Divovski mravojed

OGLAS Izvor slike

Mravojed pripadaju redu 'Pilosa' koji uključuje i ljenjivce. Divovski mravojed najveći je od vrsta mravojeda, otuda i njegovo ime. Ostale vrste mravojeda uključuju svilenog mravojeda (Cyclopes didactylus) i ovratnika s ovratnikom (Tamandua tetradactyla). Divovski mravojedci mogu se naći u šumama i savanama diljem Srednje i Južne Amerike od Belizea do Sjeverne Argentine, ali su češći na Jugu.

Divovski mravojed Opis

Mravojedci su jedna od životinja čudnijeg izgleda na našem planetu. Divovski mravojed može imati dužinu od nosa do repa do 2 metra i težinu od 40 do 100 kilograma. Kaput Giant Anteaters obojen je u sivo / smeđoj boji s crno-bijelim dijagonalnim oznakama na ramenima. Kosa im je na gornjim dijelovima, ali na donjim dijelovima i repu dugačka i čupava.

Rep mravojeda je dugačak i čupav, a može mjeriti samo 2 - 3 metra. Glave su im duge i uske s malom crnom njuškom na kraju. Oči i uši su im malene, a imaju vrlo dugački ljepljivi jezik.



mješavina njemačkog ovčara s kolijem

Divovski mravojedci imaju četiri kratke, stasite noge. Svaka noga sastoji se od 5 znamenki s 3 srednje znamenke na prednjim šapama koje su opremljene ogromnim, oštrim kandžama koje se koriste za razbijanje otvorenih gnijezda termita i mrava. Budući da na šapama imaju ove duge kandže, mravojed mora hodati po zglobovima ruku sklopljen ispod kako bi ih zaštitio. Kandže su im vrlo jake i ta je snaga neophodna jer su gnijezda termita i mrava pomiješana sa zemljom i slinovima termita koji postaju izuzetno tvrdi kad se peku na suncu.

Mravojedci nemaju zube i nakon što ih dugim jezicima izdube insekte, mravojed ih drobi izraslinama nalik na jastučiće u ustima prije nego što ih proguta. Iako vid i sluh mravinjaka nisu dobro razvijeni, oni imaju vrhunski njuh. Divovski mravojed imaju prilično mali mozak u usporedbi s veličinom tijela, iako imaju velike lubanje koje se mogu protezati i do 18 centimetara duljine.

koja je pasmina mops

Stanište divovskog mravojeda

Staništa gigantskih mravinjaka su travnjaci, tropske šume, otvorene šume i suhe savane.

Dijeta divovskih mravojeda

Divovski mravojedci su specijalistički mesojedni grabežljivci termita i mrava. Otkrivaju mravinjake i humke termita svojim akutnim njuhom. Kad pronađu svoj plijen, mravojed iskopa gnijezdo svojim ogromnim, oštrim kandžama. Mravojed tada umetne svoj vrlo dugački jezik u gnijezdo i izvadi insekte koji se potom stave u probavni sustav.



Mravojed ima ogromne žlijezde slinovnice koje proizvode velike količine ljepljive sline na jeziku što omogućava da se mnogi mravi, termiti i njihova jajašca odjednom zalijepe za njega. Jezici mikroskopske izbočine poput kralježnice dodatno pomažu u procesu prehrane. Njegov se jezik može proširiti do 2 metra duljine i može se dvaput u sekundi gurnuti u gnijezdo insekata i iz njega. U jednom danu može se popiti čak 30 000 - 35 000 mrava. Mravojed nikada ne uništi potpuno gnijezdo. Insekti mogu brzo popraviti svoju štetu i mravojed se može vratiti u gnijezdo kako bi se ponovno nahranio. Mravojedci su vrlo oprezni kako bi izbjegli opasne i agresivne vojnike mrave.

Ponašanje divovskog mravojeda

Divovski mravojed su osamljene životinje. Općenito se samo majke i njihova djeca vide zajedno. Mravojedci su lutajuće životinje i uglavnom se ne zadržavaju na jednom mjestu, iako neki mužjaci mogu imati područja od jedne kvadratne milje (veće za ženke). Teritoriji su označeni analnim sekretima. Zauzimajući i ruralna i gusto naseljena područja, mravojed je noćniji ako boravi u naseljenim regijama i noću lovi plijen. U ruralnim područjima mravojedci će naći sklonište za noć, možda u šupljem drvetu ili malom udubljenju na tlu nakon hranjenja danima.

Mravojedci nisu jako glasne životinje, međutim, ispustit će zvuk ako se uznemire i dojenčad će 'gunđati' ako padnu s majčina leđa.

Reprodukcija divovskog mravojeda

Gestacijsko razdoblje ženskog mravojeda je 6 mjeseci nakon čega će se roditi jedno dojenče. Ženke rađaju u dvonožnom položaju (na stražnjim nogama) koristeći se repom kako bi se podržala. Dojenčad se rađa s punim krznom i oznakama. Dojenče se hrani iz mliječnih žlijezda ženki otprilike 6 mjeseci i jahat će na majkama do godinu dana iako je sposobno za mali, polagani galop. Dojenče će ostati s majkom do 2 godine ili dok ponovno ne zatrudni. U ovoj fazi, dojenče će se odvojiti od majke kako bi započelo vlastiti život i postići će spolnu zrelost (sposobnost razmnožavanja) između 2 - 4 godine. Životni vijek mravoreda u divljini je oko 14 godina, a u zatočeništvu oko 26 godina.

razlika između haskija i njemačkog ovčara

Status zaštite divovskih mravoreda

Divovski mravojed IUCN svrstava u kategoriju 'U blizini prijetnje'. Budući da su mravojedi mirna stvorenja, plijene ih velike mačke poput Pumasa i Jaguara. Međutim, uglavljeni mravojed će uzjahati na stražnjim nogama, koristeći rep za potporu, a svojim će se dugačkim pandžama dugim 4 inča boriti protiv napadača. Mravojedci se također love u Južnoj Americi zbog krzna i hrane.