Galapagos Lava Čaplja ptica

OGLAS Izvor slike

Lava Heron Galapagos ptica

Čaplje od lave (Butorides sundevalli) su endemi (jedinstveni) za Galapagoške otoke. Najviše ih se može opaziti na području otoka James Bay. Čaplje od lave male su (35 centimetara), sive, tamne na krilima i leđima i narančaste noge. Čaplje lave mogu se naći uz obale stijena i močvare mangrova oko otoka. Tamno siva boja Lava Herons stapa se s bojom lave.

Čaplja Lava evoluirala je kako bi se svojim bojanjem prilagodila svom okolišu.

plavi nos pitbulls povijest

Boja Lava Herons omogućuje mu da se stopi sa svojim okolišem i stoga se sakrije od grabežljivaca. Odrasli mogu biti vrlo mračni i teško ih je uočiti na lavi.



Čaplje od lave također su poznate po tome što jedu muhe koje se skupljaju u blizini kaktusa. Za razliku od većine čaplji, ove se ptice gnijezde u osamljenim parovima ili na donjim granama mangrovih stabala ili ispod stijena lave.

Ova se čaplja ponekad smatra podvrstom Poprečno prugaste čaplje ili čak samo njenim morfom. Međutim, obično se održava kao zasebna vrsta.

Čaplja Lava toliko je pitoma, da će vam omogućiti da je fotografirate sa samo 8 inča.



Ove izrazito teritorijalne ptice nalaze se u međuplimnim zonama i mangrovim šumarcima na svim otocima Galapagos. Čaplje lave često možete vidjeti kako nepomično sjede na stijenama lave i strpljivo čekaju da svojim novčanicama uhvate ribu koja prolazi. Čaplje lave hrane se uglavnom sitnom ribom, rakovima i gušterima. Čaplja lave polako vreba male rakove i ribe prije nego što ih brzo isprazni i pojede.

Odrasla čaplja lave sivosive je boje što joj pomaže da se stopi s očvrslom lavom. Stražnje perje obično ima srebrnasti sjaj i ima kratki greben na glavi. Ponašanje Lave Heron u hranjenju prilično je impresivno, može uloviti male rakove brzinom od 2-3 rakova u minuti.

Čaplje od lave monogamne su (uzgajaju se samo s jednim parom istovremeno) tijekom sezone razmnožavanja i uključuju se u detaljna prikazivanja udvaranja. Mogu se uzgajati tijekom cijele godine, iako obično od rujna do ožujka, a mogu se pariti i do tri puta godišnje.

Mužjaci čaplje lave dobivaju svijetle boje za razmnožavanje na nogama i kljunovima, a neki poput Velikog i Snježnog čaplje razvijaju aigrete, spektakularne perjanice za glavu, vrat i lopatice. Pri uzgoju čaplja ima crni kljun i svijetlo narančaste noge, ali one nakon sezone uzgoja prelaze u sive.

Nakon što su formirali parove, ženke grade gnijezda od palica na drveću, grmlju ili grmlju u blizini vode, dok mužjaci skupljaju potreban materijal. Odloži se do 10 jajašaca, a oba se inkubiraju, a izlijeganje je asinkrono.

Oba roditelja hrane mlade, koje izrode za 4 - 8 tjedana. Budući da su ih u prošlosti lovili zbog mesa, a kod nekih vrsta poput čaplji zbog perjastog perja, u nekim su zemljama gotovo izumrli, ali su sada oporavili svoj broj. Te se ptice ne boje ljudi.