Galapaške ptice Whimbrel

Izvor slike

The Whimbrel (Numenius phaeopus), brnjica je u velikoj obitelji Scolopacidae. Jedna je od najrasprostranjenijih kovrča, koja se razmnožava u većem dijelu subarktične Sjeverne Amerike, Europe i Azije, čak na jugu do Škotske.



Whimbrel je uočen na otoku Espanola, Galapagos.

žuti mješanac laboratorija i zlatnog retrivera

Ovo je migratorna vrsta koja zimuje na obalama Afrike, Južne Amerike, južne Azije do Australasije i juga Sjeverne Amerike. Također je primorska ptica tijekom migracije. Whimbrel je prilično druželjubiv izvan sezone uzgoja. Gnijezdi se na arktičkoj tundri. U migraciji se može naći na širokom izboru staništa, uključujući blato, pješčane plaže, stjenovite obale, slane močvare i poplavljena poljoprivredna polja.



Whimbrel je veliki wader dužine 18 inča i raspona krila od 32 inča. Uglavnom je sivosmeđe boje, s bijelim leđima i krpom i dugačkom zakrivljenom novčanicom (najduljom u odrasle ženke), sa pregibom, a ne glatkom krivuljom. Općenito je oprezan. Uobičajeni poziv Whimbrelsa je talasast zvižduk, produžen u tril za pjesmu.

Whimbrel se hrani sondiranjem mekog blata za male beskralješnjake te branjem malih rakova, morskih crva i sličnog plijena s površine. Prije migracije, bobice postaju važan dio njihove prehrane.

Jedine slične uobičajene vrste u većini ovog ptičjeg područja su veće kovrče. Whimbrel je manji, ima kraću, zaobljenu novčanicu i ima središnju crtu krune i snažne supercilije.

Postoje četiri podvrste:

sićušni psići pudlica

Numenius phaeopus phaeopus - sjeverna Europa, sjeverozapadna Azija
Numenius phaeopus variegatus - sjeveroistočna Azija
Numenius phaeopus alboaxillaris - srednja Azija (rijetka, ugrožena)
Numenius phaeopus hudsonicus (Hudsonian Curlew) - sjever Sjeverne Amerike