Galapagoška kratkodlaka sova

OGLAS Izvor slike

The Kratkoouha sova (Asio flammeus) je vrsta sove koja pripada rodu Asio. Poznate su pod nazivom 'uhane sove', jer imaju čuperke perja nalik ušima poput sisavaca. Njihove čuperke uha ponekad su vidljive, a ponekad ne. Te sove obično pokazuju svoje čuperke u obrambenoj pozi. Kratkoouha sova nalazi se na otvorenom i travnjacima.

Kratkoouha sova je srednje velika sova prosječne dužine 34 - 43 centimetra (13 do 17 inča) i teške 206 - 475 grama (11 do 13 unci). Ima velike oči, velike glave, kratke vratove i široka krila. Kljun mu je kratak, snažan, zakvačen i crn. Njegovo perje je ljagastosmeđe do smeđe boje s pregrađenim repom i krilima. Gornja dojka je značajno prošarana.

Kratki raspon krila uhastih sova kreće se od 85 do 103 centimetra (38 do 44 inča). Ženke su nešto veće od mužjaka. Žuto-narančaste oči pretjeruju u crnim prstenovima koji okružuju svako oko i velikim, bjelkastim diskovima perja koji poput maske okružuju oči.



Kratkoouha sova može se naći na svim kontinentima, osim na Antarktiku i Australiji. Ima jednu od najvećih distribucija bilo koje ptice. Kratkoouha sova se uzgaja u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Karibima, Havajima i otocima Galápagos. Kratkoouha sova djelomično se seli, zimi se kreće prema jugu iz sjevernih dijelova svog područja. Poznato je da se Kratkoouha sova preseljava u područja više populacije glodavaca. Kratkoouha sova gnijezdi se na tlu u staništima prerija, tundre, savane ili livada.

Gnijezda skriva nisko raslinje i mogu biti lagano obložena korovom, travom ili perjem. U tipičnoj spojci nalazi se oko 4 do 7 bijelih jajašaca, ali veličina spojke može doseći i do desetak jajašaca u godinama kada obiluje voluharicama. Godišnje je jedno leglo. Jajašca inkubira uglavnom ženka 21 - 37 dana. Potomstvo najavljuje tek nešto više od četiri tjedna. Poznato je da ova sova privlači grabežljivce iz svog gnijezda čineći da ima osakaćeno krilo.

Spolna zrelost sove kratke uši postiže se u jednoj godini. Razmnožavanje na sjevernoj hemisferi traje od ožujka do lipnja, a vrhunac je u travnju. Za to vrijeme ove se sove mogu okupljati u jata.

Tijekom sezone razmnožavanja mužjaci prave velike naočale u letu kako bi privukli ženke. Mužjak se nagnuo nad gnijezdo mašući krilima na udvaranju. Te su sove uglavnom monogamne (u vezi imaju samo jednog partnera).

Lov se uglavnom odvija noću, ali ova je sova dnevna (aktivna danju i odmara se noću) i krepuskularna (primarno aktivna tijekom sumraka), kao i noćna (spava danju, a aktivna je noću). Na otvorenim poljima i travnjacima ima tendenciju da leti samo nekoliko metara iznad zemlje dok prvo ne naleti na svoj plijen.

mješani jack russell i chihuahua

Nekoliko sova može loviti na istom otvorenom prostoru. Njegova hrana sastoji se uglavnom od glodavaca, posebno voluharica, ali pojest će i druge male sisavce i neke velike insekte. Ponekad ima tendenciju jesti i manje ptice. Njegov je let karakteristično flopi zbog nepravilnih otkucaja krila.

Kratke ušaste sove imaju škripav lavež. Česti su zvukovi raspirivanja ‘waowk, waowk, waowk’ ili ‘toot-toot-toot-toot-toot’. Na uzgajalištima se čuje i glasan 'eeee-yerp'. Međutim, Kratkoouhe sove šute na zimovalištima.