Galapagoška oluja Petrel ptica

Izvor slike

The Olujni burad su morske ptice iz porodice Hydrobatidae, dio reda Procellariiformes.



Olujne petrele mornari su dugo nazivali ‘Piletinom majke Carey’.

Ove se najmanje morske ptice hrane planktonskim rakovima i malim ribama ubranima s površine, obično dok lebde. Let je lepršav i ponekad poput šišmiša.



Olujni burad imaju kozmopolitsku raspodjelu i nalaze se u svim oceanima. Strogo su pelagični, a na kopno dolaze tek tijekom uzgoja. U slučaju većine vrsta malo je poznato njihovo ponašanje i rasprostranjenost na moru, gdje ih je teško pronaći i teže identificirati. Olujni burad su kolonijalni gnijezdari, koji pokazuju snažnu filopatriju (tendencija migracije da se vrati na određeno mjesto kako bi se razmnožavala ili hranila) u svoje natalne kolonije i mjesta za gniježđenje.

Olujni burad gnijezde se u pukotinama ili jazbinama, a sve osim jedne vrste pohađaju kolonije razmnožavanja noćno. Parovi tvore dugotrajne monogamne veze (u vezi imaju samo jednog partnera) i dijele dužnosti inkubacije i hranjenja pilića. Poput mnogih vrsta morskih ptica gniježđenje je vrlo dugotrajno, inkubacija traje do 50 dana, a nakon toga raste još 70 dana.

Na Galapagosu postoje tri rezidencijalne vrste:

Bijela bušotina za oluju (Oceanites gracilis)
Bend-olujni Olujni burad (Oceanodroma castro)
Klinasta olujna burad (Oceanodroma tethys)

Od tri vrste, 'Oceaniti' su južni oblik, dok su 'Oceanodroma' sjeverni oblik. I olujni burad s bijelim ventilacijom i klinasti olujni burad endemska su podvrsta Galapagosa. Ostale vrste olujnih buradi povremeno su prijavljene kao skitnice.

Oceanodroma ima dobro poznato uzgajalište na Galapagosu. Ovo su stepenice princa Filipa na otoku Genovesa. Na ovom mjestu ptice se gnijezde u cijevima lave i lete amo-tamo poput rojeva insekata,

Nekoliko vrsta olujnih buradi ugroženo je ljudskim aktivnostima. Smatra se da je jedna vrsta, olujni burad Guadalupe, izumrla, druga pretpostavljena izumrla vrsta ponovno je otkrivena 2003. godine. Glavne prijetnje su unesene vrste u njihovu koloniju za uzgoj. Mnogi se olujni burad obično gnijezde na izoliranim otocima bez sisavaca i nisu u stanju nositi se s grabežljivcima poput štakora i divljih mačaka.