Kitovi Galapagos Sei

Kitovi Galapagos Sei

The Ti si Kit (Balaenoptera borealis) je treći po veličini rorqual nakon Plavi kit i Krajnji kit . Može se naći širom svijeta u svim oceanima i susjednim morima, a preferira duboke priobalne vode. Kitovi Sei godišnje migriraju iz hladnih i subpolarnih voda ljeti u umjerene i suptropske vode zimi.

mješanac crvene pete

Kitovi Sei dosežu duljinu do 20 metara (66 stopa) i težinu do 45 tona. Kit kit troši u prosjeku 900 kilograma hrane dnevno, prvenstveno kopepode i kril te ostali zooplanktoni. Kit Sei među najbržim je od svih kitova i može postići brzinu do 50 kilometara na sat (31 milju na sat) na kratkim udaljenostima.





Kita Sei moglo bi se zamijeniti sa Brydeov kit , ali ne savija leđa koliko Brydeova kad puše, pa se na površini kit čini vrlo nježnim kad se pojavi ili nestane.

Tijelo kitova Sei obično je tamno čelična siva s nepravilnim svijetlosivim do bijelim oznakama na trbušnoj površini ili prema prednjem dijelu donjeg dijela tijela.

Kit Sei ima niz od 32 - 60 nabora ili utora na dnu tijela koji omogućuju da se područje grla uvelike proširi tijekom hranjenja. Njuška je zašiljena, a prsne peraje relativno su kratke u usporedbi s ostalim kitovima. Ima jedan greben koji se proteže od vrha njuške do uparenih puhala koje su karakteristična karakteristika bjeloglavih kitova. Koža kita često je označena jamama. Ima visoku leđnu peraju u obliku srpa koja se kreće u visinu od 25 - 61 centimetar (10 - 24 inča) i postavljena je oko dvije trećine puta natrag od vrha njuške. Rep im je debeo, a metilj je relativno malen u odnosu na veličinu tijela kitova.

Kit Sei je hranilica za filtriranje, koristeći svoje balene ploče kako bi hranu dobio iz vode otvaranjem usta, progutajući velike količine vode koja sadrži hranu, a zatim cijedi vodu kroz baleen, hvatajući bilo kakve namirnice unutar usta .

Kitovi Sei obično putuju sami ili u malim skupinama do šest jedinki. Veće skupine viđene su na posebno obilnim hranilištima. O njihovoj socijalnoj strukturi vrlo se malo zna. Mužjaci i žene mogu stvoriti vezu, ali nema dovoljno istraživanja koja bi to sigurno znala. Parenje se događa u umjerenim, suptropskim morima tijekom zime, a procjenjuje se da je razdoblje trudnoće 10 - 12 mjeseci. Novorođenče se odvikava od majke u dobi od 6 - 9 mjeseci kada je dugačko 11 - 12 metara (36 - 39 stopa). Odvikavanje se odvija na hranilištima ljeti ili u jesen. Ženke se razmnožavaju svake 2 - 3 godine, a zabilježeno je čak 6 mladih, ali samohrani porodi su daleko češći. Prosječna dob spolne zrelosti i muškarca i žene je 8 - 10 godina, na dužini od oko 12 metara (40 stopa) za muškarce i 13 metara (50 stopa) za žene. Kit Sei može doseći dob do 65 godina.

Kit Sei nije izuzetan ronilac, roni samo na relativno malim dubinama između 5 i 15 minuta. Između ovih zarona kit pliva u blizini površine nekoliko minuta, ostajući vidljiv u bistrim, mirnim vodama, s udarcima koji se javljaju u razmacima od oko 40 - 60 sekundi. Za razliku od Krajnji kit , kit kit se ne diže visoko iz vode dok roni. Puhala i leđna peraja često su istodobno izloženi iznad površine vode. Kit gotovo nikada ne proteže metilje iznad površine, a rijetko se i probija (iskorak iz vode).

Kao i drugi kitovi, i za Sei Whale se stvara dugačak, glasan zvuk niske frekvencije. Relativno se malo zna o specifičnim pozivima koje je uputio ovaj kit, no 2003. promatrači su uz širokopojasne zvukove koji bi se mogli opisati kao 'režanje' ili 'hukanje' s obale Antarktičkog poluotoka primijetili i pozive Sei Whalea.

Kitovi Sei godišnje migriraju iz prohladnih i subpolarnih voda ljeti u umjerene i suptropske vode zimi, gdje je hrane obilnije.

Utvrđene su dvije podvrste - sjeverni sei kit (Balaenoptera borealis borealis) i južni sei kit (Balaenoptera borealis schleglii). Dvije podvrste geografski su međusobno izolirane i njihov se raspon ne preklapa.

beba glava jabuke čivava

Trenutna globalna populacija kita Sei procjenjuje se na samo 54 000.

Vrste su ostale na popisu IUCN-ovog Crvenog popisa ugroženih vrsta 2000. godine, kategorizirane kao 'ugrožene'. Populacije na sjevernoj hemisferi navedene su kao Dodatak II CITES-a, što ukazuje na to da im ne prijeti nužno izumiranje, ali to mogu postati ako nisu na popisu. Populacije na južnoj hemisferi navedene su kao Dodatak I CITES-a, što ukazuje da im prijeti izumiranje ako trgovina ne bude zaustavljena.

Kit Minke | Brydeov kit | Ti si Kit | Grbavi kit | Krajnji kit | Plavi kit | Kit sperme | Kratkoplavi pilotski kit | Orka / kit ubojica