Gaur slike i činjenice

Indijski danasGaur ( Bos frontalis ) je veliki rođak krave, koja je i sama goveda i najveća je poznata divlja goveda na planetu - zapravo su veća od bizon , vodeni bivol i bivola Cape. Nalaze se u južnoj Aziji, a posebno su ranjivi. Zapravo su navedeni kao ugrožena vrsta, a ako se više ne učini kako bi se spriječio gubitak njihove populacije, uskoro će postati ugroženi. Na čelu imaju visoki greben između rogova, a stražnji dio ima greben koji je označen i podignut s dužinom tijela od oko 250 do 360 cm (8-12 stopa), a obično stoje i do 220 cm (7,2 stope) iako mužjaci su obično viši od ženki. Imaju velike uši, malene repove prosječno od 70 do 100 cm (28-40 inča) i primijećen obrazac gubitka kose na leđima kod muškaraca kako stare. U odrasloj dobi vrlo su tamne boje, tamno smeđe do crne - i s godinama potamne. Glave su im od očiju do vrata pepeljasto sive, a ponekad i svjetlije, dok je njuška blijede boje. Noge su im, od koljena prema dolje, bijele. Adolescenti i mladi Gauri obično su svjetlijeg i blijeđeg tona te postupno potamne starenjem. Mužjaci obično teže oko 1500 kg, a raspon od 1000-1500 smatra se normalnim (2200 - 3300 lbs), dok su ženke manje i lakše teže od 700 do 1000 kg (1500-2200 lbs).

Budući da su najteža i najmoćnija od svih divljih goveda, drže posebno mjesto kao vrh goveda, a njihova ekološka uloga pruža važan izvor hrane samo jednom velikom grabežljivcu vrha za kojeg se zna da je ubio zdravu odraslu osobu - biti tigar. Čak i tada, ima više slučajeva da su Gaursi ubili tigrove, nego da su Gaurse ubili tigrovi. Mužjaci vrste izuzetno su mišićavi i moćni - sposobni stvoriti dovoljno snage da budu smrtonosni za grabežljivce, ljude i drugu domaću stoku koja je dovoljno nesretna da ih isprovocira. Žive u krdima od oko 30-50 članova, a brede oko 280 dana. Stada obično vode najstarije ženke, dok su mužjaci uglavnom nomadi koji lutaju u potrazi za ženkama. U stadu su mladići obično žestoko zaštićeni, jer će velike odrasle ženke činiti krug s glavama i rogovima okrenutim prema van kako bi zaštitili mlade od mogućeg napada tigrova. Neobično ponašanje uočeno kada je krdo naslutilo tigra, a oni su se stvorili u drevnoj ljudskoj vojnoj taktici koja se zvala falanga i odvezali je ravnomjernim maršem prema nesretnom tigra dok su bili postrojeni.

Gaurovo binomno ime je Bos gaurus, a postoje četiri podvrste: Bos gaurus laosiensis koja se nalazi u Mijanmaru do Kine, Bos gaurus gaurus (vidi se na slici) koja je vrsta vrste koja se nalazi u Indiji, Bos gaurus hubbacki koja je nalazi se na Tajlandu i u Maleziji i najmanji je, i konačno Bos gaurus frontalis koji je domaći Gaur, a vjerojatno je hibrid između goveda i Gaura. Gaur pripada rodu Bos, kojem pripada sva divlja i domaća stoka. Bos pripada Podfamiliji Bovinae, koja uključuje antilope, vodene bivole, Voar, Saola, Bushback i mnoge druge. Bovinae pripada obitelji Bovidae, kojoj pripadaju sva goveda, uključujući koze, impale, kiruse, gazele i mnoge druge. Bovidae pripada Infraorder Pecora koja je većina preživača, kao npr žirafe , jelena, mošusa i još mnogo toga. Pecora pripada Podredu Ruminantije, kojem pripadaju svi preživači, što uključuje i jelena miša. Ruminantija pripada redu Artiodactyla, kojoj pripadaju svi papkani kopitarci. Artiodactyla pripada Laurasiatheria, čiji su članovi mnogi sisavci mesožderi i šišmiši . To naravno pripada Infraclass Eutheria, ili svim placentnim sisavcima, a ovo pripada podrazredu Theria, koji su svi sisavci, s izuzetkom Monotreme .

Zanimljiva činjenica: Gaur je kloniran 2001. godine i postao je prva klonirana ugrožena vrsta, nažalost zdravo je tele umrlo zbog nepovezanih uzroka (dizenterija) dva dana kasnije.

Slika je indijskog Gaura, autor LRBurdak licencirano pod GFDL

Ključne riječi: bijela



Indijski bizon Gaur naveden je kao ranjiv (VU), za kojeg se smatra da je suočen s velikim rizikom od izumiranja u divljini, na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta

Zemlje
Butan , Burma , Kambodža , Kina , Indija , Laos , Malezija , Nepal , Tajland i Vijetnam
Danas naseljen
Suha savana , Šuma , Savana i Suptropska / tropska suha šuma
Neke činjenice o
Danas

Težina odraslih : 825 kg (1815 lbs)



Maksimalna dugovječnost : 26 godina



Ženska zrelost: 590 dana

Zrelost mužjaka: 550 dana

Gestacija: 275 dana

mix pudlica king charles



Odvikavanje: 137 dana

Veličina legla: 1

Legla godišnje: 1



Interval između legla: 634 dana

Težina pri rođenju : 23 kg (50,6 lbs)

Izvor: Starost , licencirano pod DC

Više životinja koje počinju s G