Galapaški pingvin

OGLAS Izvor slike

The Galapaški pingvin je pingvin endem Galapagoških otoka. To je jedini pingvin koji živi na ekvatoru u tropskom okruženju.

Pingvin Galápagos preživljava zbog hladnih oceanskih temperatura koje proizlaze iz Humboldtove struje i hladnih voda iz velikih dubina koje je iznjedrila Cromwellova struja. ( Vidi ocean Galapagos ).



Najbliži rođaci Galapaških pingvina su Afrički pingvin , Magellanov pingvin i Humboldtov pingvin .



Galapaški pingvin javlja se prvenstveno na otoku Fernandina i zapadnoj obali otoka Isabela, ali male su populacije raštrkane na ostalim otocima u arhipelagu Galapagos.

Karakteristike pingvina Galapagosa

Pingvin Galápagos najmanji je od pingvina s toplim vremenom. Visok je samo 16 do 18 inča (40 do 45 centimetara) i težak samo 2 do 2,5 kilograma. Galapaški pingvini imaju tanku bijelu traku koja im prolazi ispod brade. Oko trbuha imaju crnu naopaku potkovu. Iako je obrazac povezivanja na pingvinima Galapagosa sličan onome na Magelanovi pingvini , pingvini Galapagosa znatno su manji, a glavna crna traka oko njihovog prednjeg dijela je puno tanja.

Kljun pingvina Galapagos duži je i vitkiji od kljunova ostalih rođaka umjerenog područja. Odrasli pingvini imaju plavocrnu glavu, leđa i peraje kad su novi. Starije istrošeno perje, mutno do smeđe boje i donekle raščupanog izgleda.

Dijeta s pingvina s Galapagosa

Galapaški pingvini jedu uglavnom sitnu ribu poput cifa i sardina. Ovisni su o oceanskim strujama kako bi doveli ribu na svoja mjesta za ishranu. Oštro vrijeme iz El Nina (globalno spojeni fenomen oceanske atmosfere) uzrokovalo je veliku nestašicu hrane prije oko 20 godina. Tada je umrlo preko 70% pingvina s Galapagosa.

Ponašanje pingvina Galapagosa

Galapaški pingvini nisu selice, oni borave u umjerenim vodama tijekom cijele godine. Jedan od glavnih problema ovog pingvina je zadržavanje hladnoće. Živeći blizu ekvatora, temperature se po danu mogu popeti na preko 100 stupnjeva Celzijusa (38 Celzijevih stupnjeva). Galapaški pingvini danju se hlade plivajući i loveći hranu u hladnoj vodi Cromwellove struje u Tihom oceanu.

Tijekom prohladnih noći spavaju i gnijezde se na kopnu. Galápagos Penguin podiže peraje kako bi pomogao toplini da pobjegne iz njihovih tijela. Oni štite noge od opeklina držeći peraje preko nogu na kopnu.

Reprodukcija pingvina Galapagosa

Galapaški pingvini koriste se rupe i obično se polože dva jaja. Pare se i uzgajaju samo kad ima dovoljno hrane. Često se uzgaja samo jedna riba. Oba roditelja čuvaju jajašca 38 do 40 dana. Za piliće se brinu i mužjaci i ženke. Pilić se čuva oko 30 dana nakon izlijeganja. Pilići se tada mole i dobivaju odraslo perje i osamostaljuju se za oko 60 do 65 dana.

Galapaški pingvinski grabežljivci

Predatori uključuju Morski pas s Galapagosa i povremeni pečat. Na obali, pingvinska jaja i pilići podliježu plijenu Jastreb s Galapagosa i uveli štakore.

Očuvanje pingvina Galapagos

Galapagoški pingvin je ugrožen, a procjenjuje se da je 2004. godine njegova populacija oko 1.500 jedinki, pokazalo je istraživanje Istraživačke stanice Charles Darwin. Stanovništvo je osamdesetih godina prošlo alarmantan pad od 65%, ali polako se oporavlja. To je dakle najrjeđa vrsta pingvina (status koji se često lažno pripisuje Žutooki pingvin ).

Na razine stanovništva utječu učinci južne oscilacije El Niño, koja smanjuje dostupnost jata za ribu, što dovodi do slabe reprodukcije ili gladovanja. Međutim, antropogeni čimbenici (npr. Onečišćenje uljem, prilov i konkurencija) mogu biti dodatak trajnoj propasti ove vrste. Na otoku Isabela uvedene mačke, psi i štakori mogu napadati pingvine i uništavati njihova gnijezda.