Galapagos mahao albatrosom

Izvor slike

The Mahnuo je Albatros je također poznat kao Galapagos Albatros . To je najveća od ptica Galapagos s masivnim rasponom krila od 7 - 8 stopa i težinom od 7 - 11 kilograma. Mogu narasti do duljine od 86 centimetara.

Mahali albatrosi karakteristični su po svom žućkasto-kremastom vratu i glavi, koji su u suprotnosti s njihovim uglavnom smeđkastim tijelima. Još je osebujnija njihova vrlo duga, svijetložuta novčanica, koja izgleda nesrazmjerno velika u usporedbi s relativno malom glavom i dugim, vitkim vratom.

crni plavi nos pitbull

Po tlu hodaju u krevetu i čine se vrlo nespretnima, ali u zraku su jedna od najgracioznijih ptica koje ste ikad mogli vidjeti. Mahani albatrosi su izuzetno odane ptice jedna drugoj, kada muškarac pronađe žensku partnericu za parenje, ostat će zajedno i uzgajati svoje piliće sve dok jedna od njih ne umre.



Primarni izvori hrane mahanog albatrosa su riba, lignje i rakovi. Ali primijećeno je i da se bave drugim izvorima hrane, uključujući povratnu hranu drugih ptica.

Mahali albatrosi mogu živjeti do svoje 45 godine. Zabilježeno je da je najdugovječniji Albatros živio do 51. godine. Albatros je vjerojatno jedna od najstarijih živih ptica.

Mahali albatrosi nalaze se samo na jednom od Galapagoških otoka - Espanoli - gdje se okupljaju u dvije velike kolonije. Poput ostalih ptica koje prvenstveno klize, i mahani Albatros oslanja se na snažne vjetrove kako bi mogao poletjeti.

Mahali Albatros, poput ostalih Albatrosa, dio godine provodi na moru. Mahani albatros ne putuje jako daleko, a kad putuje, nema ga jako dugo.

Od siječnja do ožujka nalaze se na Pacifiku istočno od Galapagosa, te duž obala Ekvadora i sjevernog Perua. Mnogi mahani albatrosi često se okupljaju u zaljevu Guayaquil. Počinju se vraćati sredinom kraja ožujka, a mužjaci stižu prvi. Kako se mahnuti albatros udružuje za život, mužjak se vraća na uzgajalište prethodnih godina i čeka svog partnera.



Mahali Albatrosi sudjeluju u vrlo dugotrajnom, bučnom i složenom ritualu udvaranja, baš kao i ostali Albatrosi. Plešu i ograđuju se kljunovima u kojima se partneri savijaju, okreću jedan prema drugome i brzo udaraju kljunovima naprijed-natrag.

U drugom koraku, svaki se okreće prema drugom u uspravnom položaju, ponekad pozirajući s širom otvorenim kljunom. Kljunovi im se zatim zatvaraju glasnim pljeskanjem. Ponekad će ptice brzo zazvoniti kljunovima. Ples također uključuje klanjanje i paradiranje jedni oko drugih s glavom koja se njiše bokom u stranu u pretjeranom zamahu, popraćenom nazalnim zvukom 'anh-a-annhh'. Ples je duži i angažiraniji kada se susretne novi par albatrosa ili u parovima koji se nisu uspjeli razmnožiti u prethodnoj sezoni.

Kad ženka snese jaje između sredine travnja i srpnja, oba roditelja inkubiraju jaje oko dva mjeseca. U ranim fazama inkubacije, svaki se roditelj dugo okreće s jajetom koje može trajati po 3 tjedna. Kako se vrijeme valjenja približava, ovi se zavoji s jajetom skraćuju.

Ženka Albatros polaže svoja jaja na zemlju za razliku od gnijezda za njih. Tijekom razdoblja inkubacije, roditelji često motaju jaje, prelazeći udaljenost od čak 40 metara. Razlog zbog kojeg to čine albatrosi nije siguran, ali čini se da ova aktivnost pridonosi uspješnijem izlijeganju pilića.

Kad se jaja izlegu, pile je tamno smeđe i prekriveno kovrčavim tamnosmeđim puhastim perjem. Tijekom prvih nekoliko tjedana nakon što se pilić izlegla, jedan roditelj čuva pilić dok drugi skuplja hranu. Kako pilići postaju malo stariji, ostaju bez nadzora u vrtićkim skupinama, dok oba roditelja sve duže provode na moru tražeći hranu.

Kakva god hrana bila zarobljena, ona se čuva u želucu roditelja, gdje se pretvara u uljnu tekućinu. Roditelj može držati ovu tekućinu u želucu, a da je ne probavi dulje vrijeme, čineći svoje lovačke ekspedicije učinkovitijima jer se ne mora često vraćati.

Kad se roditelji vrate u koloniju, pronađu svoje piliće, a zatim pumpaju tekućinu u želudac pilića. Čak 2 kilograma tekućine može se istisnuti u želudac pilića odjednom. Zbog ovog volumena pilić nabubri i izgleda poput prenapuhane smeđe vrećice. Jedva se kreće dok se ulje ne probavi. To ih čini sitima i nahranjenima dok se roditelji dulje vraćaju u more tražeći još hrane.

sivo štene francuskog buldoga

Kad pilić pobjegne, napuste svoje jaslice i odlete s roditeljima u zapadni Pacifik. Roditelji se svake godine vraćaju u Espanolu radi parenja, ali mladunci se drže podalje pet do šest godina dok prvi put nisu spremni započeti uzgoj.

Stanovništvo mahalih albatrosa na Galapagosu zaštićeno je osobljem nacionalnog parka. Ali ograničeni domet, prilov ribolovom s parangalom, turistički poremećaji, bolesti i učinci ilegalnog ribolova u obližnjim vodama dovode ih u znatnu opasnost.

Posebno ribolov sa ribolovom s parangalom snažno utječe na vrstu, koju je IUCN 2000. godine dodijelio Ranjivoj iz Blizu prijetnje. Unatoč tome što se 2001. godine još uvijek pojavljuje 34.700 odraslih ptica, njihov se broj očito počeo smanjivati stopa nedavno, vjerojatno zbog ribolova s ​​parangalom koji također narušava omjer spolova (muškarci se češće ubijaju).

Budući da trenutna situacija čini stanovništvo vrlo ranjivim na katastrofalni kolaps do izumiranja, mahani Albatros dodan je na Crveni popis IUCN-a za 2007. godinu kao kritično ugrožen.