Babunske slike Gelada i činjenice

LedenaGelada (Theropithecus gelada) može se naći u gorju Etiopije i Eritreje, posebno u Nacionalnom parku Semien Mountains u Etiopiji. Lako su prepoznatljivi po zakrpi na prsima u obliku pješčanog sata. Na mužjacima je flaster okružen bijelom dlakom. Žive u malim haremima, koji se sastoje od jednog mužjaka, nekoliko ženki i mladih Gelada. Mali se haremi udružuju kako bi se hranili, a broj od ukupnog broja Gelada može doseći čak 670! Gelada radije spava na stjenovitim liticama. Isključivo su biljojedi i hrane se travom, sjemenkama, voćem i cvijećem. Gelade nisu navedene kao ugrožene, ali procjenjuje se da danas postoji oko 50 000 do 60 000. Uništavanjem staništa i lovom prisiljeni su živjeti bliže Maslinovom babuhu i primijećena je hibirizacija.

Slika Gelade autor sannse , licencirano pod GFDL

Koji ih zoološki vrtovi imaju?
Edinburški zoološki vrt (Ujedinjeno Kraljevstvo)



Pavijan Gelada uvršten je u kategoriju ugroženih (LR / nt), blizu je kvalifikacija ili će se u bliskoj budućnosti kvalificirati za ugroženu kategoriju na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta



Imena za babun gelada
Dojenče / dijete babuna gelade naziva se 'dojenče'. Skupina gelada babuna naziva se 'postrojba, kongres, pleme ili prirubnica'.
Zemlje
Eritreja i Etiopija
Zamrznuta staništa babuna
Grmlje i Suptropsko / tropsko suho grmlje
Neke činjenice o
Pavijan Gelada

Težina odraslih : 16,2 kg (35,64 lbs)

Maksimalna dugovječnost : 36 godina



Ženska zrelost: 1391 dan

Zrelost mužjaka: 2190 dana

Gestacija: 168 dana



Odvikavanje: 433 dana

minijaturni haski pomiješan s pomerancom

Veličina legla: 1

Legla godišnje: 1



Interval između legla: 740 dana

Težina pri rođenju : 0,464 kg (1,0208 lbs)

Težina pri odbivanju: 3,9 kg (8,58 lbs)

Izvor: Starost , licencirano pod DC

Više životinja koje počinju s G