tihog oceana, losos je činio 96% prehrane životinja, pri čemu je 65% lososa bio veliki, masni Chinook. Primijećeno je da plivaju kroz škole manjih vrsta lososa ne napadajući nijednu od njih.

Iako nikada nije primijećeno da stanovnici Orka jedu druge morske sisavce, poznato je da povremeno uznemiravaju i ubijaju pliskavice i tuljane bez očitog razloga.

Orke koje jedu ribu plijene 30 vrsta riba, posebno lososa (uključujući Chinook i Coho), haringe i tune, kao i morske pse, okeanske morske pse i glatke čekiće. Na Novom Zelandu su također opaženi kitovi ubojice u lovu na stingraje. Mete su i glavonošci, poput hobotnica i širokog spektra liganja i gmazova, poput morskih kornjača.

Skupine Orka napadaju čak i veće kitove poput Minkeovih kitova, Sivih kitova, a vrlo povremeno i Kisa sperme ili Plavih kitova. Orke se općenito odlučuju za napad na mlade ili slabe kitove. Međutim, skupina od pet ili više Orka može napadati zdrave odrasle kitove. Kitovi bikova izbjegavaju se jer su dovoljno veliki, snažni i agresivni da ubijaju orke.

Kada lovi mladog kita, skupina Orka progoni ga i njegovu majku dok se oboje ne istroše. Na kraju Orke uspiju razdvojiti par i okružiti mladog kita, sprječavajući ga da se vrati na površinu da bi disao. Kitovi se obično utapaju na ovaj način. Mahune ženki spermatozoida ponekad se mogu zaštititi od skupine Orka stvarajući zaštitni krug oko teladi s metiljima okrenutim prema van. Ova formacija omogućuje im da svojim moćnim metiljima odbiju Orke. Lov na velike kitove, međutim, oduzima puno vremena, obično nekoliko sati. Zabilježen je i kanibalizam orka.

štenci ruskog medvjeđeg psa

Ostale vrste morskih sisavaca plijene uključuju većinu vrsta tuljana i morskog lava. Morževi i morske vidre uzimaju se rjeđe, a bijeli medvjedi rijetko.

Orke koje jedu ribu na sjevernom Pacifiku imaju složen, ali izuzetno stabilan sustav društvenog grupiranja. Za razliku od bilo koje druge vrste sisara čija je socijalna struktura poznata, stanovnici Orka oba spola čitav život žive sa svojim majkama. Stoga se društva Orca temelje na matrilinama koje se sastoje od jedne ženke (matrijarha) i njezinih potomaka. Sinovi i kćeri matrijarha čine dio linije, kao i sinovi i kćeri tih kćeri. Prosječna veličina matrilina je devet životinja.

Budući da ženke mogu živjeti i do devedeset godina, nije rijetkost da četiri ili čak pet generacija putuju zajedno. Te su skupine vrlo stabilne. Pojedinci se odvajaju od svoje matrilinealne skupine samo do nekoliko sati odjednom, kako bi se parili ili nahranili. Nikada nije zabilježeno nijedno trajno izbacivanje osobe iz matrilina.

Vokalizacija Orca

Poput ostalih dupina, Orke su vrlo glasne. Proizvode razne klikove i zvižduke koji se koriste za komunikaciju i eholokaciju. Vrste vokalizacije razlikuju se ovisno o aktivnosti. Dok se odmaraju, puno su tiši, emitiraju povremeni poziv koji se razlikuje od poziva koji se koriste u aktivnijem ponašanju.

Majke Orke primijećene su kako treniraju svoje mlade u dijalektu mahuna. Majka koristi pojednostavljenu verziju dijalekta mahuna, neku vrstu baby-talk-a, kada trenira tele. To sugerira da vokalizacija Orca ima i naučenu osnovu uz instinktivnu.

Orke su dobro poznate po svojim mentalnim sposobnostima. Studije su pokazale da Orca ima izvanredno pamćenje.

Očuvanje orka

Propadanje okoliša, iscrpljivanje vrsta plijena, sukobi s ribolovnim aktivnostima i gubitak staništa trenutno su najznačajnije prijetnje Orkama u svijetu.

mješavina crnog laboratorija i bigla

Zalihe većine vrsta lososa, glavnog izvora hrane za stanovnike Orka na sjeveroistoku Tihog oceana, dramatično su opale posljednjih godina. Na zapadnoj obali Aljaske i Aleutskim otocima, populacije tuljana i morskih lavova također su doživjele veliki pad. Ako je hrane malo, Orke moraju crpiti energiju iz svog masnog tkiva, što dodatno pojačava učinke zagađivača. 2005. godine vlada Sjedinjenih Država uvrstila je zajednicu južnih stanovnika Orcas u ugroženu populaciju prema Zakonu o ugroženim vrstama.

Buka u brodarstvu, bušenju i drugim ljudskim aktivnostima može ometati akustičnu komunikaciju i eholokaciju Orka. Sredinom devedesetih, glasni podvodni zvukovi s farmi lososa korišteni su za odvraćanje tuljana. Orke su nakon toga izbjegavale okolne vode. Pored toga, mornarski sonar visokog intenziteta postao je novi izvor nevolje za Orcas. Orke su popularne među promatračima kitova, što može promijeniti ponašanje Orke i stvoriti Orke, posebno ako im se brodovi preblizu približe ili im blokiraju liniju putovanja.

Orke i ljudi

Malo je potvrđenih napada divljih Orka na ljude. Dva takva zabilježena slučaja uključuju dječaka optuženog dok je plivao na Aljasci i Orcasa koji je pokušao nagnuti ledene ploške na kojima je stajao fotograf ekspedicije Terra Nova.

Mnogo češće od divljih Orka koje napadaju ljude zatočene Orke napadaju ljude, bilo njihove rukovaoce ili uljeze. ABC News izvijestio je da su Orke napale gotovo dva tuceta ljudi od 1970-ih.

Ime 'Kit ubojica' moglo bi se pretpostaviti kao nepravedno ime, orke imaju lošu reputaciju, ali nije toliko loše kao ljudska reputacija. Orke ubijaju da bi preživjele i preživjele, ali ljudi ubijaju radi sporta ili dobivanja od tvari koje se nalaze u kitovima.

Orke su vrlo znatiželjni kitovi i ako plivate ili ronite s maskom, ne propustite priliku da ih vidite ili čak fotografirate, samo držite razboritu distancu jer ih ne ometate u onome što rade. Naravno da se ne preporučuje ulazak u vodu ako jedu. Kad su ljudi u vodi, mogli bi prići da provjere i nastave dalje. Mladi su znatiželjniji od odraslih.